Stezkami Eurasie: Z letní „univerzity“ v Itálii

Stezkami Eurasie

Od 4. do 15. června se v rámci tzv. letní univerzity za rok 2019 uskutečnila pod názvem „Stezkami Eurasie“ série putovních přednášek po různých italských městech a městečkách (s jednou zastávkou ve Švýcarsku) na aktuální i nadčasová témata:

Umění, čas a duch – trasy úniku z tekuté společnosti (Benevento);

Púlnoční slunce – od typu zvláštního člověka k radikálnímu subjektu (Miláno);

Subjekty v akcičtvrtá politická teorie v kinematografii (Gavirate);

Populismus – nástroj nebo poslání? (Castiglione Olona);

Nový multipolární svět – jaké scénáře pro Švýcarsko? (Lugano);

 Civitas – identita a diverzita: radikální subjekt ve čtvrté politické teorii (Messina);

Jaká je budoucnost Evropy? (Neapol);

Evropské uvědomění vyjma populismu – obnova geopolitického mýtu (Řím);

Identitas – rovní, ale odlišní (Udine).

Pořádající organizace REuropa, za níž stojí Rainaldo Graziani (vnuk maršála RSI a syn spoluzakladatele Ordine Nuovo) zajistila řadu přednášejících zvučných jmen. Z nich do České republiky nejjasněji doléhá jméno Noama Chomského, který vystoupil v Udine, čtenáři Délského potápěče pravděpodobně již také slyšeli o Massimu Finim (o kterém jsme informovali před deseti lety – pozn. DP), avšak hlavním přednášejícím, jediným který přednášel na všech devíti přednáškách, byl Alexandr Dugin. Propagoval tu, mj., italský překlad své knihy Teoria e fenomenologia del Soggetto Radicale (Teorie a fenomenologie radikálního subjektu), v níž rozvádí jeden z hlavních mytémů čtvrté politické teorie.

Na milánské přednášce o radikálním subjektu vedle Alexandra Dugina vystoupili (cirka před 120 posluchači) Sergio Luppi z katolické univerzity, Francesco Marotta z italské pobočky GRECE nebo Andrea Scarabelli z Nadace Julia Evoly. Moderoval Maurizio Murelli, který Duginovy knihy v Itálii vydává.

Podle Murelliho má Duginova teorie a fenomenologie radikálního subjektu pro temné postmoderní období tentýž význam jako Evolovy Směrnice pro předchozí období stmívání. Přeložený a jen lehce upravený stručný Duginův výklad radikálního subjektu / „půlnočního slunce“ proto zveřejníme hned v následujícím příspěvku.

REuropa: cyklus přednášek (na přednášce Identitas: rovní, ale odlišní vystoupil v Udine společně s Alexandrem Duginem i americký filozof a lingvista Noam Chomsky)

Čtvrtá politická teorieNoam ChomskyRadikální subjektREuropaEvropaMaurizio MurelliMassimo FiniAlexandr DuginEurasianismusEurasie