Kdo podněcuje protižidovskou nenávist v Evropě?

Před dvěma lety informovaly vlámské noviny De Morgen: „Dvacet procent mladých Vlámů si myslí, že muslimové by neměli praktikovat ve Vlámsku jejich náboženství. Další třetina o tom není rozhodnuta. Pětina lidí, kteří se účastnili průzkumu veřejného mínění, je přesvědčena, že mezi muslimy je mnoho zločinců.“ 1]  Tyto zjištění vyplývaly z výsledků průzkumu veřejného mínění mezi vlámskou mládeží, uskutečněného společnou výzkumnou skupinou Jeugdonderzoeksplatform (JOP), které pak byly publikovány ve studii Jong in Brussel. 2]

Avšak mladí muslimové nejsou v netolerantních postojích nijak pozadu. Polovina požaduje zrušení homosexuálních sňatků a čtvrtina z nich si myslí, že násilí proti homosexuálům je oprávněné. Celých 21 procent mladých muslimů zastává názor, že popravy homosexuálů v některých zemích jsou správné.


I antisemitismus je mezi mladými muslimy velice rozšířen. Okolo 45 procent z nich souhlasí se stereotypními názory, že „Źidé zastávají dominantní úlohu“ a „Židé podněcují války“. Autoři studie docházejí k závěru, že „antisemitismus se jeví součástí dnešní identity mladých muslimů“.

Mark Elchardus, profesor sociologie na vlámské Svobodné univerzitě Brusel (Vrije Universiteit Brussel) na základě shromážděných dat ve výše zmíněné studii upozorňuje v kapitole 8, nazvané „Antisemitismus v Bruselu“, na problém nárůstu nenávisti k Židům v Bruselu, a to především mezi mladými muslimskými studenty.

„Je znepokojující, že můžeme polovinu muslimských studentů v Bruselu popsat jako antisemity. Nejhorší na tom je, že tyto protižidovské nálady nemají nic společného s nedostatečným vzděláním nebo sociálním znevýhodněním, jak je tomu v případě jejich belgických rasistických spoluobčanů. Je to teologicky motivovaný antisemitismus. Islámské náboženské texty – korán, hadís a síra, jsou plné nenávisti k Židům.“

Dopady této muslimské nenávisti k Židům jsou evidentní. Tehdejší evropský komisař pro spravedlnost, základní práva a občanství Franco Frattini přinesl v únoru 2008 zprávu o tom, že muslimové byli zodpovědni za plných 50 procent antisemitských útoků v Evropě, přičemž demografická data uvádějí, že z celkového počtu 494,8 miliónu Evropanů tvoří odhadovaný počet muslimů pouze 15 až 20 miliónů. Což činí 3 až 4 procenta z celkového počtu obyvatel kontinentu. Na základě procentuálního zastoupení jsou tedy muslimové v Evropě zodpovědní až o téměř 32% více antisemitských incidentů, než jejich nemuslimské evropské protějšky.

Poznámky:

1] Lotte Beckers: Brusselse jongeren vaak antisemitisch, De Morgen 12. května 2011.
2] Vettenburg, N., Elchardus, M. & Put, J. (2011). Jong in Brussel. Bevindingen uit de JOP-monitor Brussel. Leuven: Acco.

IslámMultikulturalismusAntisemitismus
Comments (1)
Add Comment
  • xy

    bravo clanek zasluhuje na odmenu z tel avivu!