Vyšlo 129. číslo Éléments

Vyšlo 129. číslo Éléments, revue asociované s francouzskou Novou pravicí (Nouvelle droite) a Alainem de Benoist. Éléments vycházejí již od roku 1973 s podtitulem „za evropskou civilizaci“ (pour la civilisation européenne) a jejich převážnou náplní jsou témata týkající se evropského federalismu, znovuzrození „pohanského“ myšlení a rozbor literárního díla pro českého čtenáře méně známých autorů a myslitelů (ve 128. čísle to byl, mezi jinými, například spisovatel Knut Hamsun, bývalý člen extrémní levice Günter Maschke, či student Carla Schmitta a politolog Julien Freund). Éléments vždy obsahuje jak sekci, kde autoři komentují nejnovější světové události a technologický vývoj z pohledu Nouvelle droite, tak i rozsáhlý prostor pro teoretické statě a rozhovory.


129. číslo se na více než 50-ti stránkách věnuje Středozemnímu moři. Jak známo, Francouzi jej, podobně jako kdysi Římané, nazývají „naším mořem“ (notre mère) a má pro ně geopoliticky významnou pozici, mimo jiné i díky Nicolasi Sarkozymu, který tento rok položil základní kámen Unie pro Středomoří. To je také obsahem mnohým komentářů v tomto čísle. Pozitivně zde o tomto kroku hovoří italský teoretik mezinárodních vztahů Danilo Zolo („La méditerranée, c est l’avenir“). Specifické komentáře k němu čtenář nalezne i v rozhovoru s romanopiscem a básníkem Frédéricem Mussem, který se ve svém díle ke Středomoří často vracívá. Středozemnímu moři je taktéž věnován historický přehled vývoje okolo něj v článku „Un grand voyage méditerranéen.“

Z obsahu dále například uveďme zajímavé zamyšlení o rozvoji současné kinematografie („Le cinéma ne se rend pas“), nebo rozbor romanopisce a myslitele Ernesta Jüngera od Juliena Herviera („Julien Hervier nous parle du centenaire de Jünger“).

Časopis vychází každé čtyři měsíce a francouzsky hovořící si jej mohou zakoupit na stránkách nakladatelství Le Labyrinthe zde. za cenu 5.50 € (poštovné a balné je za každou zásilku 4 €). Četné výbory z Éléments vycházejí po nějakém čase zpětně i na stránkách myšlenkového studia GRECE.

Z francouzského jazyka zpracoval Stanislav Máselník.

Éléments
Comments (2)
Add Comment
  • Anonymous

    Asi opravte „Vyšlo 129. číslo Éléments, revue asociovaného s francouzskou Novou pravicí …“ na „asociované s…“
    lb.