Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Nizozemský ministr pro azylovou politiku musel odstoupit poté, co se provalilo falšování zločinnosti migrantů

Nizozemský ministr pro azylovou politiku

Nizozemský ministr pro azylovou politiku Mark Habers: „Nechtěli jsme vyvolat nedorozumění.“

Ministr Mark Habers musel odstoupit po odhalení skandálu s falšováním míry vážné trestné činnosti migrantů ve vládních dokumentech, v nichž byly například znásilnění nebo vraždy „schovány“ do kategorie „ostatní“.

Ve statistice spáchaných zločinů, z nichž byli podezřelí žadatelé o azyl, byly zahrnuty různé lehčí zločiny jako drobné krádeže, mnohem závažnější skutkové podstaty jako vražda, zneužívání dětí nebo znásilnění, tam však uvedeny nebyly.

Holandský list De Telegraaf ve čtvrtek napsal, že do kategorie „ostatní“ bylo zařazeno 79 údajných sexuálních zločinů včetně 47 případů sexuálního napadení, pět obvinění ze zneužívání dětí, čtyři údajná znásilnění a řada dalších trestných činů.

Mark Harbers se nechal slyšet: „Nejsem zodpovědný jen legálně, ale cítím také zodpovědnost morální.“ Popírá však jakékoliv „záměrné zatajování“ údajů, přesto však přebírá „plnou zodpovědnost“ za „nesprávné informování“ nizozemského parlamentu, prohlásil po své úterní rezignaci z funkce.

Habers svou demisi oznámil po debatě s poslanci, při níž byl obviněn ze snah zamaskovat skutečná čísla. Na dotazy, proč ministerstvo zadržovalo údaje o skutečném rozsahu potenciální zločinnosti žadatelů o azyl Harbers odpověděl, že úředníci se obávali možného „nedorozumění“, jež čísla mohla vyvolat.

V minulý týden uveřejněné statistice bylo zařazeno do zbytkové kategorie „ostatní“ přinejmenším 31 vražd a 51 vážných napadení. Policie v této kategorii vedla například týrání, vyhrožování a další stovky podobných incidentů.

Zpráva ministerstva vnitra také ukazuje, že za skoro polovinou případů, které si vyžádaly zásah policie, byli zodpovědní „falešní“ žadatelé o azyl, kteří do Nizozemí přišli z tzv. bezpečných zemí jako Maroko a Alžírsko.

Novináři z De Telegraaf paradoxně odhalili donebevolající opomenutí v dokumentu, který Habers chválil za jeho „úplnou transparentnost“. Dodal, že „jedině prostřednictvím poskytování takovýchto informací lze dosáhnout přijetí uprchlíků“.

Někteří nizozemští politici neúplný dokument okamžitě napadli v médiích. Předseda PVV Geert Wilders označil metody ministerstva spravedlnosti za „mafiánské“ pokusy zamlžovat skutečnost.

Premiér Mark Rutte však na Twitteru projevil velký zármutek nad rezignací svého ministra: „Politika umí být pěkně těžká. Všechna úcta k rozhodnutí ministra Haberse podat rezignaci… Považuji však za nanejvýš nešťastné, že se s kabinetem musí rozloučit takto nadaný a oddaný liberál.“

Média v zemi rezignaci označují za druhý „tvrdý direkt“ vládnoucí straně VVD. Tím prvním byl úspěch dříve okrajové protiimigrační strany Fórum pro demokracii, která se v březnových regionálních volbách stala nejsilnější stranou v holandském senátu.

Televizní debatu Rutteho s předsedou Fóra Thierrym Baudet tento týden sledoval rekordní počet diváků.

Oba politici se střetli ve středu večer poté, co premiér vyzval Baudeta k hodinové živé televizní debatě. Časopis Foreign Policy Baudeta už loni popsal jako součást „nákazy holandského bělošského nacionalismu“.

V recenzi díla francouzského spisovatele Michela Houellebecqa Thierry Baudet mj. vyjádřil pochybnosti, zda ženy skutečně stojí o „rovnocenné vztahy“.

Rutteho strategie ale možná proti uhlazenému a profesionálnímu Baudetovi nebyla úplně šťastnou volbou. Nizozemský akademik Cas Mudde ho obvinil z „cynického“ vyvyšování Baudeta do pozice jediného protivníka ve volební kampani (před volbami do EP) soustředěné na imigraci.

„Rutte tyto volby naprosto podcenil. Na poslední chvíli ale pasoval Baudeta vyzyvatelem, jako by snad v dané otázce neměl další protivníky,“ řekl k tomu Mudde.

Článek Dutch Asylum Dutch Asylum Minister resigns after faked report on migrant crime vyšel na zpravodajském webu Free West Media 23. května 2019.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív