Vánoční přání Zlatého úsvitu bylo staženo z Youtube, za „podněcování k nenávisti“

Mírumilovná tvář Atén současnosti

Řecký Zlatý úsvit publikoval na Youtube vánoční video, které charakterizoval jako „Krásné, romantické a nostalgické video s obrazy Atén, které jsme ztratili. Starých řeckých Atén, které byly protikladem dnešního úpadku.“ Ultranacionalistická řecká politická strana umístila video na svých stránkách, společně s přáním šťastných Vánoc všem Řekům.

Strana strávila předvánoční čas distribucí jídla a ošacení Řekům, kteří se ocitli v tíživé sociální situaci. Distribuce byla financována z platů poslanců řeckého parlamentu za Zlatý úsvit. Rozdělování potravin a ošacení bylo narušováno levicovými skupinami, které protestovaly proti tomu, že se odehrávalo na veřejných prostranstvích.


Video bylo posléze staženo, kdy Youtube prohlásilo, že porušovalo předpisy týkající se podněcování k nenávisti. Zřejmě jsou vzpomínky na to, jak naše země vypadaly dříve, dnes považovány za „incitement to hatred.“

Nenávistné video je ke shlédnutí na GreekTube zde:

Katerina Nikolas: Golden Dawn’s Christmas video: A nostalgic view of lost Athens, The Digital Journal 24. prosince 2012.

Zlatý úsvitŘecko