Categorized | Geopolitika, Politika

Dokumenty doby: Ukrajinský pluk Azov navštívil Izrael: „Mariupol je naše Masada“

Záběr z oslav ukrajinského Dne nezávislosti a protestu proti invazi Ruska (Tel Aviv, 24. srpna 2022)

Záběr z oslav ukrajinského Dne nezávislosti a protestu proti invazi Ruska (Tel Aviv, 24. srpna 2022)

Delegace ukrajinského pluku Azov navštívila v minulých dnech Izrael, kde se setkala s představiteli a záložníky izraelské armády (Cahal) a hovořila o probíhající ruské invazi na Ukrajinu.

Delegace přijela do Izraele ve čtvrtek (15. prosince 2022, pozn. DP) a vedl ji důstojník Azovu Ilja Samojlenko, jeden z vojáků, kteří se zabarikádovali pod ocelárnami Azovstal při pokusech ochránit Mariupol před ruskou invazí na začátku tohoto roku. K němu se v čele delegace připojila Julija Fedosjuková, zástupkyně vedoucího Sdružení rodin obránců Azovstalu.

Samojlenko byl zajat Rusy po několika týdnech obléhání oceláren Azovstal a v září byl propuštěn v rámci výměny zajatců.

Delegace přijela do Izraele, aby se zastala příslušníků pluku Azov, kteří jsou stále drženi jako zajatci, aby promluvila o obraně Azovstalu v Mariupolu a aby čelila ruským zprávám a prohlášením o pluku a probíhající válce.

Návštěva se uskutečnila z iniciativy izraelské organizace Přátelé Ukrajiny a za podpory ukrajinského velvyslanectví v Izraeli a nadace Nadav.

V sobotu delegace navštívila Masadu, kde se hrstka židovských povstalců v roce 73 n. l. postavila Římanům.

Azov v Izraeli

Původní tweet, který zveřejnila Asociace rodin obránců Azovstalu 15. prosince (a který je uveden na stránkách Jerusalem Times) byl smazán a nahrazen novým 17. prosince 2022.

[Jerusalem Times uvádí ve zprávě zkrácenou verzi prohlášení Sdružení rodin obránců Azovstalu. Zprávu, zveřejněnou na jejich kanálu v Telegramu, přikládáme v plném znění. Zvýrazněná část byla publikována JT.]

Výkon obránců Mariupolu v roce 2022 šokoval celý svět. V tomto zuřivém odporu proti ruské okupaci viděly různé národy světa paralely s různými epizodami svých vlastních dějin a srovnávaly dnešní ukrajinské hrdiny se svými hrdiny minulosti. Všichni měli jedno společné: nekompromisní, někdy osudový boj za svou nezávislost. Čin lidí, kteří v boji za svou svobodu obětovali vše, prostupuje celou historií. Je jejich hlavním zdrojem odvahy.

Na jihu Izraele, nedaleko města Arad, stojí Masada, pevnost, která je pro Židy již dva tisíce let symbolem odporu proti cizí okupaci.

V roce 66 n. l. byla Judea již mnoho let pod římskou okupací. Vzbouření Židé ze zélótského hnutí dobyli Masadu, kde se nacházela římská posádka. Poté se pevnost stala základnou sikariů, nejradikálnějšího křídla zélótů.

Když v roce 70 n. l. Římané dobyli Jeruzalém a zcela zničili město i Druhý chrám, stala se Masada hlavní baštou vzbouřených Židů. Tisícovka lidí (včetně žen a dětí) odolávala římskému obléhání po tři roky. Tyto události popisuje Josef Flavius, očitý svědek a účastník války s Římany, ve své knize Židovská válka.

Nakonec se římským vojákům podařilo prolomit obranu pevnosti. Jeden z vůdců sikariů, El’azar ben Ja’ir, vyzval obránce Masady a jejich rodiny, aby se navzájem pozabíjeli, aby nepadli do římských rukou. Poslední přeživší sikarius pevnost zapálil a poté se zabil.

Římané Masadu dobyli, ale vzbouřené Židy, kteří bojovali za svobodu, se jim nepodařilo zkrotit.

Když dnes v Izraeli mluvíme o obraně Mariupolu, Izraelci, chápající především vojenské rozdíly mezi válkou před 2000 lety a dnes, stále opakují: „Mariupol je vaše Masada“.

A my se tam určitě vrátíme.

Samojlenko a Fedosjuková se během návštěvy Izraele setkali také se záložníky izraelské armády, včetně Ukrajince z Luhanska a dalšího z Mariupolu. Delegace Azova diskutovala se záložníky o službě v pluku a v izraelských ozbrojených složkách a o podobnostech a rozdílech mezi armádami Ukrajiny a Izraele.

Delegace Azov se navíc zúčastnila promítání dokumentárního filmu o obléhání Mariupolu s názvem Nevyřčená pravda o Mariupolu, který zaznamenává příběhy lidí, kteří byli po obléhání posláni do ruských „filtračních táborů“ a zažili mučení, tvrdé výslechy a dokonce jim byly odebrány děti. Film, který natočil tým novinářů a právníků sdružení Bihus, byl tento týden promítán v Tel Avivu a Haifě.

Po projekcích Samojlenko hovořil o ruských akcích během obléhání Mariupolu a o ukrajinských vojácích, kteří bojovali po jeho boku a kteří jsou stále zadržováni Ruskem.

Anna Žarová, zakladatelka izraelské organizace Přátelé Ukrajiny, označila návštěvu delegace za „nejdůležitější projekt organizace od začátku války“.

Pluk Azov se distancuje od krajně pravicové minulosti

Zatímco batalion Azov, předchůdce pluku Azov, byl silně spojován s neonacistickou a krajně pravicovou symbolikou a ideologií, pluk Azov dnes trvá na tom, že těchto tendencí v pluku do značné míry zbavil.

Rusko na pluk Azov poukazuje ve svých četných tvrzeních, že Ukrajina je „neonacistický stát“, a napadá Izrael za jeho podporu Ukrajiny a pluku.

V květnu mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová prohlásila, že „izraelští žoldáci bojují bok po boku s militanty Azova“. Ruští představitelé rovněž obvinili Izrael z podpory „neonacistického režimu“ v Kyjevě.

V rozhovoru s novinářem Bernardem-Henrim Lévym během květnového obléhání ocelárny Azovstal Samojlenko varoval, že obvinění, že pluk je spojen s neonacismem, jsou „ruskou propagandou“, a zdůraznil, že „prapor se změnil. Očistil se od své temné minulosti. Jediný radikalismus, který dnes vyznáváme, je naše radikální vůle bránit Ukrajinu.“

Samojlenko dále poznamenal, že mezi vojáky Azova zabitými Ruskem byli Židé a lidé všech vyznání, a označil je za „hrdé muže a dobré bojovníky“.

Když se USA v roce 2016 rozhodly zrušit zákaz financování pluku, odborník na pravicový extremismus a antisemitismus Vjačeslav A. Lichačev prohlásil jménem Vaad (Asociace židovských organizací a obcí Ukrajiny): „Je třeba si jasně uvědomit: nyní neexistuje žádná ‚neonacistická ukrajinská domobrana‘. Azov je regulérní vojenská jednotka podřízená ministerstvu vnitra. Není to nepravidelná divize ani politická skupina. Její velitelé a bojovníci mohou mít jako jednotlivci osobní politické názory, ale jako ozbrojená policejní jednotka je Azov součástí systému ukrajinských obranných sil.“

V článku z Euromaidan Press z počátku tohoto roku Lichačev zdůraznil, že většina krajně pravicových příslušníků Azova pluk opustila koncem roku 2014 a zbytek byl propuštěn v roce 2017. „K dnešnímu dni neexistují naprosto žádné důvody pro obvinění, že v pluku Azov slouží neonacisté.“

V dubnu vrchní ukrajinský rabín Jakov Dov Bleich pro Politico uvedl, že tvrzení Ruska o pluku Azov „nevěří“:

„Nebýt ruské propagandy, ani bych nevěděl, že neonacisté ve skupině Azov existují, je to taková menšina menšiny. Měli bychom mít oči otevřené, samozřejmě, ale když už jsem to řekl … když na Ukrajině kandidují do parlamentu ultranacionalistické pravicové strany, nejsou schopny získat ani mandát.“

Alexander Ritzmann, výzkumný pracovník německé pobočky mezinárodní nevládní organizace Counter Extremism Project (CEP), v článku na stránkách Euronews (z dubna 2022, příznačně nazvaném „Mýtus, že Ukrajinu řídí krajně pravicoví zéloti, je ruská propaganda“, pozn. DP) poznamenal, že mnohé zprávy o pluku Azov trpí „naprostým nedostatkem nuancí“, neboť pluk je oddělen od krajně pravicového Hnutí Azov.

„Ačkoli pluk Azov má ve svých řadách s největší pravděpodobností nadprůměrný počet krajně pravicových extremistů a ultranacionalistů, nejsou k dispozici žádné údaje, které by dokazovaly oblíbené tvrzení, že všichni nebo dokonce většina jeho vojáků jsou neonacisté,“ vysvětlil Ritzmann. „Vedení extremistů většinou pluk v roce 2015 opustilo a založilo výše zmíněné hnutí Azov, které se skládá z politické strany (Národní korpus) a sítě dalších menších (domobraneckých) skupin, mládežnických klubů a polovojenských výcvikových středisek.“

Zpráva Tzvi Joffreho Ukraine’s Azov Regiment visits Israel: ‚Mariupol is our Masada‘ vyšla v izraelských novinách The Jerusalem Post 20. prosince 2022.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív