Charles de Gaulle a válka v Alžírsku

Generál Jacques Massu vyznamenává poručíka Jean-Marie Le Pena

Generál Jacques Massu vyznamenává poručíka Jean-Marie Le Pena

Autor: Jean-Marie Le Pen

Poznámka Guillaume Durochera, překladatele z  francouzštiny: Text je výňatkem ze závěrečné kapitoly knihy Jean-Marie Le Pena Mémoires: Fils de la nation (Paris: Muller, 2018), s. 396-398.

[Občanská válka mezi gaullisty a jejich odpůrci] se v průběhu 50. let poněkud zklidnila, popřípadě přesunula do jiných oblastí. Kvůli Alžírsku se však plnou silou rozhořela nanovo. Po roce 1959 došlo ke zjevnému obratu: de Gaulleovi zastánci se proti němu ostře vymezovali – a nebyli to žádní nýmandové, ale i „velká zvířata“ jako Soustelle. 1] Nevyhnutelným výsledkem bylo další kolo čistek, které v roce 1962 zlomilo jakýkoliv odpor v armádě 2] stejně tvrdě, jako čistky z let 1944-45, možná ještě víc. Nejvíce byli postiženi upřímní gaullisté.

Zopakuji to znovu: stejně jako za války i v Alžírsku spočívala generálova selhání spíš v jeho morálním postoji než politickém konání.

Ukončení alžírské války bylo zpackané hospodářsky i politicky. Krim Belkacem 3] dával k dobru historky, jak samotní francouzští vyjednavači, byl to myslím Jean de Broglie, 4] během jednání v Luzernu 5] šeptali Alžířanům: „Měli byste chtít taky Saharu.“ 6]

Francie tak přišla o svou energetickou nezávislost, přestože tento krok neměl oporu v mezinárodním právu. Pokud si dobře vzpomínám, Sahara tehdy náležela OCRS (Common Organization for the Saharan Regions – Organizace pro saharský region), zastřešující Mali, Čad, Maroko, Tunisko, Alžírsko a Mauretánii. „Darovali“ jsme tím FLN 7] něco, co měřítkem vloženého výzkumu a investic náleželo Francii, teritoriálně pak pěti nebo šesti jiným zemím.

Jean-Marie Le Pen - Mémoires fils de la nation

Jean-Marie Le Pen – Mémoires fils de la nation, 2018

Tento detail však ponechejme stranou. Jsem přesvědčený, že de Gaulle podporoval myšlenku dekolonizace jako takovou, včetně severní Afriky i Alžírska, a byl pevně rozhodnut provést ji bez sebemenšího projevu slabosti a co možná nejrychleji. Netrpěl přehnanou láskou k islámu ani Arabům, snil ale o tom, že se stane vůdcem třetí velmoci, která by spojila nezúčastněné státy, jak se tehdy říkalo. Toužil stanout v čele Evropy i nově nezávislých zemí, jimž by se tak stal jakýmsi světlem na cestě mezi dvěma bloky, které vnímal jako pár sice odlišných, ale ve stejné míře slepých uliček. Jasně to bylo patrné třeba z jeho slavného Phnompenhského projevu. 8] Obával se, že mu rychle ubíhá čas, a proto byl ochotný vypořádat se bez milosti se vším, co mu stálo v cestě. Alžírsko doslova zahodil. Pieds noirs, 9] armáda i frankofilní muslimové naříkali: „Ale my kvůli tomu budeme trpět!“ De Gaulleovou odpovědí bylo: „Ano, prostě budete muset trpět!“

Jejich obavy se skutečně naplnily, de Gaulleovi to však bylo lhostejné. Důstojníci jeho generace ostatně byli vycvičeni tak, aby dokázali obětovat nezbytnou část mužů pod svým velením, pokud si to podmínky střetnutí žádaly. A de Gaulle v sobě neměl onu otcovskou stránku osobnosti, již na úrovni pluku i armády prokázal Pétain v roce 1917. 10] Nebyla to ani tak otázka okolností, jako spíš osobnostních rysů: jeho nadutost v sobě nesla jistý chlad.

