Nacionální socialismus jako levicové hnutí

Povl Heinrich Riis-Knudsen

Autor: Povl H. Riis-Knudsen

Osvojování si pozic či metod zpravidla pokládaných za marxistické podle všeho u nacionálních socialistů vyvolává značné obavy z jakési „kontaminace“ marxismem. Prý bychom tím klesli v očích přátel i nepřátel, tvrdí. Špatné jméno máme nepochybně i tak – popravdě by sotva mohlo být horší. Ale jelikož se až tolik nesnažíme o získání tradičních konzervativců, co na tom záleží? Pokud od sebe neumí rozeznat komunismus a nacionální socialismus, není to náš problém, ale jejich! Jen tak ukazují nedostatečnou inteligenci, a proto jsou pro naši věc tak jako tak bezcenní.

Nesmíme dovolit našim protivníkům, aby nám diktovali, co nacionálně socialistický postoj je a co nikoliv – a rozhodně nesmíme přenechat všechny dobré programové pozice marxistům, jen abychom se zavděčili lidem, kteří se pro naše snažení opakovaně ukázali jako bezcenní. Takto jsme se chovali až příliš dlouho, a proto také zaznamenali marxisté takové zisky a podařilo se jim ovládnout klíčové části naší kultury i intelektuálního života, zatímco nacionální socialisté se nechali ovládat pocitem povinnosti říkat „ano“ NATO, evropskému společnému trhu, atomové bombě, kapitalismu, ničím neomezované „svobodě podnikání“ atd. Nastal nejvyšší čas to změnit! Nedělejme to, co se od nás čeká, ale to, čemu nás nacionální socialismus skutečně učí – ne však to, čemu by nás měl učit podle názorů ostatních.


V tomto ohledu je třeba bohužel říci, že mnozí nacionální socialisté v rámci svého tradičního smýšlení podlehli té nejhorší pravicové antikomunistické propagandě. Největší hrozba Člověku dnes rozhodně nevychází z Moskvy, Pekingu ani Havany. Komunisty nelze ani ve snu označit za viníky bídného stavu dnešního světa – drogové epidemie, zločinnosti, pornografie, atomových závodů ve zbrojení, rasové integrace, devastace životního prostředí a tak dále. Vina padá na bedra našeho vlastního systému vlády – ne na komunisty nebo na Židy! Musíme si uvědomit, že tato zla stvořili naši vlastní zkorumpovaní a morálně zkažení politici a burzovní spekulanti a že my – árijské národy světa – jsme dovolili, aby se situace takto zhoršila.

Úryvek z knihy P. Riis-Knudsena Nationalsocialismen: en venstreorienteret bevægelse (Nordland Verlag, 1984).

MarxismusAntikapitalismusPovl H. Riis-KnudsenKapitalismusKonzervatismusAntikomunismusNATONacionální socialismusIdentitární strategieKomunismus