Nové číslo The American Conservative

Další číslo předního amerického magazínu, který je v Evropě dostupný mimo jiné online, se věnuje dopadům krize na americkou ekonomiku, což výstižně shrnuje už titulní strana s vyobrazením Baracka Obamy, kterak z helikoptéry rozhazuje peníze amerických daňových poplatníků. Na stránkách The American Conservative se často schází zástupci tzv. paleokonzervativců a amerických libertariánů, kteří nachází společné slovo především v kritice centralistických tendencí americké vlády, demokratismu a americké intervenční politiky v zahraničí. Nejinak je tomu i v novém čísle.

Za nejzajímavější možno považovat kupříkladu přetištění stěžejního textu Murraye Rothbarda (krajního libertariána, který bývá občas nazýván anarcho-kapitalistou) „Old and Right“, který kritizuje někdejší akceptaci Rooseveltova „nového údělu“ starou pravicí. TAC ovšem nezůstal u přetištění článků z minulosti, silně aktuální je zejména úvodník Philips Jenkinse, který v textu „United States of Argentina“ připomíná některé paralely, které má současná ekonomická situace v USA se situací v Argentině, těsně před krachem. Stejně tak se k paralelám obrací Adam Fergusson v článku „When money dies“, kde připomíná situaci výmarské republiky, kde hluboká inflace a hospodářská krize vedly k výbušné sociální situaci a politické nestabilitě.

Michael Brendan Dougherty se v úvaze „Life for March“ vrací k Obamově propotratové politice. Tvrdí, že „pro-life“ hnutí ve svém boji prohrála, když se příliš soustředila na legislativní problémy a nevěnovala pozornost kulturní válce. Kelley Beaucar Vlahos článkem „Homeland Offense“ se věnuje současnému stavu amerických vojenských operací ve světě a je skeptický k možnosti brzkého návratu amerických oddílů domů.

V čísle se samozřejmě objevuje množství recenzí na nové knižní tituly, stejně jako pravidelných fejetonů a mezi autory samozřejmě nechybí tradiční jména jako Fred Reed, nebo Patrick Buchanan.

The American Conservative