Neměl rád Alžírsko a negativně vnímal také roli Alžíru za války. 11] Měl proto jedinou utkvělou myšlenku: hlavně rychle. Nezajímala ho přechodná řešení, která by mohla zajistit adekvátní práva francouzského obyvatelstva, jako třeba rozdělení území. Nemínil ani vyjednávat o budoucnosti země s jinými skupinami než FLN a GPRA, 12] jak je zřejmé z neblahých událostí okolo Si Salaha, velitele Wilaya IV, který  se v roce 1960 pokusil zprostředkovat mír pro rebely ve vnitrozemí. 13]

Odchod z Alžírska jistě byl neodvratný, dlouhodobý demografický vývoj ostatně dal generálu de Gaulleovi v mnohém za pravdu. Bez významu ale nejsou ani metody – a ty jeho byly otřesné. K moci ho vynesli pieds noirs, aby je zachránil, on je však místo toho předhodil jejich katanům. Těm ponechal napospas i harkie a vlastně všechny muslimy, kteří k nám chovali sympatie. 14] Francouzská armáda, připravená čistkami o hlavu, se účastí na této zradě nenapravitelně pošpinila. Odzbrojila naše stoupence a předhodila je pomstě fellaghů. 15] Zemřelo tak na osmdesát tisíc lidí, ale i kdyby jich bylo „jen“ padesát tisíc, hrůznost ani hanebnost celého aktu to nijak neumenší. Ani toto odzbrojení však nezabránilo alžírské občanské válce, která vypukla 2. července 1962 a v různých podobách trvá vlastně dodnes. A v neposlední řadě bylo na (ne)milost FLN vydáno také několik tisíc Evropanů. Stovky žen byly uneseny a zotročeny v nevěstincích, zatímco francouzští vojáci tomu jen nečinně přihlíželi.

Jeden muž v Oranu si však svou osobní čest obhájil: muslimský kapitán obsadil stadion, kde byli internováni pieds noirs, a pod namířenými hlavněmi kulometů své roty nařídil ALN 16] rukojmí propustit. Nechci těmito řádky de Gaulla v žádném případě zbavovat zodpovědnosti. Chtěl jsem však poukázat také na podíl jeho současníků: mnozí z nich skutečně poslouchali jako telata, za něž je s oblibou označoval. 17] Jiní však zašli ve své nelidskosti ještě dál než on – ti na pravici proto, aby unikli z vosího hnízda, s nímž si nevěděli rady, levice pak pro svou ideologickou zaslepenost.

Necítím žádnou nenávist, jen mi to připadne protivné. De Gaulle podle mě ale způsobil Francii nemalou bolest. Jistě, uměl skvěle mluvit a byl to i vynikající herec. Jako politik vyznával určité, řekněme klasické pojetí státu, které uplatňoval o to ochotněji, když stanul v jeho čele. Byl také nadán značnou efektivitou, což vyvažuje mnohé jeho zločiny, nedostatky i neřesti. K dobru mu připočtěme i to, že často míval pravdu ve svých dlouhodobějších předpovědích a také dokázal vzdorovat nejen přízemním žádostem, jimž se nezřídka zplna oddávali jeho nástupci, ale i nátlaku mocných, a tak sloužil své zemi. Mohl jsem zde tak vykreslit portrét velkého státníka, v němž by úcta byla podpořena i sympatiemi.

Naneštěstí pro Francii se však dvakrát dopustil velkého provinění za okolností, v nichž se měl pokusit nastolit vnitřní smír.

Poznámky:

1] Jacques Soustelle byl etnolog, politik a v pozdějších letech také člen Académie française. Po 2. světové válce čelní představitel de Gaulleovy strany Sdružení francouzského lidu (RPF). Soustelle byl od ledna 1955 do ledna 1956 generálním guvernérem Alžírska. Kvůli své podpoře zachování francouzské přítomnosti v zemi se s de Gaullem ostře názorově rozešel.

2] Po „generálském puči“ v dubnu 1961, kdy se kvartet francouzských generálů pokusil zastavit de Gaulleho na jeho cestě k uznání alžírské nezávislosti armádním převratem, došlo ve vojsku k rozsáhlým čistkám nespolehlivých důstojníků.

3] Krim Belkacem byl předák alžírského hnutí za nezávislost. V říjnu 1970 ho však zavraždili příslušníci alžírských bezpečnostních složek: byl uškrcen vlastní vázankou ve frankfurtském hotelovém pokoji.

4] Francouzský politik.

5] Předběžná francouzsko-alžírská vyjednávání ve švýcarských městech Luzern a Neuchâtel nakonec vyústila v březnu 1962 v podepsání dohod z Évianu. Na jejich základě bylo uzavřeno příměří mezi Francouzi a alžírskými povstalci a uspořádáno referendum o nezávislosti Alžírska, což fakticky znamenalo konec francouzského Alžírska.

6] Alžírsko dnes ovládá rozlehlá území Sahary, bohatá na surovinové zdroje.

7] Alžírská Fronta národního osvobození (FLN) byla politickou a vojenskou organizací, která hrála ústřední roli při alžírské válce za nezávislost. Po získání samostatnosti zůstala s výjimkou let 1991-2002 vedoucí politickou silou v zemi.

8] De Gaulle v tomto projevu ze září 1966 vyzval k ukončení války ve Vietnamu.

9] Jako pieds-noirs byli nazýváni evropští osadníci v Alžírsku. Žil jich tam asi milion, tedy zhruba desetina celkové populace. Pocházeli z různých francouzských i dalších evropských etnických skupin: Alsasané, Korsičané, Španělé i další.

10] Když v roce 1917 vypukly v řadách francouzského vojska vzpoury, zasadil se Pétain o zaujetí smířlivého přístupu. Došlo např. ke zmírnění vojenského trestního řádu nebo zlepšení životních podmínek vojáků.

11] Režim z Vichy v Alžírsku budoval nezávislé vojenské síly, aby tak posílil svou pozici vůči Němcům. V listopadu 1942 přešlo francouzské Alžírsko ke Spojencům rozhodnutím admirála Françoise Darlana, který se označil za pokračovatele vichystického francouzského státu, tj. zcela nezávislého na de Gaulleových Svobodných Francouzích. De Gaulle jen se značnými problémy prosazoval svou autoritu nad „osvobozenými“ francouzskými koloniemi, stejně jako uznání své autority coby hlavy vlády Spojenci.

12] Provizorní vláda Alžírské republiky, politické křídlo FLN.

13 Si Salah byl vůdce povstalců v jedné z alžírských provincií. V červenci 1961 byl za nevyjasněných okolností zabit francouzskými ozbrojenými silami.

14 Jako harkiové byli nejprve označováni muslimští vojáci ve francouzských uniformách, později pak všichni s Francouzi spolupracující Arabové. Francouzská armáda na konci války mnoho harkiů odzbrojila.

15] Ozbrojení alžírští partyzáni.

16] Alžírská národně osvobozenecká armáda.

17] De Gaulle prý s oblibou říkával „les Français sont des veaux”, tedy „Francouzi jsou poddajní jako telata“.

Ukázka z autobiografie J. M. Le Pena De Gaulle & the Algerian War vyšla na stránkách Counter-Currents Publishing 19. dubna 2019.

8 Responses to “Charles de Gaulle a válka v Alžírsku”

  1. Pozorovatel C.2 napsal:

    @Andrew

    Jen pro doplnění…

    Nějaké názory občanů s tím vším vůbec nesouvisely a nesouvisí. Drtivá většina obyvatel kontinentální Francie i Alžírska, včetně muslimů, se v referendu koncem roku 1958 vyjádřili pro tzv. francouzské Alžírsko. O pár měsíců později už de Gaulle mluvil o jeho nezávislosti. Vy jste si ani v roce 2019 ještě nevšiml, že loutky placené zvenku kašlou na názory, zájmy a potřeby svých občanů a své země?

    Určitě jsme oba četli jiné životopisy de Gaulla. Nevím o ničem, za co bych si této bezcharakterní, pokrytecké loutky placené zvenčí měl vážit.

  2. Pozorovatel C.2 napsal:

    @Andrew

    Bohužel, ony ty války o Kubu, Filipíny (ale i války o „nezávislost“ španělských států Jižní a Střední Ameriky z první pol. 19. stol.) velmi úzce souvisí s následným geopolitickým vývojem světa. A tím pádem i s aktuálním stavem Evropy. Španělsko mělo velmi dobře propracovaný autonomní systém správy kolonií. Ovšem, pokud se objeví nějaká mocnost, která v těchto koloniích začně s intenzivním zápalem šířit bezohlednou nenávist, chaos a „barevné“ revoluce v zájmu vítězství „svobody a demokracie“, jde do háje každý dobře fungující koloniální systém.

    Dalším střípkem do mozaiky může být britská Operace Mušketýr z roku 1956 (Invaze do Egypta kvůli obnovení kontroly nad čerstvě znárodněným Suezským průplavem), která je vnímána jako poslední pokus Británie jednat jako nezávislá velmoc. Velmi úspěšná dvoudenní operace přišla vniveč díky USA, které jako odpověd‘ uvalily na Británii dost drsné sankce (sic) a zcela ochromily britskou ekonomiku. Ironicky se té operace po boku GB účastnili i Frantíci, kteří ten samý rok (1956) odevzdali Spojeným státům klíčky od Indočíny. O šest let později musela Francie odevzdat klíčky od své poslední důležité enklávy v Africe, Alžírska. Ve stejné době měly odevzdané klíčky od svých kolonií (nebo je odevzdávaly) Holandsko, Portugalsko, Británie. Německo s Itálií netřeba řešit.

    Hrdé evropské koloniální mocnosti se staly zuboženými koloniemi.

  3. Andrew napsal:

    Pozorovatel C.2: Ano, vím o bojích na Kubě a Filipínách před rokem 1900, ale nechtěl jsem se tím zabývat, když válka o Alžírsko byla až součástí válek při dekolonizaci Afriky, kde koloniální říše byly dotvořeny až koncem 19. století,když jinde už tehdy byly války za nezávislost. De Gaulle mohl udržet kus pobřeží, protože to bylo v jeho moci. Alžírsko bylo součástí Francie nejen kolonií, proto ho vydat většina Francouzů na počátku války nechtěla. Odpor francouzská armáda skoro rozdrtila, ale stálo obrovskou cenu platit stovky tisíc vojáků. Časem přestalo dost Francouzů bavit, posílat svoje syny do armády a platit daně na obranu osadníků. Čas hrál pro FLN, protože demografie, podíl Evropanů se snižoval. Být dnes Francie a Alžírsko jeden stát, je muslimů cca 50 % místo 10 – 12 % v dnešní Francii. Nakonec v Paříži zjistili, že vyjde levněji ropu a plyn kupovat než zabírat s armádou. Bílé prapory ve spoustě válek často vytahují účetní. De Gaulla si za dost věcí vážím, ale Le Pen má pravdu, ústup z Alžírska byl proveden hanebně. Atentáty OAS byly pochopitelné. Žádnému politikovi se nedá zcela důvěřovat. O slepé poslušnosti příznivců k některým politiků by se dalo diskutovat dlouho. De Gaulle byl oproti dnešním nulám vládnoucím Francii velikán přes všechny své minusy. Ten předchozí komentář jsem si neodpustil, protože jsem se s tím omlouváním jedněch(válečná nutnost) a odsuzováním jiných (nelidské bombardování) setkal často. P. S. Edvard Beneš byl zbabělá svině.

  4. Pozorovatel C.2 napsal:

    @Andrew

    Ještě jste zapomněl dodat Putina nebo Degrella. Čím to asi bude, že některé politiky obhajuji a jiné zatracuji? Mým opovrženíhodným pokrytectvím? Nebo zásadní rozdílností jejich povah, skutků a úmyslů?

    Co se týká té druhé poznámky. Slyšel jste např. o „dekolonizační“ válce proti kdysi mocnému Španělsku v 19. století? Čímpak byla způsobena? Také Hitlerem?

    Ad „udržení pobřeží“. Puč v Alžíru v květnu 1958 proběhl právě proto, aby de Gaulle nedemokraticky nahradil levicovou vládu v Paříži a pomohl armádě zajistit udržení Alžírska. O rok později už byli partyzáni aktivní prakticky jen na velmi malých enklávách v neobydlených polopouštních pustinách a horských oblastech Alžírska. Francouzská armáda kontrolovala všechny důležité provincie, včetně velmi důležitých polí s ropou a zemním plynem. Jenomže v té samé době začal de Gaulle „překvapivě“ mluvit o možné nezávislosti Alžírska. Což vyvolalo hned v lednu 1960 ostré bouře a protesty mezi evropskými osadníky. Bylo to opět úplně jinak, než jak jste si vy někde přečetl. De Gaulle jako loutka cizích mocností by měl vaše naivní, laické názory na „udržení pobřeží“ zcela na háku.

    Stále obdivuji vaši nehynoucí důvěru k oficiálně „hodným“ politikům a vaši neotřesitelnou víru v jejich údajně nezištné, upřímné, altruistické jednání a vše, co vypustí z úst.

  5. Andrew napsal:

    Pozorovatel C.2: Zajímavé je, jak tvrdě soudíte de Gaulla a Churchilla, ale tady často Hitlera omlouváte, jak měl polehčující okolnosti svého konání. Tyhle dekolonizační války jsou částečně důsledkem zničení Evropy 2. světovou válkou, na které měl A. H. podstatný podíl (spolu se Stalinem a plutokraty z Wall Street). Udržet celé Alžírsko nebylo možné, ale de Gaulle mohl zkusit uhájit aspoň kus pobřeží pro Černé nohy a loajální domorodce.

  6. Pozorovatel C.2 napsal:

    Co stojí za snahou Le Pena zmírnit zločiny de Gaulla? Na to se musíte zeptat „starého pána“ osobně.

    Zmatenou se mi tato snaha jeví tváří v tvář zločinům, které má de Gaulle na svědomí. Stejně zmateně by mi připadala snaha zveřejnit na DP smířlivý článek o Havlíčku Havlovi. Že to ten kluk vlastně myslel upřímně a dobře. Že si jen plnil svůj sen být velký demokrat.

    Každý uvědomělý Evropan by měl znát nazpamět‘ nezkreslený životopis de Gaulla. Aby pochopil, kdo a jakým způsobem dovedl Evropu tam, kde se dnes nachází.

  7. TK napsal:

    Jen pro forma: proč má podle vás starý pán Le Pen, který se sotva kdy vyhýbal kontroverzím, vzpomeňme třeba na (ne)slavnou poznámku pod čarou, na sklonku života „zmateně mírnit zločiny de Gaullea“
    Zajímavé mi přijde i to, že dost ambivaltentní (nebo přinejmenším nikoliv výhradně negativní) k de Gaulleovi postupem času zaujal třeba i Dominique Venner.

  8. Pozorovatel C.2 napsal:

    Článek bude patrně nesrozumitelný nejen pro amerického čtenáře, který není zarytým fanouškem koloniální historie 50. a 60. let 20. století, ale i pro českého čtenáře. Navíc se jedná spíše o zmatenou snahu zmírnit zločiny de Gaulla, který patří mezi jedny z nejodpornějších, bezcharakterních, prodejných kreatur 20. století, hned vedle Churchilla nebo Beneše.

    Nadto, „odchod“ z Alžírska je stejným eufemismem jako francouzský „odchod“ z Indočíny v roce 1954-56 nebo z Maroka a Tuniska v 1956. V reálném jazyce se tomu říká předávání klíčů do rukou větších mocipánů, tehdy z USA a SSSR. Poté, co tam zcela zbytečně vykrvácely desítky tisíc evropských vojáků.

    Koho zajímá reálná (geo)politika, at‘ si najde něco o Washingtonem řízeném Májovém puči v Alžíru v 1958. Který podnikli vysocí generálové a za pomoci obsazení Alžírska a Korsiky donutily tehdejší franc. vládu odstoupit a dosadit do čela Francie de Gaulla. Ten se díky tomuto puči vrátil do politiky po 12 letech. Západní demokracie v pohybu. Jako na Ukrajině v 2014…. Když pak ti samí generálové provedli puč v dubnu 1961, opět v zájmu udržení Alžírska, se zlou se potázali. Klíčky v rukou loutky de Gaulla od obří země s evropskou infrastrukturou a od jejích obřích nalezišt ropy a zemního plynu na Sahaře už byly připraveny k předání.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív