Categorized | Kultura, Analýzy, Politika, Texty

Pravda a lež – realistické varianty havlovského axiomu

Pravda a lež - realistické varianty havlovského axiomu

Pravda a lež – realistické varianty havlovského axiomu

Autor: Václav Jan

Jsou slogany pro lidi a pak jsou nepsaná pravidla, jejichž prostřednictvím je realizována moc.

Jako oficiózní moralistní maxima platí heslo, že „pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Ve skutečnosti je tvrdě vynucován všeobecný respekt k postulátu, který může být formulován třeba takto: „Ve jménu lásky může zvítězit i správná lež nad nesprávnou pravdou, pokud by tato mohla být spojencem nenávisti“. Toto pravidlo není nikde tesáno do kamene, ovšem o to neodbytněji je přítomno v každém detailu společenského diskurzu.

Samozřejmě – co je v dané rovnici láska a co je nenávist, to určují majitelé normotvorných vlivových nástrojů podle svých představ, potřeb a záměrů.

Věděli jste, že muži už mohou běžně rodit a kojit? Ve Francii existují ženy, které se prohlásily za muže. Taková žena se prostě dostaví na úřad s tím, že se cítí být mužem. Jsou jí promptně změněny doklady a oficiálně se stává mužem. Všichni ji tak musí titulovat a jednat s ní jako s mužem. Některé tyto ženy ovšem následně otěhotněly, porodily a kojí děti. Načež politicky korektní novináři píší, jak je úžasné, že muž porodil děcko. Všechno je v nejlepším pořádku.

Tedy: Lež se stává pravdou, pokud to dopomůže lásce k vítězství nad nenávistí.

S rostoucím vlivem islámu v západní a severní Evropě se stávají již naprostým pravidlem útoky na křesťanské stavby a symboly. Oficiálně ale vůbec netušíme, kdo je asi tak může mít na svědomí. Jsou zdokumentovány stovky zničených či poškozených kostelů, křížů, soch nebo kapliček, ale prohlásit, že jde o akce muslimů, je automaticky odsouzeno jako spiklenecká teorie, jejíž šiřitel bude navíc označen za podněcovatele nenávisti. Tato logika vychází z obavy, že přiřknout muslimům cosi jako kolektivní vinu by mohlo vést k obecné zášti vůči nim, a zvýšilo by to riziko násilí ze strany frustrovaného autochtonního obyvatelstva. Takže se dogmatem stala fikce, že vlastně nikdo za nic nemůže, a budeme to asi předstírat tak dlouho, dokud nelehnou popelem všechny církevní objekty. Je to typický příklad absolutně začarovaného kruhu.

Tedy: Pravda nesmí zvítězit nad lží, pokud by to znamenalo šanci pro nenávist, aby porazila lásku.

Jeden mladý genetik mi na otázku, jak může biolog jakožto exaktní vědec tvrdit, že rasy neexistují, poskytl komplikovanou odpověď zhruba tohoto znění: Vědecké poznatky a závěry z nich činěné představují spletenec složitých kontextů. Záleží vždy na interpretaci, která se ani v přírodních vědách nemůže izolovat od hledisek spjatých s celospolečenskou zodpovědností. Nepříjemným faktem je, že ve třicátých letech to byli přírodovědci a jejich poznání, na nichž bylo argumentačně postaveno mnoho z toho nelidského, co se odehrálo. Na rozdíl od humanitních vzdělanců, kteří se ukázali být lepšími vizionáři, sehráli mnozí přírodní vědci spíše ostudnou roli. Svým způsobem selhali a to znamená, že lidstvu leccos dluží. Už nejsme uzavření ve svém světě a nelze dopustit, aby byla naše práce postavena na nějakém ortodoxně exaktním základě, aby ignorovala etická hlediska a konala bez stálého vědomí spoluzodpovědnosti za vše, co se děje kolem nás. V různých kontextech lze někdy výsledky výzkumů interpretovat rozličně, v takovém případě je nutno vždy preferovat ty pohledy, které podporují humanistické a antidiskriminační postoje, potvrzují pravdu o rovnosti všech lidí, což patří obecně k základním úkolům moderní vědy. Je to mnohdy důležitější než nějaké přesné, matematické vyhodnocení nějaké té vědecké banality, jehož zneužití by mohlo mít potenciálně strašné následky!

Tedy: Láska musí zvítězit, a to i za cenu správné lži, nad pravdou, pokud ta by byla ve službách nenávisti.

V Evropě se utajují statistiky zločinnosti páchané imigranty. Když už se nějaké napůl podloudně uniklé údaje objeví, a přinesou děsivá čísla, málokdo si uvědomí, že i tak dostává obraz reality záměrně a brutálně zkreslený. Dejme si fiktivní příklad, vycházející z obvyklého poměru v reálných statistikách. Jestliže např. uslyšíte, že imigranti ve Švédsku spáchali 40 % znásilnění, je třeba k tomu přičíst další desítky procent, protože za imigranty jsou zpravidla považováni jen přistěhovalci v první, nebo někdy ve druhé generaci. Ve Švédsku narození Pákistánci, Íránci, Syřané atd., znásilňující švédské ženy, nejenže nejsou mezi těchto 40 % zařazeni, ale právě naopak, statisticky posílí kategorii „Švédi“, která podle takto zmanipulovaných údajů spáchala oněch zbylých 60% znásilnění. A je to.

Tedy: Lež zvítězila, protože pravda by mohla poškodit lásku v jejím boji s nenávistí.

Ve skutečnosti ovšem v těchto, stejně jako v nekonečné řadě dalších případů platí, že nestydatá lež ve službách podivné lásky zvítězila nad pravdou, což je ospravedlňováno údajným bojem proti nenávisti. Jakmile začne někdo určovat, co je pravda a lež podle toho, jak mu to vyhovuje v jeho boji za to, co pokládá za lásku, a proti tomu, co označí jako nenávist, je to cesta do pekel. Jakmile se jednou podařilo zrelativizovat veškeré hodnotové ukotvení společnosti, už není zatěžko znásilnit jakékoli slovo, změnit jeho význam, překroutit jakoukoli skutečnost.

Vytváření prostředí permanentní lži je zákonitě nejsilnější zbraní systému, který jde proti lidské a dějinné přirozenosti, zbraní nezbytně nutnou pro jeho přežití. Připustit si v čemkoli podstatném syrovou pravdu by znamenalo jeho okamžité zhroucení. Proto se bude za své lži bít až do posledního dechu.

Na Velikonoce se v chrámech žádný kazatel nezmínil, že Jidáš byl Žid a že to byli jeho soukmenovci, kteří nechali ukřižovat Ježíše. Podle církevních autorit je lépe tuto stěžejní část biblického příběhu vynechat, jistě není potřeba rozvádět proč. Není nad to občas poněkud upravit fakta a uhladit historii.

Zkrátka na cestě ke všeobecnému sbratření lidstva by pravda mohla představovat nepříjemnou překážku.

Ve skutečnosti není tento komunikační koncept motivován ani snahou chránit ohrožené menšiny, ani láskou k muslimům, ani starostí o blaho lidstva. Nejde o žádnou milosrdnou, prosociální lež. Jde o hladký a nenásilný průběh etnické a civilizační likvidace Evropanů.

Psáno pro Délský potápěč

6 Responses to “Pravda a lež – realistické varianty havlovského axiomu”

  1. Andrew napsal:

    Pozorovatel C.2: Ten Balkán pod tureckou okupací bych si neidealizoval. Balkánské národy byly kvůli ní zpožděny ve vývoji o staletí. Kdyby byla Vysoká porta tak tolerantní, nebyly by tam povstání každých pár let. Ten slavný systém samosprávy křesťanů miles byl systém kolaborantské vlády, která pro své pány vybírala třeba děti, jako daň devširme je kradla z rodin. Ve Švédsku jsou počítány jako násilí a obtěžování jen mírné doteky, ale taky je dost činů neohlášených. Nárůst zločinnosti ve Švédsku za posledních 30 let je raketový, dřív tam ani nemuseli zamykat. Minářovi by bylo nutné ukázat, kde vzal peníze od Sorose, protože by argumentoval, že má tisíce dárců a ne jeden zdroj financování. Myslím, že část peněz od něho stejně vzal. Babiš je zloděj, ale žije v podmínkách, které mu připravil „demokratický“ blok, když byl u moci. Sama dnešní opozice si ho vypěstovala svou neschopností nebo spíš všehoschopností a asociální politikou.

  2. Pozorovatel C.2 napsal:

    A jen pro doplnění:

    Na kostely (a nejen je, i křest. hřbitovy) tady v Evropě útočili donedávna místní „pohané“ (v 80. letech zejména heavymetalisté, od 90. let blackmetalisté), viz Skandinávie a nebo nedávno vypálený kostelík na Ostravsku. Skuteční, původní evropští pohané naopak čelili násilným perzekucím nejprve od Římanů (včetně kácení posvátných dubových hájů v Germánii či Británii), později od judeo-křesťanů. Pozdější letité bratrovražedné řeže mezi evropskými katolíky a husity nebo protestanty netřeba rozebírat.

    Naopak, pod muslimskou nadvládou na Balkáně žilo po staletí v relativním poklidu křest’anské obyvatelstvo, podobně jako komunity křest’anů a židů v muslimských zemích na severu Afriky a Středním Východě. Než se tam od konce 19. století začali cpát evropští a američtí „demokraté“. Aby v zájmu sionismu a ropy celý region převrátili vzhůru nohama a přivedli ho k chaosu.

    S těmi statistikami o znásilnění bych to také bral trochu s nadhledem. Možná to autor nepostřehl, ale dnes se na Západě za znásilnění považuje i dotknutí se zadku holky, která s ním vyzývavě houpe ve velmi krátké minisukni. Ještě před WWI by taková holka zažila hromadné lynčování a „znásilnění“ i v tehdy ještě liberalismem nezkažené Praze. A to nikoliv od muslimů, ale od obyčejných bílých Evropanů.

    https://www.tyden.cz/rubriky/media/stolety-kuryr/v-praze-i-vidni-lyncuji-zeny-v-kalhotach-nesmeji-do-divadel_195217.html

  3. Pozorovatel C.2 napsal:

    S ohledem na doprovodné foto by mnohem zajímavější bylo konfrontovat současné, Sorosem placené antibabišovské „pro-demokratické“ protesty, se slzou v oku sdílené jemu sloužícími médii. Od ČT po seznamTv. A položit dotaz jejich organizátorům v čele s loutkou Minářem: proč jim nevadí politicko-byznysový střet zájmů nadnárodního spekulanta, kterému slouží. Zda jim nevadí, že si Soros platí desítky politiků, politických aktivistů, občanských aktivistů a dalších veřejně činných jedinců v každé „demokratické“ zemi. Jen aby mohl úspešně realizovat svůj byznys model a rozkrádat veřejné finance místních občanů.

    Podobně bych se zeptal těch samých placených kolaborantů, proč jim nevadil očividný střet zájmů u jejich idolu Havlíčka Havla. Který se aktivně angažoval v politice a měnil zákony jen proto, aby získal stamilionový majetek.

    Slova o pravdě a lásce byly a jsou jen marketingovým sloganem. Ani Soros, ani Havel ho nikdy nebrali vážně. A neřešil bych ho ani já.

  4. B.H. napsal:

    „žádný kazatel nezmínil že Jidáš byl Žid“ – no a Vy jste zase nezmínil, že Žid byl Ježíš :D … škoda, že jste svou jinak přiléhavou úvahu zabil těmi pár větami, z kterých čiší hloupý antijudaismus….

  5. L.Ch. napsal:

    Už pouhá skutečnost, že někdo staví do souladu lásku s pravdou, z něj činí podezřelého, neboť skutečná pravda je spíše zabijákem lásky a zdrojem nenávisti než naopak.

    L. Ch.

  6. E.X. napsal:

    Hned se mi vybavila. https://m.youtube.com/watch?v=9QyAYf5niVY
    Kéž by všechno bylo tak jednoznačné jako v písničce. Zel realita obsahuje též polopravdy a milosrdne a prospecharske lži. Jako je často používají havliste. Správný havlista si musí hrát na intelektuala, nadřazený vrchol lidstva, bojovat proti jiz 30 let mrtvému komunismu a zneužívat abstraktní pojmy pro dotace. Tito lidé u mě ztratili veškerou morální vážnost.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív