Erdogan zrazuje muslimy před užíváním antikoncepce

Recep Tayyip Erdoğan při projevu v Istanbulu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan vyzval muslimy, aby odmítli antikoncepci a měli více dětí.

V živě vysílaném televizním projevu řekl, že „žádná muslimská rodina“ by neměla uvažovat o antikoncepci ani plánovaném rodičovství.

„Rozmnožíme naše potomstvo,“ řekl Erdoğan, který se po 12 letech v čele vlády stal v srpnu 2014 prezidentem země.

Jeho Strana spravedlnosti a rozvoje vzešla z islamistického prostředí a mnozí z jejích stoupenců jsou konzervativní muslimové.

V pondělním istanbulském projevu turecký vůdce apeloval na ženy, především „vzdělané budoucí matky,“ aby nepoužívaly antikoncepci, a tak zajistily pokračování nárůstu tureckého obyvatelstva.

Sám Erdoğan je otcem čtyř dětí a proti antikoncepci brojil už v minulosti, když ji u příležitosti svatebního obřadu v roce 2014 označil za „vlastizradu.“

Také vyzval ženy, aby měly alespoň tři děti a dodal, že s ženami se nemá zacházet stejně jako s muži.

Podle Tureckého statistického úřadu dosáhla loni míra porodnosti v zemi v průměru 2,14 dětí na ženu, což je jen těsně nad úrovní nahrazení obyvatelstva a polovina oproti stavu v roce 1980.

I přes tento pokles zůstává turecká porodnost jedna z nejvyšších v Evropě a jeho relativně mladá populace (ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi) stále narůstá. Dnes žije v Turecku téměř 80 milionů lidí.

Podle Populačního fond OSN má Turecko „zásadní“ rezervy v kvalitě plánovaného rodičovství – jedna pětina vdaných žen užívá jako prostředek ke kontrole své plodnosti potrat.

Zpráva o projevu tureckého prezidenta Turkey’s Erdogan warns Muslims against birth control vyšla na webu BBC 30. května 2016.

DemografieIslamismusIslámEugenikaFeminismusTureckoIslamizace EvropyPřistěhovalectvíRecep Erdoğan