Kdo je René Quinton? Francouzský Jünger…

Narozen v Chaumes-en-Brie v departementu Seine-et-Marne 15. prosince 1866 jako syn Marie Amyotové a Paula Quintona, místního lékaře a starosty. Po maturitě na gymnáziu v Paříži se zasvěcuje literatuře a píše několik románů a divadelních her poplatných Flaubertovu vzoru.

Studuje geologii, paleontologii a biologii v Muséum d´historie naturelle; ve 22 letech podniká velkou cestu po Středomoří. Vášnivě čte velké Němce: Schopenhauera a Nietzscheho. Jako asistent laboratoře patologické fysiologie na Collège France se zabývá hlavně biologií a terapeutikou, ale také metafyzikou…

Definuje tzv. zákon o původní stálosti (Loi de constance générale): všechny živoucí bytosti mají podle něj sklon udržovat nezměnitelnost podmínek prostředí, v němž se vyvíjely jejich prvotní buňky. Tento základní zákon své biologické teorie dále opírá o zákony stálosti mořské (Loi de constance marine) a stálosti tepelné (Loi de constance termique) a osmotické (Loi de constance osmotique).

Jeho hlavním dílem se stává L’Eau de mer, milieu organique (Mořská voda, organické prostředí) z roku 1904 (II. vydání 1912), které budí ve vědecké obci značný ohlas.

Sérum vyráběné podle Quintonovy receptury z mořské vody je terapeuticky používáno – nejen ve francouzské alternativní medicíně – dodnes.

Zájem o vzduchoplavectví jej roku 1908 vede k založení Národní letecké ligy (Ligue nationale aérienne) v níž se sdružují osobnosti jako Henri Deutsch de la Meurthe, Paul Painlevé nebo Ernest Archdeacon. Stává předsedou ligy a jedním z průkopníků francouzského letectví: v Juvisy otevírá první pilotní školu na světě!

Když je 2. srpna 1914 vyhlášena mobilizace je kapitánem dělostřelectva v záloze a stár osmačtyřicet let. Povolán do činné služby je na vlastní žádost. Účastní se bitev na Yseře, Sommě, u Verdunu, ofensivy v Champagni a mnoha dalších. Je osmkrát raněn a obdrží řadu vyznamenání. Demobilizován je 3. července 1919 jako podplukovník. 18. června 1920 jmenován komandérem Čestné legie.

Umírá 9. července 1925 v Grasse ve věku 58 let na zástavu srdce.

Že právě ve Francii, proslulé jinak oslavou kdejakého průměrného gangstera, nebyl o tomto pozoruhodném muži dosud natočen film, prozrazuje leccos o hodnotách společnosti, v níž žijeme…

Afinity: Markýz de Morès je ročník 1858; Maurice Barrès 1862; Evola, r. 1898, sloužil za první světové války u dělostřelectva; Jünger, r. 1895, studoval mořskou biologii a po I. válce absolvoval pilotní kurs; D´Annunzio, r. 1863, podnikl za I. války pár smělých leteckých akcí…

Srovnej také: Kdo byl Alexis Carrel?

René Quinton
Comments (1)
Add Comment