Raido: Zformování militanta a Operační jednotky

„Muž dnešních dnů v euroatlantické civilizaci, ´demokrat´, znamená jen jakousi ´amorfnost´, až absenci jakékoliv osobní formy (…) Je přesvědčen, že nic nestojí za to, aby tomu obětoval život. A hle – jeho život skutečně mnohdy nestojí za nic.“ Ferdinand Peroutka

Druhá, praktická část příručky Kulturního sdružení Raido z Říma načrtává předpoklady pro vybudování „ostrůvků Tradice“ v moderním světě, ať už jde o osamělé jednotlivce, rodiny, skupinky kamarádů či větší „oddíl“, který má již ambice stát se Duchovním bratrstvem.

Cílem je utváření lidí a vytváření jejich skupin, které nepodléhají svodům moderního světa a žijí v souladu s nadčasovými („metahistorickými“) principy a rytmy. Lidí a skupin, jež vnitřně rostou podle pevných a tvrdých zásad k vysokým hodnotám Lásky (Eros), Cti a Věrnosti.

Až s dosažením tohoto „vrchu“ prostřednictvím vnitřní obnovy či „přestavby“ si v nelítostné válce s vlastními slabostmi dobývají pozici, z níž teprve mohou vést účinný boj s vnějšími nízkými, podvratnými silami, které nyní mají podobu liberální parlamentní demokracie, ale jejichž podstatou zůstává hlavně modla peněžního zisku.


Obtížné stoupání vzhůru je plné zraňujících úskalí, mnozí přirozeně odpadnou, nemnozí, vzácní a vybraní, se však po cestě postupně zbavují „odpadu, který na nich ulpěl z moderního světa a zoceleni se vysvobozují z jeho pestrého zmatení pojmů a mělkých tužeb, nálad a pocitů. Vyhlazují „malé já“ a po-tvrzují Já.

A vrchol jim skýtá vyhlídku na obzor se světem Tradice, kterou nosí v srdci!

Upozornění: Poněkud abstraktní či esoterické vyjadřování v některých odstavcích a závěrečných kapitolkách napovídá, že text slouží jako osnova výkladu zasvěcených na shromáždění příslušníků Operačních jednotek, kde je „neživá litera“ dotvářena živým slovem. Jedná se například o pasáže, v nichž se naznačuje nutnost pronikat do státní a politické správy a hledat zde stoupence či alespoň dobývat sympatie, dále tam, kde se radí vytvářet pracovní místa tak, aby militanti jiného založení nemuseli hledat obživu na exponovaných místech systému (např. v reklamních agenturách, masmédiích apod.) a především ve výhledu na dobu po „roce nula“. Text je záměrně anonymním dílkem kolektivu autorů. Revoluce v jejich slovníku znamená převrat k původnímu, „tradičnímu“ stavu, tak jako se otáčí bubínek revolveru.

Obsah:

1. BLUDIČKY
2. KAŽDÝ NA SVÉM MÍSTĚ
3. ZNITERŇOVÁNÍ DOKTRÍNY
4. MIMO IDEOLOGII
5. STYL ŽIVOTA
6. PEVNÉ ZÁKLADY
7. K NOVÉMU ČLOVĚKU
8. AVANTGARDA BOJE
9. NÁPRAVA JEDINCE
10. ČINNOST

– Existenční směrnice
– Organizační směrnice
– Smysl Bratrství
11. POSPOLITOST
– Úkoly pospolitosti
12. OPERAČNÍ JEDNOTKA
13. PŘED HNUTÍM

– Cyklické pojetí dějin
– Znát protivníka
– Duchovní rozměr nasazení
– Vytvářet elitu
– Rozvíjet strategii
14. BUDOUCNOST JE UŽ TEĎ
– Vysvětlení
– Úvod
– Nezbytné podmínky
– Související

PRVNÍ DEN ROKU NULA
– Cíl
– Reorganizace zbylých sil
– Bránit se, abychom byli
– Operační jednotky za organickou jednotu

DODATEK DÉLSKÉHO POTÁPĚČE
Seznam v různých ohledech a v různé míře související a navazující četby v našem rodném jazyce.

TradicionalismusIdentitární strategieRaidoItálieBrevíř disidenta