Zákaz Generace identity: „Podle francouzské vlády je odpor k imigraci zločin“

Jérémie Piano, mluvčí francouzské Génération Identitaire

Jérémie Piano, mluvčí francouzské Génération Identitaire

Autor: Olivier Bault

Jérémie Piano z Génération Identitaire exkluzivně pro Remix hovoří o snaze francouzské vlády zadusit odpor proti Macronově politice otevřených dveří

V pátek (12. února) francouzské úřady oznámily rozpuštění především proti masové imigraci vystupujícího identitářského hnutí Génération Identitaire (Generace identity). Stalo se tak v reakci na nedávnou protestní akci GI na francouzsko-španělských hranicích, která v plné nahotě odhalila neschopnost vlády zkrotit navzdory svým velkohubým prohlášením ilegální imigraci. Remix News v pondělí telefonicky vyzpovídaly Jérémie Piana, mluvčího organizace, která si s trochou nadsázky říká „pravicoví Greenpeace“, protože i oni své akce plánují tak, aby k sobě přitáhly zrak médií.

Francouzský ministr vnitra chce vaše hnutí rozpustit. Jaké bylo odůvodnění rozhodnutí, které jste v pátek obdrželi?

Ministr vnitra Gérald Darmanin usiluje o rozpuštění našeho hnutí ze dvou důvodů: podněcování k nenávisti a formování milic. Tato obvinění opírá převážně o naše akce v Alpách a Pyrenejích. Naši misi Defend Europe v Alpách z roku 2018 uznal jako v mezích zákona i odvolací soud. Naši poslední akci, prosincový happening v Pyrenejích, pak jako legální označil dokonce i místní policejní prefekt. Co se týče údajného podněcování nenávisti, zmiňují podřízení Géralda Darmanina obsazení střechy stavby mešity v Poitiers z roku 2012 – ani za tu ale nedošlo k žádnému odsouzení. Složka tak zrovna naditá není a bude-li se postupovat podle platných zákonů, zvítězíme, jelikož ze strany úřadů se jedná v prvé řadě o politický krok.

Působí to, jako by se vláda přistoupit ve svém tažení proti Génération Identitaire k „potrestání procesem“ přes soudy.

Přesně tak.

Co je podle vás pravou příčinou této vytrvalosti?

Tu spatřuji v nedávném vyhlášení zákona proti islamistickému separatismu, které Darmanin doprovodil několika chabými kroky proti islamistům. Proto se do něj levice a krajní levice pustila s nebývalou vervou. Aby tak Darmanin v očích levice trochu „vyrovnal skóre“ své vlády, zaútočil na Francouze, kteří otevřeně vystupují proti imigraci – tedy Génération Identitaire. Jako první se z našeho zákazu podle očekávání zaradovali militanti z (krajně levicových uskupení) France Insoumise a Printemps Républicain, stejně jako socialisté.

Hodláte se proti rozhodnutí ministerstva bránit soudní cestou?

Pochopitelně, budeme bojovat až do hořkého konce. Využijeme všech legálních nástrojů ke zvrácení rozhodnutí. K rozpuštění má podle dokumentu dojít příští týden, ale naši právníci – mezi nimi i proslulý Gilles-William Goldanel – plánují v následujících měsících vládní obvinění bod po bodu důsledně vyvrátit a dosáhnout tak zrušení rozhodnutí.

Ale tento verdikt bude znamenat alespoň dočasnou paralýzu hnutí, nebo ne?

Ano, jelikož odvolání nemá odkladný účinek. GI tak několik měsíců nebude existovat. Nebudeme moci podnikat naše akce ani shromažďovat příspěvky atd. Tak tomu bude až do soudního rozhodnutí s kýženým výsledkem.

Takže je to házení klacků pod nohy v naději, že to možná zabalíte…

Ano, ale my se vzdát nemíníme.

Po manifestaci GI na Col de l’Échelle a následném mediálním i politickém poprasku přišli někteří vaši aktivisté o práci, můžete to potvrdit?

Ano, tak tomu skutečně bylo, třeba Romain Espino přišel po nátlaku levičáků na sociálních sítích o své zaměstnání v bance – kvůli účasti na legální a poklidné manifestaci.

Někdy se označujete za „pravicové Greenpeace“ a před soudy byla mírumilovnost i legalita vašeho konání opakovaně potvrzena. Proč podle vás ministerstvo vnitra nevěnuje svou pozornost raději násilným levicovým radikálům?

Kvůli své multikulturní politické agendě. Čas od času cítí povinnost podniknout symbolické kroky proti islamistům, což vyvolá nesouhlasnou reakci na levici, a tak se to snaží vyvážit perzekucí GI, která zastupuje postoje obyčejných Francouzů. Tři čtvrtiny našich občanů jsou proti ilegální imigraci, chtěli by o ní hlasovat v referendu a boj proti ní by podle nich měl být prioritou.

Přijímáte nálepku „ultrapravice“, kterou proti vám s oblibou užívají média a které se na Twitteru ochotně chytil i Darmanin?

Ne, tyhlety přívlastky „ultra“ nebo „krajní“ rozhodně odmítáme. Slouží výhradně k  očernění nás i všech Francouzů, kteří jsou proti imigraci.

K pokusu o zákaz vašeho hnutí došlo už v roce 2019. Jak to dopadlo tehdy?

O rozpuštění Génération Identitaire se jednalo už několikrát, vládě se ale nikdy nepovedlo předložit právně opodstatněné důvody pro náš zákaz. Teď se oficiální místa rozhodla vyzkoušet něco nového: formální oznámení rozpuštění našeho hnutí nás poslali, aniž by pro něj však měli větší právní oporu než při minulých pokusech. Podle všeho jim to ale je lhostejné a proti aktivistům Génération Identitaire se tak pokoušejí o politický puč.

Znamená to snad, že lidé ve Francii fakticky ztratili právo vystupovat ve veřejné debatě proti imigraci?

Těžko si to vyložit nějak jinak. Krom jiného nás obviňují, že na jedné z našich standart pro misi Defend Europe Pyreneje bylo vyvedeno heslo, cituji, „jasně protiimigrační“. Podle francouzské vlády je tak odpor vůči imigraci zločin. Naprosto neuvěřitelné! Jedná se o nanejvýš závažné nabourání svobody projevu i shromažďování, od vlády Emmanuela Macrona velice znepokojivý posun.

Sociální média vás systematicky blokují, stejně jako všechna vaše pozitivní mediální vystoupení. Jde podle vás o projev jejich vlastního smýšlení, nebo jednají pod nátlakem francouzské vlády?

Očividně nepotřebovali francouzskou vládu, aby vzali účet americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi… Francouzská vláda i řídicí orgány společností jako Twitter, Facebook nebo Instagram ale na každý pád sdílejí tutéž totalitární multikulturalistickou ideologii i touhu umlčet své protivníky všemi prostředky.

Zůstává ve vás i přes to všechno víra v demokracii?

Pořád míň a míň. Jestliže soudy rozhodnutí ministerstva vnitra nezvrátí, bude to jasný signál směřování k režimu se silnými autoritářskými prvky. Bude-li toto nehorázné rozhodnutí zrušeno, bude to jakýsi důkaz, že pořád ještě žijeme v demokracii, byť nijak úžasné, protože nám ještě zůstane možnost úspěšně se hájit před soudy a zvrátit tak nespravedlivé rozhodnutí orgánů výkonné moci. Na každý pád náš čeká tvrdá právní a politická válka, kterou zahájíme už v sobotu pařížskou demonstrací proti rozpuštění Génération Identitaire.

Rozhovor s Jérémie Pianem Generation Identity banned – ‚The French government considers it a crime to be against immigration‘ vyšel na stránkách Remix News 16. února 2021.

Carl Schmitt: Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958

Glossarium - Záznamy z let 1947 až 1958***
Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958
***
U nakladatelství Academia právě vyšlo bezmála tisíci stránkové Glossarium Carla Schmitta s jeho sešitovými záznamy z let 1947 až 1958.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Martin Heidegger – Úvahy II–VI Černé sešity 1931–1938

Úvahy II–VI (Černé sešity 1931–1938)***
Černé sešity 1931–1938
***
Od roku 1931 do začátku 70. let si Martin Heidegger zaznamenával své myšlenky do sešitů vázaných v černém voskovaném plátně. Záznamy nejsou datovány, ale představují svérázný myslitelský deník, který nechává čtenáře nahlédnout hluboko do autorovy mysli, ať už jde o jeho filosofické dílo, či o to, jak si představoval obrodu Německa nacionálním socialismem po 1. světové válce a jak byly jeho představy faktickým vývojem zklamávány. V rámci obsáhlého Heideggerova díla, které sám na sklonku života uspořádal a rovněž určil, v jakém pořadí mají jednotlivé svazky vycházet, bylo 34 „černých sešitů“ zařazeno až na úplný konec jako svazky 94–102. První sešit (Úvahy I) se nedochoval. Až do zveřejnění v předchozím desetiletí nesměli mít k těmto zápiskům přístup ani specializovaní badatelé.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Ladislava Chateau – Bylo jich pět …: Kolaborace, trest a rozpory

Ladislava Chateau - Bylo jich pět ...: Kolaborace, trest a rozpory***
Bylo jich pět – Robert Brasillach, Marcel Jouhandeau, Ramon Fernandez, Jacques Chardonne a Pierre Drieu La Rochelle
***
Soubor pěti profilů významných francouzských spisovatelů, kteří přijali v letech 1941 a 1942 pozvání do Výmaru na spisovatelské kongresy pod taktovkou nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Víte, že…

29. března 1895 se v Heidelbergu narodil německý spisovatel, filozof, publicista, entomolog a veterán obou světových válek Ernst Jünger. Jako mladý se proslavil svým válečným románem V ocelových bouřích, ve výmarské éře se řadil k předním postavám tzv. konzervativní revoluce. Odmítl přímou spolupráci s národně socialistickým režimem, po válce se pak z politické arény stáhl úplně, i tak však výrazně ovlivnil některé proudy pravicového myšlení, a po zbytek svého dlouhého života se věnoval literární tvorbě.
29. března 2012 zemřel na selhání srdce ve věku pouhých nedožitých 50 let pravicový anglický intelektuál, politik, spisovatel a brilantní řečník Jonathan Bowden, od 90. let aktivní nejprve v Konzervativní straně, následně v řadách BNP i různých menších uskupení.

À propos

„Potřebujeme třetí obraz člověka a života. Odmítnout dnes Washington a Moskvu neznamená jen politickou, ale také morální volbu: znamená odmítnutí amerických měst i komunistických koncentráků. Oba vzorce industriálního gigantismu budí vnější zdání moci, ale ve skutečnosti se ženou do propasti. Oba systémy jsou redukovány na to, že slepě následují požadavky monstrózního růstu. Nechaly kolem sebe šířit potopu a ženou se řekou, z níž už nějakou dobu není vidět břeh. Posláním Evropy je vybudovat hráze, které mohou tlumit konzumní společnost. Při absenci Boha musíme ustanovit moc, která stojí nad impériem moderního světa a nad říší kapitálu i účetních rozvah.“

Maurice Bardèche

Archív