Doněck: Polský student podporuje ruské separatisty

Revoluční nacionalista Bartosz Bekier, aktivista polské Falangy a šéfredaktor Xportal.pl odpovídá na otázky redaktora největšího polského internetového portálu Onet.pl Marcina Wyrwała.


MW: Zatímco 89% Poláků podporuje členství Ukrajiny v Evropské unii, jsou i tací, kteří mají opačný názor. Bartosz Bekier z Xportalu přijel do Doněcku podporovat úsilí o odtržení separatistických republik na Ukrajině, jak se vyjádřil na nedělním setkání.

BB: Nereprezentuji proatlantické postoje vlády, ale svobodný polský lid; lid, který je proti teroristickým vojenským základnám NATO v Polsku.

MW: Bartosz je přesvědčen, že polská média informují o událostech na Ukrajině příliš jednostranně.

 

Bartosz Bekier a Děnis Pušilin, Doněck, květen 2014

BB: Snažíme se vytvořit narativ, který v polských médiích není přítomen. Existuje v nich určitá symetrie sdělování a my se snažíme tuto symetrii narušit.

MW: Jaké je tedy poselství Bartosze a jeho portálu?

BB: Snažíme se zdůraznit ty aspekty, které nejsou vůbec přítomny v diskursu médií v Polsku, například financování ukrajinské opozice- nyní junty, která se ujala moci v Kyjevě- zahraničními centry v Bruselu a ve Washingtonu. Uvědomte si prosím, že tento konflikt je z velké míry projektem zahraničních, západních center a očividně se zde rozehrávají i ruské zájmy. Zmatek, kterého jsme od loňského podzimu svědky je výsledkem této hry mocností. My tuto hru bedlivě pozorujeme.

 

Členové polské Falangy s příslušníky domobrany, Doněck, květen 2014

MW: Bartosz přijal pozváni samozvané vlády v Doněcku, která násilně blokovala volby ve městě. Jako hostovi mu Lidová Republika Doneck přidělila osobního strážce. Existují informace, že dav protestuje pod sídlem nenáviděného Rinata Achmetova, ukrajinskeho oligarchy. Jedeme autem prověřit situaci. Vědom si protipolských nálad si Bartosz svlékl bundu s polskými nášivkami a plně podporuje rozhořčené demonstranty.

BB: Myslím, že bychom je měli podporovat, protože oligarchové jsou hlavními nepřáteli Ukrajiny a Donbasu. Tato země je v úpadku mimo jiné proto, že zde vládnou oligarchové, kdy spory mezi nimi rozdmýchávají zahraniční mocnosti a tím ji destabilizují a snižují na úroveň Somálska. Jsem přesvědčen, že bychom měli znárodnit veškerý majetek oligarchů, kteří poškozují tuto zemi a poškozují lidi v Donbasu, co nejdříve.

MW: V Polsku, které je ve sféře vlivu Západu může student politologie ve Varšavě UKSW bezpečně hlásat jakékoliv názory. Jestli budou mít takové právo v násilně zřízené Republice i obyvatelé s proukrajinským postojem? To ukáže čas – z Doněcku, Marcin Wyrwał, Onet.

Doplňující odkazy:

Польские евразийцы-добровольцы прибыли в Донецк, чтобы «разрушить асимметрию»

Polish fascists are joining with pro-Russian right-wing extremists

Narodowcy z Polski pojechali na Ukrainę wspierać separatystów. „Polscy Euroazjaci dotarli do Doniecka!“

Fringe Polish Nationalist Emerges in Donetsk

Najemnicy z Polski walczą na Ukrainie? Skrajnie prawicowa Falanga wspiera rebelię w Donbasie

RuskoUkrajinaDoněcká lidová republikaBartosz BekierXportal.pl