Francis Kalifat, prezident francouzské CRIF vyzývá k potlačení protestů Žlutých vest

Francis Kalifat

Francis Kalifat: Je nutno přistoupit k drastickým opatřením k ukončení demonstrací [Žlutých vest]

Le Parisien: Dochází ve Francii k prudkému nárůstu antisemitismu?

Francis Kalifat: Ano, očividně. Za rok 2018 se počet antisemitských činů zvýšil o 74 %. Židovská menšina v naší zemi, necelé procento celkové populace, byla terčem skoro 60 % všech rasistických útoků.

LP: Přilévají Žluté vesty olej do ohně?

FK: Hnutí se zradikalizovalo. Infiltrovaly jej konspirátorské elementy krajní pravice i levice, právě tak jako islamo-levice a salafisté. Nabídlo jim příležitost přijít a otevřeně na těchto sobotních demonstracích projevit svou nenávist k Židům a Izraeli.

LP: Co je podle vás třeba podniknout?

FK: Je nutno přistoupit k drastickým opatřením k ukončení těchto demonstrací, které dávno přestaly být o oprávněných sociálních požadavcích a staly se fórem pro projevy nenávisti k institucím, republice i Židům.

LP: Chtěl byste tedy demonstrace zakázat?

FK: Máme sice v ústavě garantováno právo na demonstrace, musíme ale najít způsob, jak je zastavit nebo alespoň usměrnit. Musí se povolovat jen předem písemně ohlášené demonstrace, těm ostatním je třeba zabránit. Takto to nemůže pokračovat, jednu sobotu za druhou.

LP: Co očekáváte od zítřejší večeře CRIF s prezidentem?

FK: Činy a smělá rozhodnutí. Potřebujeme silná opatření, abychom zvládli tuto vlnu antisemitismu, která sužuje naši zemi. Je načase přejít od slov k činům, praktikovat nulovou toleranci.

LP: Jak?

FK: V prvé řadě důsledně uplatňovat stávající legislativu. Například výzvy k bojkotům jsou zakázané, ale stejně se každý týden objevují jednotlivci i skupinky, které volají po bojkotu izraelských výrobků nebo finále Eurovize v Izraeli! A nejsou potrestáni. Chci postihy za každý projev antisemitismu tak silné, aby měly odrazující účinek. Tak tomu dosud nebylo. Volám po vytvoření konkrétního plánu boje s antisemitismem.

LP: Někteří poslanci předložili návrh zákona na kriminalizaci antisionismu. Je to podle vás dobrý nápad?

FK: Doporučení Evropského parlamentu pracuje s definicí IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance – pozn. DP), která v jedenácti bodech definuje antisemitismus. Popírání práva Izraele na existenci je jedním z nich, přičemž však dodejme, že kritika Státu Izrael ještě nutně nenaplňuje definici antisionismu. Očekávám, že Francie se tímto doporučením bude řídit. Protože víme, že ze „špinavého Žida“ dnes se rychle může zítra stát „špinavý sionista“, jak nejnověji ukázal útok na Alaina Finkelkrauta. Nedovolme už antisemitům vyhýbat se potrestání hrou se slůvky. Nové zákony musí zohlednit tento nový antisemitismus, který se skrývá pod pláštíkem antisionismu. Nastal nejvyšší čas, aby byl antisemitismus vyjmut z působnosti tiskového zákona z roku 1881 a přesunul se do sféry obecného práva.

LP: Co to znamená?

FK: Že když dnes Dieudonné nebo Alain Soral plivou na sociálních sítích své nenávistné sliny, posuzují je stejně jako novináře. Měli by se ale pohybovat v působnosti ostatních, běžných zákonů. Nemůžeme chránit antisemitismus a rasismus tiskovým zákonem, který byl vytvořen na obranu svobody projevu a tisku. Požadujeme také regulaci sociálních sítí. V Německu už to funguje. Je třeba, aby byl někdo za tyto platformy trestně zodpovědný i ve Francii, aby nás neustále neodkazovali do svých domovských zemí jako Spojené státy, kde jsou chráněni 1. dodatkem ústavy, nebo Rusko, kde je nemožné kohokoliv dohledat. Stejně tak je třeba skoncovat i s anonymitou internetových účtů, které šíří nenávist.

LP: Daří se antisemitismu v problémových čtvrtích? 1]

FK: Nesmíme ignorovat realitu: pachateli každodenních útoků proti Židům jsou mladí muslimové z problémových čtvrtí. Židé proto musejí žít ve vnitřním exilu a mnozí odcházejí. Už několik let pozorujeme, jak se v jistých částech měst zavírají synagogy i košer obchody. Kdo může, odejde do klidnějších oblastí. Ti, kdo tuto možnost zaplatit vyšší nájmy atp. nemají, přestože jich není tolik, musejí snášet každodenní antisemitismus v podobě nadávek, sprejování nemovitostí, ukradených dopisů ze schránek. Jejich život se rychle stává nesnesitelným.

Poznámka:

1] Eufemismus pro banlieues – chudinské předměstské panelákové čtvrti s regulovaným nájemným /HLM/.

Rozhovor Antisémitisme : le président du Crif appelle Macron à «appliquer la tolérance zéro» vyšel v novinách Le Parisien 18. února 2018. Český překlad byl pořízen ze zkrácené verze Jews call for Gilets Jaunes demonstrations to be suppressed, která vyšla na stránkách Diversity Macht Frei 19. února 2019.

3 Responses to “Francis Kalifat, prezident francouzské CRIF vyzývá k potlačení protestů Žlutých vest”

  1. L.Ch. napsal:

    Andrew: Pakliže se domníváte, že si toho židovské elity všimli až teď, pak byste se jim mohl zkusit nabídnout jako poradce. ;)

    Ve skutečnosti je pro ně nárůst „antisemitismu“ vítanou záminkou k tomu, aby umlčeli všechny židovské kritiky. Proto je tak důležitá moje prve položená otázka.

    Pokud člověk věří tomu, že byli Židé napříč historií ustavičně z něčeho nespravedlivě obviňováni, pak mu obvykle nepřipadá nikterak neadekvátní, když pro sebe žádají zvláštní ochranu.

    Pokud se gójové tvrdě nepostaví za své právo kritizovat Židy, tak o něj možná již brzy přijdou. Oni o něj v podstatě již přišli, jen nebylo vůči nim tvrdě postupováno.

    L. Ch.

  2. Andrew napsal:

    Konečně si nějaký vlivný Žid všiml, že za většinou útoků stojí ve Francii muslimové. Ale asi bych marně čekal, že se obrátí proti masové imigraci z jiných kontinentů. Žluté vesty viditelně elitářům pijí krev.

  3. L.Ch. napsal:

    Zásadní otázkou je, kolik procent gójů se s těmito výsadami pro Židy vnitřně ztotožňuje a kolik se jen bojí proti nim vystoupit.

    L. Ch.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív