Francie se chystá postavit antisionismus mimo zákon, stejně jako antisemitismus

Emmanuel Macron Francis Kalifat

Francie: Kdo vládne komu?

Francouzský prezident Emmanuel Macron při svém projevu na slavnostní večeři pořádané Conseil Représentatif des Institutions Juives de France (CRIF) oznámil, že Francie „přijme definici antisemitismu, vypracovanou skupinou IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance)“.

Macronova řeč u příležitosti výročního večera CRIF byla po vlně antisemitských incidentů v zemi vysoce očekávaná. Hlava státu oznámila, že Francie přijme definici antisemitismu vypracovanou IHRA, která zahrnuje také antisionismus.

Zástupci židovského společenství podle veřejnoprávní Franceinfo důrazně formulovanou deklaraci očekávali.

„Byl by omyl říct, že jsme [proti antisemitismu] nepodnikli nic,” začal Macron. „Nedokázali jsme však jednat dostatečně efektivně. Nastal tedy čas pro rozhodné činy,“ pokračoval prezident, než vyhlásil: „Antisionismus je jednou z forem moderního antisemitismu. Proto tímto potvrzuji, že Francie (…) hodlá implementovat definici z dílny International Holocaust Remembrance Alliance.“

Za antisemitismus je podle této definice považován také antisionismus, tedy systematická kritika Státu Izrael.


Řeč těla souhrnně označuje veškeré informace, které lze vyčíst z mimických projevů, gest a postojů jedince.

Macron dodal: „Za upíráním práva na existenci se schovává nenávist k Židům“.

Kritici Izraele však už od roku 2016, kdy definici IHRA vznikla, namítají, že jí lze využít i k potlačování palestinského aktivismu. Říká totiž, že antisemitismus může mít podobu „upírání práva židovského národa na sebeurčení, například označováním existence Státu Izrael za rasistickou.“

Ještě před Macronem se ujal slova předseda CRIF Francis Kalifat, aby promluvil o nedávných událostech.

„Antisemitismu se ve Francii skvěle dařilo už před vzestupem Žlutých vest. Dnes je však ještě mnohem silnější,“ nechal se slyšet. Kalifat je rozhodným zastáncem široké definice antisemitismu.

„Nedovolme už antisemitům vyhýbat se potrestání slovíčkařením,“ naléhal.

Předseda Svazu francouzských židovských studentů Sacha Ghozlan v úterý pro RFI řekl: „Vyzývám vládu, aby kvůli antisemitismu vyhlásila výjimečný a aplikovala všechna tato opatřeni.“

Ministerstvo vnitra hlásí 74% narůst činů směřujících proti Židům, jejich symbolům a objektům.

Po celé zemi proběhly demonstrace proti antisemitismu, strana Marine Le Penové Národní sdružení (RN, do roku 2018 Národní fronta) na ně však přizvána nebyla.

Sylvain Maillard, poslanec za stranu prezidenta Macrona La République en march (překládáno Vpřed, republiko či Republika v pohybu) se postavil do čela třicetičlenné „studijní skupiny“ francouzského parlamentu, která se věnuje problému antisemitismu. Skupina bude tento týden rozhodovat, jaké legislativní nástroje k trestání antisionismu použít.

„Zásadní je říct, že popírat právo Izraele na existence není možné. To musí byt trestný čin, stejně jako popírání práva na existenci Německa nebo Francie,“ řekl Maillard.

Maillard dále naznačil, že protizákonná by měla i prohlášení typu „špinavý sionista“: „Když řeknete ‚špinavý sionista‘, zároveň s tím vlastně říkáte i ‚špinavý Žid‘.“

Izraelský ministr výstavby Jo’av Galant  v reakci na projevy antisemitismu ve Francii vyzval francouzské Židy k emigraci do židovského státu.

Jo’av Galant vyzval francouzské Židy k emigraci do židovského státu na svém twitterovém účtu: „Rozhodně odsuzuji antisemitismus ve Francii a vybízím Židy k návratu domů, do Izraele.“

Jeho prohlášení přišlo po nedávném znesvěcení 80 hrobů na židovském hřbitově v Alsasku. Zatím nebyli zatčeni žádní podezřelí. „Znesvěcení hřbitova vyvolává vzpomínky na temná období dějin židovského národa,“ poznamenal Galant.

„Stát Izrael je bezpečnou národní domovinou pro Židy z celého světa,“ pokračoval. Galant byl nedávno v Paříži na státní návštěvě. Při setkání s pařížským židovským společenstvím řekl, že musejí čelit „dvojí ofenzivě antisemitismu a asimilace“.

K antisemitismu ve Francii se vyjádřil také ministerský předseda Izraele Benjamin Netanjahu, píše Le Figaro. „Je šokující, že barbarští antisemité znesvětili 80 židovských hrobů nacistickými symboly. Vyzývám všechny francouzské i další evropské předáky, aby se proti antisemitismu jednoznačně postavili,“ prohlásil premiér.

„Tato nákaza je nebezpečná pro všechny, nejen pro nás. Je nutné odsoudit ji vždy a všude, kde se objeví,“ dodal.

V roce 2015 však byli zatčeni dva židovští mladíci, kteří úmyslně poničili synagogu ve městě Ra’anana ve středním Izraeli, domově mnoha imigrantů z USA, dalších anglicky hovořících zemí i Francie.

Dvojice rozbila dveře synagogy Ahavat Reim a pokreslila pergameny křesťanskými a hákovými kříži. Údajně k tomu použili vlastní krev.

Dvojice sedmnáctiletých mladíků po svém dopadení uvedla, že to udělali z nudy, píše list Times of Israel.

Zpráva France to outlaw anti-Zionism as anti-Semitism vyšla na stránkách Free West Media 21. února 2019.

Carl Schmitt: Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958

Glossarium - Záznamy z let 1947 až 1958***
Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958
***
U nakladatelství Academia právě vyšlo bezmála tisíci stránkové Glossarium Carla Schmitta s jeho sešitovými záznamy z let 1947 až 1958.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Martin Heidegger – Úvahy II–VI Černé sešity 1931–1938

Úvahy II–VI (Černé sešity 1931–1938)***
Černé sešity 1931–1938
***
Od roku 1931 do začátku 70. let si Martin Heidegger zaznamenával své myšlenky do sešitů vázaných v černém voskovaném plátně. Záznamy nejsou datovány, ale představují svérázný myslitelský deník, který nechává čtenáře nahlédnout hluboko do autorovy mysli, ať už jde o jeho filosofické dílo, či o to, jak si představoval obrodu Německa nacionálním socialismem po 1. světové válce a jak byly jeho představy faktickým vývojem zklamávány. V rámci obsáhlého Heideggerova díla, které sám na sklonku života uspořádal a rovněž určil, v jakém pořadí mají jednotlivé svazky vycházet, bylo 34 „černých sešitů“ zařazeno až na úplný konec jako svazky 94–102. První sešit (Úvahy I) se nedochoval. Až do zveřejnění v předchozím desetiletí nesměli mít k těmto zápiskům přístup ani specializovaní badatelé.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Ladislava Chateau – Bylo jich pět …: Kolaborace, trest a rozpory

Ladislava Chateau - Bylo jich pět ...: Kolaborace, trest a rozpory***
Bylo jich pět – Robert Brasillach, Marcel Jouhandeau, Ramon Fernandez, Jacques Chardonne a Pierre Drieu La Rochelle
***
Soubor pěti profilů významných francouzských spisovatelů, kteří přijali v letech 1941 a 1942 pozvání do Výmaru na spisovatelské kongresy pod taktovkou nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

À propos

„Potřebujeme třetí obraz člověka a života. Odmítnout dnes Washington a Moskvu neznamená jen politickou, ale také morální volbu: znamená odmítnutí amerických měst i komunistických koncentráků. Oba vzorce industriálního gigantismu budí vnější zdání moci, ale ve skutečnosti se ženou do propasti. Oba systémy jsou redukovány na to, že slepě následují požadavky monstrózního růstu. Nechaly kolem sebe šířit potopu a ženou se řekou, z níž už nějakou dobu není vidět břeh. Posláním Evropy je vybudovat hráze, které mohou tlumit konzumní společnost. Při absenci Boha musíme ustanovit moc, která stojí nad impériem moderního světa a nad říší kapitálu i účetních rozvah.“

Maurice Bardèche

Archív