Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Zemřel neohrožený reportér a neúnavný novinář Manuel Ochsenreiter (†45)

Manuel Ochsenreiter (1976-2021)

Manuel Ochsenreiter (1976-2021)

S hlubokým zármutkem jsme se dozvěděli, že 18. srpna zemřel po krátké náhlé nemoci náš přítel a kolega Manuel Ochsenreiter. Manuel vynikal především svým zpravodajstvím z různých válečných zón, v neposlední řadě ze Sýrie, odkud přinášel informace, jež přispěly k obratu veřejného mínění stran války.

Jeho životní dílo lze dnes jen stěží plně docenit. Jako spoluzakladatel a šéfredaktor německého magazínu Zuerst! vytvořil jednu z nejdůležitějších publikací v zemi.

Manuel Ochsenreiter zemřel po týdenním kómatu, do něhož upadl po prodělaném infarktu. Narodil se 18. května 1976 v Allgäu na jihu Německa a politice se začal věnovat už jako mladík, když vstoupil do řad křesťanskodemokratické Junge Union. Jako vlastenec se zde ovšem cítil stále více nesvůj, a tak v roce 1994 začal psát pro vlastenecké noviny Junge Freiheit. Postupně se stal jedním z jejich redaktorů, ale v roce 2004 odešel, aby se ujal postu šéfredaktora německé vojenské tiskoviny DMZ. V roce 2010 spoluzakládal magazín Zuerst!, v jehož čele pak stál až do svého předčasného skonu.

Nikdy nepropagoval kontroverzní a politicky citlivá témata. Často hledal pravdu na vlastní pěst, byť to ho tato cesta dovedla třeba až na krvavá donbaská nebo syrská bojiště. Informace, které přinesl ve svých četných rozhovorech a reportážích, velkým dílem přispěly ke zmírnění vlivu válečné propagandy establishmentu. Dařilo se mu vykreslit vyvážený obraz, tolik odlišný od jednostranných narativů systémových médií.

Náš web FreeWestMedia často a s hrdostí přetiskoval jeho články, díky čemuž se s jeho prací mohlo seznámit také anglicky hovořící publikum. Bez tohoto činorodého a neohroženého válečného korespondenta by dnes pohled na konflikty na Ukrajině a v Sýrii nejspíš vypadal značně odlišně.

Manuel Ochsenreiter přistupoval k životu s optimismem a vtip ho neopouštěl ani v těch obtížnějších okamžicích. V kruzích svých druhů, kolegů a novinářů se vždy přirozeně stal „svorníkem“ a vůdcem. Jeho sítě byly rozsáhlé, takže se bez velkých obtíží dostal k rozhovorům s vysoce postavenými politiky, náboženskými nebo vojenskými vůdci mnoha zemí. Několik jeho interview bylo otištěno i zde na FWM.

Manuel byl výjimečný novinář, který díky svým hlubokým znalostem politické ideologie, proměnlivých geopolitických poměrů i vojenské reality dokázal události obratně zanalyzovat a svým ostrým perem je okomentovat a zasadit do perspektivy.

Když se letos v červenci setkal s kolegy, byl plný elánů a nových nápadů. Krom jiného věnoval hodně času produkci videí. Jeho náhlý skon byl pro nás všechny šokem – a nenahraditelnou ztrátou pro alternativní média.

Na stránkách Zuerst! zveřejnili svému šéfredaktorovi tento nekrolog:

Manuel Ochsenreiter byl zapálený a neúnavný novinář. Naší jedinou útěchou snad může být to, že náš přítel, který ve své horečné činnosti stihl prožít víc než většina za několik životů, konečně po svém namáhavém maratonu nalezne spočinutí. Manueli, budeš žít navěky jako milovaný člověk a německý vlastenec.

Nekrolog Manuel Ochsenreiter – a fearless war reporter and tireless journalist has passed away vyšel na stránkách Free West Media 22. srpna 2021

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív