Categorized | Historie, Ekonomie

Ke zrodu naší epochy

Jacob BurckhardtAutor: Jacob Burckhardt

V 18. století nastupuje moderní kultura, ale už r. 1815 se řítí do velké krize (…): nastupuje civilizace podnikání a hospodářského rozmachu. Tyto zájmy se považují stále víc za princip, který určuje svět.

Nejdřív to zkusil donucovací stát se svým merkantilismem. Po něm následovala politická ekonomie s různými školami a sektami a doporučovala dokonce jako ideál i svobodný obchod; avšak teprve po roce 1815 padly všechny překážky [1] – cechovnictví, různá omezení živnostenského podnikání; nastala možnost volně převádět pozemkové vlastnictví a disponovat jím podle potřeb průmyslu. [2] Anglie se svým světovým obchodem a průmyslem se stala všeobecným vzorem.

Začala v masovém měřítku používat kamenného uhlí a železa, vyrobila stroje pro průmysl a položila tím základy velkovýrobě, zavedla dopravu parolodí a železnicí, pomocí fyziky a chemie provedla vnitřní industriální revoluci a prostřednictvím bavlny se zmocnila vlády nad velkospotřebou. K tomu přistupuje nesmírný rozmach úvěru v nejširším slova smyslu, [3] vykořisťování Indie, koloniální expanze až do Polynésie atd., zatímco Spojené státy se současně zmocnily celé Severní Ameriky a světovému obchodu byla zpřístupněna i východní Asie.


[…státu zbyla pro vlastní seberealizaci…už jen policejní, ochranná a správní funkce. Průmysl…se nakonec domáhá…, aby (stát) zrušil všechny bariéry obchodu…a usiluje o co největší celní území, aby sám byl co nejmocnější.]

V této době se navíc silně projevuje politický a sociální dosah idejí Francouzské revoluce. Konstituční, radikální, sociální tendence proklamací všeobecné rovnoprávnosti proniká tiskem s obrovským efektem do veřejnosti; státní vědy se stávají obecným vlastnictvím, statistika a politická ekonomie arzenálem, kam si každý chodí pro výzbroj, přiměřenou jeho povaze; každý pohyb je ekonomizován. Církev se jeví jako iracionální prvek; lidé si přejí náboženství, ale bez ní.

Z toho všeho vyplývá velká krize pojmu stát, kterou prožíváme… Co je však nejdůležitější: hrozí, že budou úplně setřeny hranice mezi úkoly státu a úkoly společnosti. Nejsilnější impuls k tomu dala Francouzská revoluce se svými lidskými právy, zatímco stát musel být rád, že ve své ústavě vyvázl s rozumnou definicí občanských práv. V každém případě se přitom mělo – jak oprávněně připomíná Carlyle – také trochu pamatovat na lidské povinnosti…

Z knihy Úvahy o světových dějinách, Olomouc 1996, překlad Jiří Loser. Původní německé vydání vyšlo v roce 1905 z autorovy pozůstalosti.

Poznámky DP:

1. Historik Paul Johnson píše: „Od roku 1815 zavedli Rothschildové nový trend v mezinárodním bankovnictví. Možná to byl svým způsobem klíčový faktor při zrození moderní doby… (Zrození moderní doby: devatenácté století, Praha 1998, s. 649). Pouze civilizace devatenáctého století se tak stala ekonomickou v jiném a zvláštním smyslu, neboť se opřela o motiv, který se v historii lidských společenství pouze zřídka uznával za právoplatný a čestný.

2. Ve Francii a na velké části kontinentu zavedl středostavovské (=buržoazní) formy vlastnictví Napoleonův kodex, který udělal z půdy obchodovatelný statek a hypotéce dal charakter soukromé občanské smlouvy. Druhým stadiem, překrývajícím se s prvním, bylo podřízení půdy potřebám rychle rostoucích městských populací. I když půdu samu nelze fyzicky zmobilnit, její výnos ano, pokud to dovolují zákon a dopravní možnosti.

3. Jen za desetiletí 1815–1825 bylo podle Johnsona vydáno víc „cenných papírů“ než za celé předchozí století. Za většinu z těchto úvěrů ručila především banka Rothschildů… (c. d., tamtéž).

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

29. dubna 1947 se narodil americký paleokonzervativec a bělošský nacionalista Samuel T. Francis, v 90. letech jeden z nejvlivnějších intelektuálů pravého křídla konzervatismu a rasového nacionalismu. Byl silně ovlivněn myšlenkami o teorii elit manažerské revoluce Jamese Burhama, které ve svém díle dále rozvíjel.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív