Islámský stát (ISIS) se Izraeli „omluvil“ za to, že jednou zaútočil na jeho vojáky

Kremelské fake news, jak jinak…

Tel Aviv je v syrské válce natolik „neutrální,“ že teroristé z Islámského státu se přinejmenším jednou „omluvili“ Izraeli, když omylem zaútočili na izraelské vojáky na Golanských výšinách, říká izraelský ministr obrany.

Při rozhovoru o izraelské politice „neutrality“ v Sýrii někdejší ministr obrany Moše Ja’alon bezděky přiznal existenci komunikačních kanálů Izraele s buňkou Islámského státu (IS, dříve ISIS/ISIL) působící na Golanských výšinách.

„Nedávno došlo k případu, kdy nás Daíš ostřeloval a následně se omluvil,“ řekl Ja’alon v sobotu, píší The Times of Israel.

Ja’alonova kancelář následně odmítla poskytnout další podrobnosti incidentu, stejně jako Izraelské obranné síly. Podle izraelského práva je jakákoliv komunikace s teroristy ilegální.

Ja’alon byl ministrem obrany od roku 2013 do své rezignace v květnu 2016 a jeho slova odkazují na první případ přímého střetu mezi Izraelem a teroristy z Islámského státu.

Při tomto incidentu z loňského listopadu buňka Liv Šuháda al-Jarmúk – která přísahala věrnost ISIS – se dostala do přestřelky s izraelskými silami poté, kdy brigáda Golani izraelské armády překročila bezpečnostní plot na hranicích se Sýrií, aby „nastražila léčku.“

Přestože Izrael oficiálně zachovává v syrském konfliktu neutralitu, Tel Aviv v minulosti opakovaně útočil na vojenské cíle v Sýrii, údajně aby zabránil dodávkám výzbroje Hizballáhu, Izraelem označovanému za teroristickou skupinu.

Poprvé bylo izraelské letectvo obviněno z útoku na syrský konvoj převážející íránské zbraně Hizballáhu v lednu 2013. V následujících letech se pak objevila další obvinění, která ovšem Tel Aviv buď popíral, nebo odmítal komentovat.

Letos v březnu však oficiální místa konečně přiznala letecké údery na několik syrských cílů poté, co Damašek proti izraelským stíhačkám aktivoval své protiletecké obranné systémy.

Premiér Netanjahu narušení vzdušného prostoru hájil s tím, že izraelské stroje cílily na konvoje s výzbrojí pro Hizballáh.

Podle syrské vlády však měli z těchto útoků prospěch jedině Islámský stát a další teroristické skupiny. Na počátku dubna prezident Asad znovu obvinil Izrael z pomoci teroristům.

„Dá se říct, že tito teroristé bojují za Izrael. I když nepatří k pravidelné izraelské armádě, bojují za Izrael. Ten má podobné zájmy jako Turecko, USA, Francie, Británie, Saúdská Arábie, Katar a další státy,“ citovala Asadova slova sít Ynetnews.

„Kdekoliv je syrská armáda na postupu, snaží se Izrael těmto teroristům pomoci. Útočí tak či onak, aby jim odlehčil a pomohl a zastavil postup syrské armády proti teroristům,“ dodal syrský vůdce.

Zpráva ISIS once ‘apologized’ to Israel for attacking IDF soldiers – former Defense Minister vyšla na zpravodajském webu Russia Today 25. dubna 2017. Noviny The Independent rovněž referovaly o výroku Moše Ja’alona – Isis fighters ‘attacked Israel Defense Forces unit, then apologised‘ claims former commander – 25. dubna 2017.

IzraelSýrieIslámský státTerorismusBašár AsadIslamismus