Stručný průvodce po tolkienovských studiích

Tolkienův Pán prstenů: zdroj inspirace

Autor: Stratford Caldecott

Pole „tolkienovských studií“ se neustále vyvíjí. Stále lze objednávat jeden z nejzajímavějších sborníků akademických esejí na toto téma, knihu Tolkien’s The Lord of the Rings: Sources of Inspiration , rekapitulující konferenci na univerzitě v Exeteru. Časopis VII vydávaný Marion E. Wade Center při Wheaton College v Illinois už třicet let přináší skvělé články o Tolkienovi i dalších autorech jeho okruhu. V Oxfordu dnes máme i vynikající Journal of Inklings Studies. West Virginia University Press publikuje periodikum Tolkienovských studií. Online Tolkien Library zůstává i nadále cenným zdrojem pro vyhledávání záplavy úžasných knih od i o Tolkienovi. Nové edice se dočkala i má vlastní kniha o Tolkienovi.

Webovou centrálou pro Tolkienovy fanoušky pochopitelně je Tolkien Society s mnoha odkazy na další stránky. Encyklopedie Ardy se detailně zabývá Tolkienovým vybájeným světem a nalezneme zde mapy, časové osy, ilustrace ad. Vznikly četné weby zasvěcené jazykům Středozemě a dokonce i elfské heraldice. Dalším úctyhodným webovým zdrojem pro studium knih je Lord of the Rings Project.


Nesmíme pochopitelně opomenout přehršle blogů, nabízejících fascinující vhled do myšlení a duchovního života tohoto hluboce křesťanského autora: Osobně doporučuji především The Flame Imperishable Jonathana McIntoshe a stránky Bruce Charltona Tolkien’s Notion Club Papers. Raymond Edwards nedávno pro CTS sepsal skvělý kapesní Tolkienův životopis a konečně, odkazy na brilantní dvojdílný článek o Tolkienově katolicismu amerického spisovatelé Drewa Bowlinga najdete zde a zde.

Článek Stratforda Caldecotta The Field of Tolkien Studies: A Brief Guide vyšel na stránkách The Imaginative Conservative.

The Imaginative ConservativeJ. R. R. TolkienStratford CaldecottPán prstenů