Nástup transhumanismu: úsvit nebo soumrak lidstva?

Nástup transhumanismu: vítězství nebývá nutně dokladem morální převahy

Nástup transhumanismu: vítězství nebývá nutně dokladem morální převahy

Autor: Michael Sisco

Většina lidí si celkem dobře uvědomuje rychlost tempa technického pokroku naší společností, a vesměs je to naplňuje optimismem. Pokud už někdo projevuje skepsi, pak spíš z obav ze ztráty místa kvůli různým technickým průlomům jako umělá inteligence. Jen málokdo je však dostatečně obeznámen s existencí a podobou transhumanistického hnutí, jehož cíle bývají nezřídka zlehčovány jako nějaká málo pravděpodobná vědeckofantastická utopie.

Mocné technologické společnosti jako Neuralink, Facebook a DARPA v současnosti vyvíjejí rozhraní mozek-stroj /Brain Machine Interface – BMI/ (Singh). Tento typ technologie, tj. pokus o spojení lidského vědomí s počítačem, jež má umožnit komunikaci o rychlosti myšlenky, je však jen jedním z prvků širšího hnutí usilujícího o překonání přirozených limitů lidské zkušenosti (Landers). Jeden z čelných teoretiků transhumanismu Max More řekl:

„Transhumanisté člověka nevidí jako účel sám o sobě, něco dokonalého ani hodného naší loajality, ale jako další bod na cestě evoluce. Věří, že dokážeme utvářet svou vlastní přirozenost žádoucím a hodnotným způsobem. Promyšlenou a opatrnou, přesto však smělou aplikací technologie na náš druh se můžeme stát něčím, co už nebude tak úplně patřit do kategorie člověk: staneme se post-lidskými (Singh, s. 25).”

Jinak řečeno se technologické elity pokoušejí vyrobit od lidského rodu zcela odlišný druh, což otevírá celou řadu problematických otázek, jimiž se ale filozofové a teologové mimo transhumanistický okruh příliš nezabývají (Dumsday). Transhumanismus je skutečnou pochodní osvícenského progresivismu: další utopickou myšlenkou, která ve společnosti napáchá mnohé škody a vyvolá konflikty.

Než však mohou technologičtí obři a transhumanističtí spiklenci uskutečnit svůj plán, je třeba nejprve náležitě „zpracovat“ masy. Nonkonformistické smýšlení se s mírumilovně zesíťovaným lidským vědomím příliš neslučuje, proto je nutné provést asimilaci do „nadřazeného světonázoru“. Přípustné budou jedině myšlenky slučitelné s koexistencí v globální neurální síti.

Výše zmínění technologičtí giganti i další už začali s osvětou mas prostřednicím tradičních orgánů k šíření „té správné“ pravdy, jako jsou mainstreamová média nebo univerzity. Už dnes tak dochází k cenzuře odlišných názorů na sociálních sítích i dalších platformách kontrolovaných těmito společnostmi. Kromě zásahu proti disidentům mezi intelektuály je však také nezbytné přesvědčit obyvatelstvo o prospěšnosti transhumanistického programu. Dokonce i webová stránka magazínu Forbes, považovaná v porovnání se svým rivalem Business Insider za konzervativní, dnes vykresluje postup k transhumanismu v jásavých barvách (Singh).

Internet v jeho stávající podobě lze považovat za jakéhosi předchůdce transhumanismu. Stejně jako se naše infrastruktura i základní ekonomické mechanismy staly zcela závislé na internetu, budou velmi pravděpodobně časem právě tak chtivě využívat rozhraní mozku a počítače nebo digitálně propojené společné vědomí. Dělení světa typu hranic mezi zeměmi budou ztrácet na významu s tím, jak se globální společenství bude postupně měnit v kolektivní vědomí. Konsolidací však logicky projde také vymáhání norem nové společnosti. Tradiční zločiny se vývojem technologií z velké části stanou překonanými, a tak se stíhání na síti soustředí hlavně na poslední zbývající opravdový zločin – ten spáchaný myšlenkou. A protože komunikace se bude odehrávat rychlostí myšlenky, podobně bleskově dopadne i pěst zákona. Hnutí, jedním z jehož hlavních cílů prý je rozšířit kapacitu lidského uvažování, tak paradoxně povede k jeho výraznému sešněrování.

Technologičtí elitáři i transhumanističtí intelektuálové velmi pravděpodobně přeceňují své schopnosti přimět obyvatelstvo k poslušnosti. Disidenti, kteří projeví dostatek prozíravosti, aby své postoje v průběhu přechodu skryli, jako první začnou vytvářet paralelní společnost a obecnější vztažné body pro ty, kdo se nebudou ochotni připojit. Na veřejné odpůrce však represe dopadne plnou tíhou. Mnozí se tak budou muset skrývat a budou pro všechny účely efektivně umlčeni. Většina utopistických programů, především těch progresivních, vychází z neochvějného předpokladu vlastní morální nadřazenosti. Toto přesvědčení o své bezchybnosti vede k puritánskému chování. Odpůrci, kteří chtějí zachovat lidstvo v jeho stávající podobě, tedy nakonec budou nuceni postavit se post-lidem násilím.

Transhumanističtí teoretici a technologické společnosti se z lidské rodové linie pokoušejí vytvořit nový živočišný druh. Ještě než dojde k masové aplikaci spojování biologického člověka a stroje, rozhoří se intelektuální kulturní válka. Nemálo lidí se postaví na odpor a bude se snažit zachovat lidstvo v jeho tradiční podobě, opíraje se při tom o pádné teologické a snad i metafyzické argumenty. Jako u většiny utopických vizí budou jejich zastánci nahlížet na odpor reakcionářů jako na existenční ohrožení své vize, což vyvolá násilný konflikt. Poklidné řešení je chimérou, bude téct krev a mnohé zanikne. Těžko odhadovat, kdo z této řeže vzejde vítězně, vítězství totiž nebývá nutně dokladem morální převahy. Jisté je, že jedna ze stran prosadí svou vizi – ať už to bude nový druh, osvobozený z okovů své přirozenosti, nebo lidstvo s jeho věčným bojem.

Citované zdroje:

Dumsday, Travis. “Transhumanism, Theological Anthropology, and Modern Biological Taxonomy.” Zygon: Journal of Religion & Science, sv. 52, č. 3, září 2017, s. 601–622. Academic Search Premier, EBSCO Host.

Landers, Matthew. “Transhumanism, Optimism, and Enlightenment Optimalism.” Interdisciplinary Humanities, sv. 35, č. 1, 2018, s. 25–40. Academic Search Premier, EBSCO Host.

McNally, Christie-Lee. “Big Tech’s Censorship of Conservative Users Is Alive and Well.” TheHill, 14. července 2018, https://thehill.com/opinion/cybersecurity/397047-big-techs-censorship-of-conservative-users-is-alive-and-well.

Singh, Sarwant. “Transhumanism And The Future Of Humanity: 7 Ways The World Will Change By 2030.” Forbes Magazine, 20. listopadu 2017, http://www.forbes.com/sites/sarwantsingh/2017/11/20/transhumanism-and-the-future-of-humanity-seven-ways-the-world-will-change-by-2030/#73d50e577d79.

Úvaha Michaela Cisca Emergent Transhumanism vyšla na stránkách The American Sun 1. července 2019.

One Response to “Nástup transhumanismu: úsvit nebo soumrak lidstva?”

  1. Polemika o transhumanismu napsal:

    Polemika o transhumanismu napsaná už před deseti lety zlikvidovala český transhumanistický web:

    https://vk.com/@524308180-polemika-o-transhumanismu-st-prvn
    https://vk.com/@524308180-polemika-o-transhumanismu-st-druh
    https://vk.com/@524308180-polemika-o-transhumanismu-zvren-st

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív