Éléments č. 131: Budoucnost Ruska

131. číslo čtvrtletní revue Éléments se zabývá ze sociologického i politického pohledu Ruskem. Stěžejním námětem v magazínu se nácházející složky „Zítřek/Budoucnost Rusů“ (Demain les Russes) je prezentace Ruska jako nezbytného partnera Evropy. Články složky tvoří rozhovory s třemi předními geopolitiky (Aymeric Chauprade, Alexandr Dugin a Claude Karnoouh), kteří se schodují na tom, že tuto roli může hrát jen takové Rusko, které obnoví svůj tradiční statut světové velmoci. Současná úzká spolupráce Evropské Unie s Ruskem na ekonomickém a technologickém poli podle nich musí být doplněna („novobismarckovskou“) kooperací politickou. Možná nejvíce „šokující“ myšlenka pro mnohé atlanticisty je v tom, že autoři volají po obrat Evropy od Západu na Východ, mimo jiné proto, že by případný pád Ruska znamenal i postupný zánik Evropy.

Tato tématická část je doplněna i komentovaným přehledem novinek ze světa přírodních a humanitních věd, umění, literatury a filmu. Dále za zmínku stojí například článek Érica Wernera Les combats de Camus sont toujours actuels (Boj Camuse je nadále aktuální), Le chevalier Chaplin contre l’Amérique (Amerika vs. rytíř Chaplin) od Michela Marmina, nebo pojednání Réalisme et métaréalisme (Realismus a metarealismus) od Pierra Le Vigana.

Tyto a další články naleznete v 131. čísle Éléments za tradiční cenu € 5. Objednat můžete zde na stránkách nakladatelství Revue éléments.

AtlanticismusÉlémentsRuskoGRECE