Categorized | Kultura, Texty

Sturmgedanken: Křišťálové maximy doktora Dufoura

Dr. Carlos Dufour

Dr. Carlos Dufour (1950 – 2020)

Autor: Dr. Carlos Dufour

SEBEVÝCHOVA

Každý si musí dodat odvahy, snášet  n e j i s t o t u – zrovna tak, jako se v dětství učil nebát se tmy.

PONÍŽENÍ

Nedostatek uznání podlamuje. Sejít o stupeň níže, abyste nějaké získali, je příliš snadné.

STRATEGIE A TAKTIKA

Filosof Whitehead prý řekl: „Myslíme v obecných pojmech a žijeme v detailech.“ První je spjato se strategií a jejími směrnicemi, druhé spíše s taktikou a momentálními okolnostmi. Potřebné je obé. Stratég bez taktiky je snílek, taktik bez strategie oportunista.

STEJNOU MINCÍ

Splácet vždy stejnou mincí nejde. Od určitého stupně inteligence je snazší snést urážku, než opětovat chválu.

XENOFILIE

Bezmezná láska, nežádající protilásku, má slušnou vyhlídku na to, že bude opětována pohrdáním a nenávistí. Filantropové a humanitáři podceňují, do jak choulostivě nebezpečné hry se pustili. Z čiré lidumilnosti jednoho dne vzplane peklo na Zemi.

TLACH

Konformista má připravenu slovní zásobu jako exorcista svůj kropáč. Frázi, neutralizující sílu skutečnosti, pro každou situaci. Jenže démoni nehodlají ustoupit.

NEÚMĚRNOST

Poslední papežové se rádi a často omlouvají. Ale proč by se zástupci boží měli omlouvat za dávno minulé křížové výpravy a nikoli za aktuální boží dopuštění?

STARÝ AUTOR

Autor je starý, když to, co píše, již nedokáže působit na něho samého. Vše je odtažité, jeho hlas slábne. Takovými větami čtenář prochází jak sirotčincem.

BÝT HRDÝ

Tak jako hrdost není hřích, pokora není ctnost. Ušlechtilý člověk se vyhýbá ješitnosti a chvastounství z dobrého vkusu, z upřímnosti se honosí svou hrdostí, z velkorysosti snáší skromnost. Uznává ji jako přednost těch, kdo nemají nic jiného.

NIC NOVÉHO

Životní moudrost je technikou bez technologie, neboť nepřidává žádný nový prostředek. Pokrok se nedostavuje. Seneka, Gracián nebo Schopenhauer s námi hovoří o věcech, které lidi provázely neustále. Proto pociťujeme klid.

MÓDA A STYL

Vytváří-li módu komerční krátkodobost a stádní pud, nelze o ní říci nic dobrého. Móda se pak má ke s t y l u  jak prostituce k lásce.

ŽIVOTNÍ ÚTĚCHA

Existence skýtá každému přinejmenším jedno východisko – silným  F r e i t o d, ostatním eutanazii.

DVĚ CHYBY O RASE

V každé rase existují výjimeční lidé, avšak rasy existují. Kdo neuznává první skutečnost, je tupý rasista. Kdo druhou, je naivní antirasista. Tupý rasismus je nebezpečný pro jednotlivce, naivní antirasismus je osudný pro národy.

VÍTĚZSTVÍ MECHANISMU

V biologii funkce vytváří orgán, v mediální společnosti je tomu naopak.

MULTIKULTURALITA I

Kultura je duší národů. Pléduje-li někdo vážně za multikulturní společnost, nechce nic menšího než kolektivní schizofrenii.

MULTIKULTURALITA II

Multikulturalistovi o kulturu nejde. Pravé kultury se chovají jako barvy, které se vzájemně vylučují. Jak mohou různé barvy spoluexistovat? Tak, že každá zaujímá jiný prostor. Ze smíšení plyne jejich kvalitativní zničení.

ROZDÍLEK

Otčina potřebuje hrdiny, lokalita (či destinace) spotřebitele.

NAŠE GENEALOGIE

Pocházíme z těch, jejichž pouhé jméno vyvolává paniku.

NEPŘÍTEL

Nepřítel je ten, kdo je s námi ve vzájemném vztahu a jeho moc bezprostředně ukončuje naši. Tato definice se zdá být přesnější než ta od Carla Schmitta: „Ten, kdo je ve zvlášť intenzivním smyslu existenciálně někým jiným a cizím…“ Příliš mnoho adjektiv. Schmitt navíc ještě ke zmatení přispěl větou: „Politický nepřítel nemusí být morálně zlý, nemusí být esteticky ošklivý; nemusí vystupovat jako hospodářský konkurent…“ Proč je pak ale nepřítelem? Neuvádí-li člověk nic konkrétního a odvolává se na autoritu státu (decisionismus), problém se přesunuje a pojem nepřítele rozostřuje. Nikoli dvojice přítel – nepřítel, nýbrž polarita moci a slabosti je zásadní.

UNIPOLARITA

Máš-li dva svářící se nepřátele a jeden z nich najednou zemře [např. SSSR], neraduj se předčasně. Mohlo by se stát, že zbylý nepřítel [např. USA] bude ještě nestoudnější. Namísto polovičního osvobození sklidíš dvojnásobné podrobení.

A PŘECE NEPORAZITELNÍ?

Pomlouvání nikdy nemá poslední slovo. Nikdo není zcela poražen, dokud stíny nenávisti neprozrazují upíranou velikost.

o

Carlos Dufour a generálmajor Otto Ernst Remer (1990)

Carlos Dufour a generálmajor Otto Ernst Remer (1990)

Dr. Carlos Dufour byl filosof německo-argentinského původu. Stěžejní jeho prací je Inhärenz. Ontologische Untersuchungen zu Eigenschaften und Inhärenz (München: Analytica, 2005). Ve volném čase se rád věnoval psaní maxim, aforismů a sentencí. Zdroj: Sturmgedanken (Thule Seminar).

Carl Schmitt: Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958

Glossarium - Záznamy z let 1947 až 1958***
Glossarium – Záznamy z let 1947 až 1958
***
U nakladatelství Academia právě vyšlo bezmála tisíci stránkové Glossarium Carla Schmitta s jeho sešitovými záznamy z let 1947 až 1958.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Martin Heidegger – Úvahy II–VI Černé sešity 1931–1938

Úvahy II–VI (Černé sešity 1931–1938)***
Černé sešity 1931–1938
***
Od roku 1931 do začátku 70. let si Martin Heidegger zaznamenával své myšlenky do sešitů vázaných v černém voskovaném plátně. Záznamy nejsou datovány, ale představují svérázný myslitelský deník, který nechává čtenáře nahlédnout hluboko do autorovy mysli, ať už jde o jeho filosofické dílo, či o to, jak si představoval obrodu Německa nacionálním socialismem po 1. světové válce a jak byly jeho představy faktickým vývojem zklamávány. V rámci obsáhlého Heideggerova díla, které sám na sklonku života uspořádal a rovněž určil, v jakém pořadí mají jednotlivé svazky vycházet, bylo 34 „černých sešitů“ zařazeno až na úplný konec jako svazky 94–102. První sešit (Úvahy I) se nedochoval. Až do zveřejnění v předchozím desetiletí nesměli mít k těmto zápiskům přístup ani specializovaní badatelé.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

Ladislava Chateau – Bylo jich pět …: Kolaborace, trest a rozpory

Ladislava Chateau - Bylo jich pět ...: Kolaborace, trest a rozpory***
Bylo jich pět – Robert Brasillach, Marcel Jouhandeau, Ramon Fernandez, Jacques Chardonne a Pierre Drieu La Rochelle
***
Soubor pěti profilů významných francouzských spisovatelů, kteří přijali v letech 1941 a 1942 pozvání do Výmaru na spisovatelské kongresy pod taktovkou nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse.
***
Objednávejte ZDE nebo ZDE
.

À propos

„Potřebujeme třetí obraz člověka a života. Odmítnout dnes Washington a Moskvu neznamená jen politickou, ale také morální volbu: znamená odmítnutí amerických měst i komunistických koncentráků. Oba vzorce industriálního gigantismu budí vnější zdání moci, ale ve skutečnosti se ženou do propasti. Oba systémy jsou redukovány na to, že slepě následují požadavky monstrózního růstu. Nechaly kolem sebe šířit potopu a ženou se řekou, z níž už nějakou dobu není vidět břeh. Posláním Evropy je vybudovat hráze, které mohou tlumit konzumní společnost. Při absenci Boha musíme ustanovit moc, která stojí nad impériem moderního světa a nad říší kapitálu i účetních rozvah.“

Maurice Bardèche

Archív