Evolův Fašismus zprava – kritická recenze

Autor: Ted Sallis

Evolova kritika italského fašismu.

Negativa knihy převažují nad pozitivy. Literární styl je celkově mizerný, jak bývá pro tento typ autorů typické. Dobrý autor má psát natolik jasně, aby vzdělaní lidí dokázali textu poměrně snadno porozumět. Přehnaně složité konstrukce či styl bývají útočištěm spisovatelů se slabými argumenty a mlžení zde může posloužit jako účinná kamufláž neschopnosti.

Z Evolových tradicionalistických utkvělých představ se mi (jen s trochou nadsázky) dělá zle. Obhajuje monarchii a považuje za správné, že se Mussolini musel dělit o moc s neschopným panovníkem (který podle Evoly „po právu“ vládl mocí Il Duceho sesadit – byť Evola naznačuje svůj nesouhlas s královou zradou). Podle Evoly mohl Mussolini být pouhým královým poradcem. Komu nakonec záleží na těch nejlepších „plebejích“ – uvolněte cestu králi! Šašek…

Evola se ohrazuje také proti všem masovým hnutím a odmítá populismus, jako bychom snad mohli bělochy nadchnout pro změnu společnosti s ultra reakcionářským, monarchistickým krédem, jež by snad mohlo být lákavé tak pro horní desetinku procenta obyvatelstva.

Evolovy odsudky Mussoliniho pronatalistické politiky byly hloupé už v době svého vzniku, dnes se pak ve světle mizivé italské porodnosti a rychle stárnoucí populace jeví naprosto bizarně. Hádám, že pro Evolu a další „tradicionalisty“ jsou početné rodiny čímsi „masovým“, „plebejským“ a nehodným „aristokratů ducha“. Kdyby to bylo na nerealistických, elitářských tradicionalistech, probíhal by demografický zánik bělochů ještě rychlejším tempem, než je tomu dnes.

Přímo odporná pak je kritika Giovanni Gentileho, který coby filozof tradicionalistického pisálka Evolu převyšuje o několik tisíc řádů.

Nesouhlasím ani s Evolovým upřednostňováním postavení státu nad národ a lid.

Najde se v knize i něco pozitivního? Evolova teze, že fašismus měl vynaložit větší úsilí na vytvoření elity, „Řádu“, místo důrazu na stát jedné strany, platí, stejně tak jeho poznámky o ekonomice a korporativismu. Souhlasit lze i s názorem, že je-li stát dostatečně silný, může si dovolit zaručit jistý stupeň osobní svobody a decentralizace vnitřních složek státu. Tento postoj je slučitelný s dělením (Normana) Lowellla na Impérium a dominium, kde mocné jednotící impérium dovoluje lokální suverenitu (decentralizace) jednotlivým složkám impéria. Evola byl proti neodbytnému totalitarismu a vyzýval, aby stát sám šel příkladem v uvádění „tenze“, vážnosti do praxe, a tak směroval lidi k těm správným pravicovým modelům, nad nimiž bdí elitní řád.

Solidní je i Evolův pohled na válku, kde mj. otevírá zajímavou úvahu: podobně jako měli po 1. světové válce navrátivší se frontoví veteráni značný vliv na politický život poválečného Německa a Itálie, tak i v případě případného vítězství vojsk Osy by veteráni 2. světové války velmi pravděpodobně „postrčili“ vnitřní politiku fašistické Itálie i národně socialistického Německa směrem bližším Evolovým ideálům (ať už si o nich můžeme myslet cokoliv).

A co rasa? Zde spatřuji jak pozitiva, tak negativa. Nesouhlasím s Evolovým důrazem na „aristokratickou, spirituální rasu“, jak už jsem v minulosti opakovaně rozváděl. Na druhou stranu s ním ovšem souhlasím, že při jakémkoliv komplexnějším hodnocení rasy je nutno vzít v potaz individuální nadřazenou úroveň příslušníků elity. Stejně tak opakovaně zdůrazňuji, že nadřazenost nemá být dědičným privilegiem, ale musí být tvrdě vysloužena. To je v ostrém kontrastu s přesvědčením „Královen kvót našeho Herrenvolku“ (autor, podle svých vyjádření jihoevropského původu, takto posměšně označuje čelní bělošské americké aktivisty, povětšinou etnicky anglosaského/severoevropského původu, lidi jako William Pierce, Peter Brimelow, Jared Taylor, David Duke, John Derbyshire, Greg Johnson, Richard Spencer atd.), že jim jejich původ automaticky propůjčuje vedoucí postavení, bez ohledu na jejich opakovaně projevovanou, až komickou neschopnost i jejich do očí bijící osobní nedostatečnost.

Evola uvažoval správně, také když říkal, že italský rasový archetyp by měl být „árijsko-římský“, nikoliv „nordicko-árijský“, i v tom, že skutečně pravicový italský Stát má povinnost „formovat rasu“, tj. vytvořit z dostupného lidského materiálu Italy nového typu (alespoň v rámci elit). Konečně se Evola nemýlil, ani když píše, že fašismus nezklamal italský národ, ale naopak. Podobně jako já sám (moderním) Italům ostře vytýká jejich nemožný, hedonistický, neukázněný, slabošský, fintivý charakter a dovozuje, že právě ten měl značný podíl na konečném neúspěchu Mussoliniho režimu.

A přestože neměl Evola příliš vysoké mínění o Italské sociální republice (Saló), tj. Mussolinim s německou oporou ovládaném torzu země na sklonku válku, neupírá tomuto druhému fašistickému státu, že italský národ zde ukázal svou hrdinštější a ukázněnější tvář, když oddaně bojoval za ztracenou věc.

Obecněji pak Evola zhusta píše z obecněji pravicové – „pan-pravicové“, chcete-li – perspektivy a mnohé z jeho postřehů se vztahují na pravicové aktivisty mnoha odlišných ideologicky-duchovních proudů. Jakmile však zaujme vyhraněnější „tradicionalistický“ náhled, odcizuje si ty z nás, kdo s tímto náhledem ostře nesouhlasí. Evolovy antipopulistické, monarchické, „tradicionalistické“ pozice považuji, jakkoliv se i zde občas najdou pozitivní prvky, za zásadně pomýlené.

Můj náhled je futuristický, stavějící se proti tradicionalismu (jak je vymezují Evola a jeho přívrženci z řad „hnutí“).

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív