Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Akce Hogar Social

Melisa Domínguez Ruiz

Zkorumpovaní politikáři, masové přistěhovalectví Arabů a Afričanů, projevy džihádu, jejich mediální zlehčování a zjevné upřednostňování „uprchlíků“ před chudými Španěly (často v důchodovém věku), antifeminismus – to jsou hlavní témata kritiky HSM. Melisa je výřečná, o svých slovech přesvědčená a přesvědčivě také působí…

Autor: Karel Veliký

ze země Cida, jeho věrných a reconquisty

Španělské slovo hogar znamená domov, domácnost, ale také ohniště, krb, přeneseně pak rodinu. Nechybíme tedy, když organizaci založenou v Madridu roku 2014 Melisou Domínguez Ruizovou přeložíme jako Sociální domov. Je to skupina aktivistů či – lépe – militantů, která se pro svou činnost inspirovala u italského CasaPound a řeckého Zlatého úsvitu. Po čase měla ve více jak třímilionové metropoli asi dvě stě členů a následovníky (nebo napodobitele) v Toledu, Granadě a Zaragoze. Melisa je nejen její tváří, ale i vůdkyní.

Melisa Dominguez Ruizová

Ještě neodbarvená v roce 2013 na demonstraci MSR

Když v roce 2008 do Španělska dorazila velká hospodářská krize, byla devatenáctiletou studentkou filosofické fakulty madridské univerzity. Nezaměstnanost v zemi záhy vystoupala na šestadvacet procent a statisíce mladých Španělů se vydalo hledat uplatnění do zahraničí, především do Francie nebo do Německa. A do jejich země zase proudí statisíce imigrantů ze severní Afriky. Vedle masy nádeníků i běžných obejdů, hloučků drobných zlodějíčků, partiček dýlerů a nabuzených flákačů jsou mezi nimi, jak se ukáže, i vysoce motivovaní bojovníci svaté války.

Melisa hodlá zůstat doma ve Španělsku. Už na škole jí říkali „nacistka“, asi i proto, že netrpí xenofilií a víc než osudy „chudáků uprchlíků“ jí zajímají osudy zchudlých krajanů. Chudoba je tu nyní viditelnější než kdy dřív – spatřit Španěly v důchodovém věku hledající v odpadkových koších něco k snědku není již ani v Madridu nic až tak výjimečného. Po epizodě se stranou Movimiento Social Republicano (MSR), která navazuje na odkaz Italského sociálního hnutí, se Melisa s camaradas shlédnou v akcích generačně bližšího CasaPound Italia – a začnou obsazovat prázdné budovy!

V roce 2018 je v Madridu dobře přes čtyřicet prázdných domů v majetku města. Z nich Hogar Social (zprvu k názvu patřilo jméno spoluzakladatele Falangy: Ramiro Ledesma) za první čtyři roky existence postupně obsadil devět. Po třech čtyřech týdnech totiž zpravidla zasáhne policie a nezávislé „sociální centrum“ zase vyklidí, když se skupina brání, bývá to dost spektakulární. Má to i jednu výhodu, téměř s každým stěhováním se s nabídkou pomoci Sociálního domova seznamují lidé v jiné čtvrti. Týden co týden se tu pak potřebným rozdělují nějaké potraviny (špagety, uzeniny, mléko; „v létě melouny, v zimě konzervy“) a šatstvo, lidem bez střechy nad hlavou nabízí sociální domov Hogar rovněž možnost přenocování – také jen na holé zemi, když policie zabaví doposavad získaný nábytek či jiné vybavení (deky, spacáky, karimatky) a další nejsou ihned k dispozici. Materiál pochází z darů a přebytků: „Dostáváme hlavně oblečení, mnohem víc než jídlo,“ tvrdí Melisa. První a jedinou podmínkou  s o l i d a r i t y  Hogar Social je španělská národnost příjemce pomoci, neboť humanitářská charita profi-neziskovčíků před domorodci nepokrytě upřednostňuje cizince.

Kromě solidarismu v centrech vede Hogar Social Madrid (po rozšíření iniciativy i do jiných měst se takto specifikuje příslušnost) také propagandu akcí přímo v ulicích. Inscenoval v nich například veřejné popravy známé z videí Islámského státu, aby upozornil na fakt, že jednou by se v Evropě mohly znovu konat i zcela reálně, nezabráníme-li muslimské potopě.  Zdaleka nejznámější akcí je však ta spontánní z 22. března 2016, kdy asi třicetičlenná skupina HSM militantů v blízkosti ústřední madridské mešity (M-30, největší mešity v Evropě!) zapálí dýmovnice, skanduje „Mauři ven!“ a na transparentu stojí: „Dnes Brusel, zítra Madrid?“ – Tentýž den totiž v Bruselu došlo ke dvěma sebevražedným útokům (v metru a na letišti), které pětatřicet lidí zabily a tři sta čtyřicet zranily…

Hogar Social

Vlajka HS je modrá. A systémoví novináři zcela nekorektně spekulují, kdo jej řídí z pozadí, takové děvče přece „nemůže jen tak sjednotit ultras z rivalizujících klubů a skupin“…

Dvanáct „ultras“ včetně Melisy je následně vyšetřováno a obviněno z trestného činu podněcování k nenávisti a výtržnictví.  V roce 2018 je obvinění proti jedenácti obžalovaným zamítnuto pro nedostatek důkazů a dále je řízení vedeno pouze proti Melise. Podle státního zástupce její protest vyvolal stovky islamofobních komentářů, neboť zprávy a záznamy z něj zveřejnil HSM na Twitteru, Facebooku (kde byl sdílen 2197krát a podnítil 434 komentářů) a na kanálu You Tube, obžalovaná se k němu navíc přihlásila i v televizi, takže „podporuje nenávistný diskurs“ a žaloba pro ni žádá tři roky vězení plus tři tisíce eur pokuty; soukromá žaloba jménem neziskovky Red Española de Inmigración y Ayuda al Refugiado (Síť pro imigraci a pomoc uprchlíkům) dokonce požaduje roky čtyři!

Soud loni v prosinci Melisu Domínguez Ruizovou nakonec obžaloby zprostil. Vždyť při mešitě opravdu působila devítičlenná náborová buňka pro džihád, tzv. brigáda Al-Andalus, jejíž členové byli mezitím odsouzeni na osm až dvanáct let za terorismus. Navíc při protestu „nedošlo ke zranění osob nebo poškození soukromého či veřejného majetku v oblasti, nebyla narušena ani veřejná komunikace“. Aby zamezil jakékoli případné konfrontaci, stačilo strážnému zavřít hlavní vchodové dveře. Neziskovce proto rozsudek uložil povinnost uhradit padesát procent nákladů řízení, neboť „tato strana setrvala na svém obvinění i poté, co zasahující policisté a ochranka mešity zcela jasně uvedli, že nedošlo k žádnému zranění osob ani poškození věcí“ a „ve svém písemném prohlášení nevysvětluje, v čem tedy spočívala veřejná výtržnost a jak se na ní obžalovaní podíleli“.

Hogar Social Madrid

Hogar Social Madrid pokračuje. Stíhání, zadržení, pokuty se množí. Jak dlouho to člověk vydrží?

Doplňující informace od laskavého, se španělskou scénou velmi slušně obeznámeného čtenáře:

Organizace Hogar Social je dnes v takových organizačních problémech, z nichž se již nevzpamatuje. Na jejich činnost ale navazují jiné mladé skupiny. Za zmínku stojí především iniciativa Hacer Nación, vzniknuvší v létě 2019. V jejím vedení je dnes část španělských vlastenců, kteří byli dříve součástí HS – tak je Hacer Nación přímou nástupkyní HS, rozšířenou do většiny provincií království. Podobně jako dříve HS má vedení Hacer Nación pevné vazby na italskou organizaci Casa Pound.
Další rostoucí mladou organizací je Bastión Frontal. Zatímco HN je více politickou iniciativou, pořádající besedy na universitách a zabývající se podporou zchudlých španělských rodin a regionů, Bastión Frontal jsou více pouliční skupinou pořádající ne vždy pokojné demonstrace… například bojkot MMF.
Vůdkyní BF je Isabel Medina Peralta s níž vyšel na stránkách DP před nějakou dobou velmi podnětný rozhovor. O skupině nemám žádné aktuální informace, jelikož nejsem s nikým z nich doposud v kontaktu.
Další vlastenecké organizace jsou například na Mallorce vzniknuvší Comunidad Identitas (neplést s Evropskými identitáři) nebo Samurái de Occidente, která má do své filosofie vetknuty hodnoty japonského tradicionalisty a vlastence Jukia Mišimy, o těchto skupinách mám ale také jen kusé informace. Je složité mapovat nová vlastenecká hnutí zde, jelikož se Španělsko vrací ke starým mravům a v provinciích vznikají nová malá uskupení takřka každý týden nebo měsíc, tyto iniciativy později vstoupí do většího organizačního celku, například HN nebo BF.
Čistě na poli vzdělávacím bych zmínil i skupiny OHKA, která je kvalitním knižním vydavatelstvím nebo Institut Iliade, operující původně ve Francii a dnes i zde.

One Response to “Akce Hogar Social”

  1. Slavomir napsal:

    Vďaka za info. Niektorí mladí v Španielsku sú ešte idealisti. A to je potešujúce.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

20. dubna 1889 se v rakouském Braunau nad Innem narodil německý voják, umělec a politik Adolf Hitler. Národněsocialistické hnutí dovedl až k absolutní moci v Německu, jehož byl od roku 1933 až do své smrti kancléřem a Vůdcem. Po válce se stal negativním  pólem morálního systému, jakousi liberální náhražkou křesťanského Ďábla.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív