Zemřel Edward Osborne Wilson

Edward Osborne Wilson, 10. 6. 1926 – 26. 12. 2021.

Na druhý svátek vánoční zemřel ve věku 92 let americký biolog a velikán vědy Edward O. Wilson. Některé jeho knihy se dočkaly překladu do češtiny, něco si o něm můžete přečíst i na našich stránkách.

Toto o něm na svém twitterovém účtu napsal profesor na odpočinku Kevin MacDonald:

Edward Osborne Wilson byl vynikající vědec. Když jsem studoval na vysoké škole, jeho práce způsobila převrat v mé intelektuální orientaci – po levicových, často etnicky motivovaných útocích z předchozích dekád pomohla obrodit evoluční přístupy k výkladu lidského chování. Zaplatil za to nemalou cenu. Jak se píše v článku o Wilsonovi na Wikipedii: „Objevila se také politická opozice. Sociobiologie znovu rozproudila debatu o přirozenosti a výchově. Wilson byl obviňován z rasismu, misogynie a sympatií k eugenice.“

Při jednom incidentu z listopadu 1978 byla jeho přednáška narušena Mezinárodním výborem proti rasismu, skupinou napojenou na marxisty z Progresivní strany práce, kdy jeden z členů na konferenci AAAS vylil Wilsonovi na hlavu džbán vody a skandoval „Wilsone, seš celej mokrej.“ Wilson později s jistou hrdostí vzpomínal, že byl ve své vědeckém hledání pravdy ochoten pokračovat i navzdory takovým útokům.

„Věřím, že… jsem byl v naší době jediným vědcem, který byl kvůli svým myšlenkám fyzicky napaden“ – což už dnes nemusí být pravda, jak může potvrdit třeba Charles Murray. E. O. Wilson byl velmi nešťastný, že se Společnost pro lidské chování a evoluci zbavila termínu „sociobiologie“ pro jeho zkompromitovanost nekonečnými výpady levice. A přestože Wilson skutečně vyvolal svého druhu revoluci, musíme uznat, že levice zvítězila: univerzity výzkum biologie lidského chování zcela utlumily a mnohé katedry jsou ideologicky beznadějně levicové.

Zmiňme i fakt, že Wilson veřejně pochválil na knihu Franka Saltera O genetických zájmech, která potvrzuje skutečnost, že jednotlivci mají etnický zájem na osudu svých etnických skupin podobně, jako rodiče genetický na výchově svých dětí. Wilson: „[Jedná se] o svěží a hluboký příspěvek k sociobiologii člověka, který originálním způsobem spojuje genetiku a sociální vědy.“

Článek o Wilsonovi na Wiki zdůrazňuje roli Goulda a Lewontina v útocích proti sociobiologii. Ta mi posloužila také jako hlavní inspirace pro 2. kapitolu knihy Kultura kritiky. V rozhovoru z roku 2011 Wilson řekl: „Jsem přesvědčen, že Gould byl šarlatán. Domnívám se, že… chtěl získat reputaci a důvěryhodnost jako vědec a spisovatel. Jeho metodou ale obvykle bylo překrucování toho, co říkali jiní vědci, a vymýšlení proti argumentace na základě tohoto překrucování.“ Tvrdím, že jeho motivace byla mj. etnická – stejně jako u Lewontina.

One Response to “Zemřel Edward Osborne Wilson”

  1. Enzo napsal:

    Ohromně nedoceněná vědecká osobnost našeho věku! Kam se na něj hrabe Dawkins či Lorenz. O těch dvou výše zmiňovaných kašparech ani nemluvě. Odpočívejte v pokoji pane profesore!

Trackbacks/Pingbacks


Ezra Pound – „Přítomen!“ PRÁVĚ VYŠLO!

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti PRÁVĚ VYŠLO!

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

16. dubna 1965 se v Paříži narodil francouzský esejista, historik a nacionalistický aktivista Dominique Venner. V mládí byl krátce členem OAS, později patřil mezi zakladatele francouzské Nové pravice. Vytvořil bohatý korpus díla, dodnes relevantní je mj. jeho taktická příručka pro nacionalistická hnutí Za pozitivní kritiku z 60. let. Zemřel vlastní rukou 21. května 2013 před oltářem katedrály Notre-Dame de Paris, na protest proti apatii Francii a Evropy tváří tvář existenčnímu ohrožení Velké výměny.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív