Po porážce v Afghánistánu si Západ musí uvědomit, že ne každý stojí o demokracii…

Najib Faizi (sebeoznačující se za první „drag queen“ afghánského původu) pevně doufá, že i ostatním afghánským homosexuálům bude poskytnut azyl na Západě (zdroj: Bussines Insider)

Autor: Jonny Tickle

Po porážce v Afghánistánu si Západ musí uvědomit, že ne každý stojí o demokracii v duchu „Netflix a pochody LGBT, říká Alexej Arestovič

Americká neschopnost porazit Tálibán a vybudovat v asijské zemi životaschopnou demokracii je důkazem, že ne všichni jsou příznivci západní ideologie a svět nestojí o účast na idealistických politických experimentech.

Tvrdí to alespoň Alexej Arestovič, vlivný poradce Andreje Jermaka, vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podle Arestoviče značí poslední vývoj v Afghánistánu hroucení liberální demokracie, politického systému, který podle něj dokáže „ničit národy“ stejně jako totalitární režimy. Selhání Američany vedeného Západu ukazuje nesmyslnost podobných snah na Ukrajině, vysvětlil.

„Jasně se ukazuje, že skutečný svět nijak nepřeje idealistických pokusům sjednotit celý svět pod jedním ideálním konceptem“, napsal. „Nejprve se o tom přesvědčil Sovětský svaz a teď je řada na USA coby hlavní síle kolektivního Západu“.

Zkritizoval Západ za snahy prosazovat svět, kde všichni mají „Netflix a pochody LBGT“ a obvinil jej z pokusů vnucovat svou představu o liberální demokracii po celém světě a výpadů proti každému, kdo tuto doktrínu zpochybní.

„Kdy a za jakou cenu si Západ konečně uvědomí své systematické nepochopení celé problematiky?“, ptá se.

„Jedním jsem si ovšem na základě dosavadních zkušeností jistý: Snaha o vytvoření… nového, demokratického státu na Ukrajině nedává smysl,“ uzavřel.

15. srpna bojovníci Tálibánu vstoupili do afghánské metropole Kábulu a vyhlásili, že převzali vládu nad celou zemí, včetně všech velkých měst a hraničních přechodů. Téhož dne uprchl ze země dosavadní prezident Ašraf Ghaní.

Zpráva After Afghan defeat, West must realize that not everyone wants democracy with ‘Netflix & LGBT marches’ – senior Ukrainian official vyšla na stránkách RT.com 18. srpna 2021.

LGBTTálibánIslámUkrajinaUSANATOAfghánistánHomosexualitaWahhábismusIslamismus