Hermann Göring a boj proti vivisekci

Hermann Göring (1893-1946)

Rozhlasový projev Hermanna Göringa ze dne 28. srpna 1933

„Stavět zvíře na roveň neživé věci a jeho vlastníku přiznat právo s ním neomezeně nakládat neodpovídá německému cítění, neodpovídá to především základům nacionálně socialistického pojetí německého člověka jakožto stavu mysli.“

Soukmenovci! Ode dne, kdy jsem vydal výnos proti týrání zvířat vivisekcí, obdržel jsem záplavu telegramů a dopisů, vyjadřujících živý souhlas a potěšení, že byl v potírání tohoto týrání konečně učiněn rozhodný krok.

Snad bylo překvapující, že můj výnos uhodil tak najednou jako blesk z čistého nebe. Boj proti vivisekci se vede roky. Hodně se o tom namluvilo, spory se vedly odborně i laicky, avšak k ničemu to nevedlo. Nacionálně socialistická vláda měla od prvního dne jasno v tom, že se tu bude muset zasáhnout ráznými prostředky, a přesto trvalo měsíce, než tento zákon mohl být se vší jeho přípravou schválen.

Laboratorní zvířata zdraví Hermanna Göringa (karikatura ze satiristického časopisu Kladderadatsch, září 1933)

Abychom zabránili tomu, že by se během této přípravné doby týrání zvířat ještě dále protahovalo, zasáhl jsem proto tímto výnosem a využil své oprávnění uvalit ochrannou vazbu v koncentračním táboře na ty, kdo tu stále ještě věřili, že se zvířaty smějí nakládat jako s neživými statky.

Právě německý lid se ke zvířatům a otázkám jejich ochrany stále stavěl s neobyčejnou láskou. Obzvláště trvale viděl boží tvory v těch zvířatech, jež po staletí byla jeho domácími a hospodářskými druhy, ba v mnohém ohledu by se dalo říci jeho spolupracovníky a spolubojovníky – pomysleme jen na koně. Pro německé lidi nejsou zvířata jen živočichy v organickém smyslu, nýbrž bytostmi vedoucími vlastní citový život, cítícími bolest, projevujícími radost, věrnost a oddanost. Srovnávat zvíře s neživou, mrtvou a necitlivou věcí, pokládat ho jen za bezcitný předmět bez duše coby pomocný pracovní prostředek k vytěžení, používaný docela z užitkových důvodů a smějící se z týchž důvodů týrat nebo zničit, by se neshodovalo s lidovým cítěním. Pohádky a pověsti árijských národů, obzvláště německého, vykazují toho ducha spojenectví , jak jej árijský člověk zvířeti projevuje.

Hermann Göring
pruský ministerský předseda

NěmeckoNacionální socialismusRadikální ekologieEkofašismusHermann Göring