Ursula Haverbecková poputuje znovu za mříže

Ursula Haverbecková

Autor: Eric Striker

Německá vězenkyně svědomí Ursula Haverbecková poputuje znovu za mříže a může se stát nejstarší uvězněnou ženou v historii

Jen několik týdnů po uplynutí dvouapůlletého trestu za „popírání holokaustu“ byla dvaadevadesátiletá Ursula Haverbecková znovu odsouzena německým soudem, tentokrát za rozhovor z roku 2018, v němž znovu zopakovala své přesvědčení, že za války nedocházelo k systematickému vyvražďování Židů a plynové komory v Osvětimi jsou politicky motivovaná lež.

Pokud verdikt spolkového soudu nabude právní moci a Haverbecková nastoupí do výkonu nového ročního trestu, získá Německo pochybný primát: uvězní nejstarší ženu v dějinách, když předchozí držitelkou tohoto rekordu byla Američanka Lucille Keppenová, uvězněná za zastřelení souseda a propuštěná ve věku 93 let.

Německé úřady Haverbeckovou za zpochybňování židovských tvrzení o plynových komorách a systematickém vraždění soudí s přestávkami už několika desetiletí. Haverbecková zpochybnila legitimitu těchto politických procesů, jež ponižují a hanobí válečné veterány pokročilého věku i s využitím pochybných svědectví „přeživších“.

Celá řada funkcionářů Třetí říše, vojáků i zaměstnanců koncentračních táborů po válce odmítla oficiální verzi událostí holokaustu, mezi jinými důstojník Wehrmachtu Otto Ernst Remer, zaměstnanec v Osvětimi Thies Christophersen, Erich Priebke, Léon Degrelle nebo příslušník SS Karl Münter, který zemřel ještě před rozsudkem v kauze jeho „popírání holokaustu“ ve věku 96 let.

Zesnulý choť Haverbeckové Werner Georg byl vlivný člen NSDAP a také vystupoval proti protiněmecké rituální pověře známé jako die Auschwitz Lüge (osvětimská lež).

Německé soudnictví nemá s Haverbeckovou velkého slitování. Devadesátnice a vězeňkyně svědomí nesměla opustit vězení po vykonání dvou třetin rozsudku, jak je v Německu zvykem. A přestože stát v březnu kvůli obávám z Covid-19 předčasně propustil přes tisíc vězňů, Haverbecková zůstala za mřížemi až do poloviny listopadu.

Její případ ovšem nevzedmul vlnu rozhořčení ochránců lidských práv a soudce v nejnovějším procesu se nechal slyšet, že Haverbecková bude trestána tak dlouho, než se naučí držet jazyk za zuby. Rozhořčení liberálních nevládních skupin v situaci, kdy by íránský, čínský nebo ruský soud poslal stařenku za mříže pro zpochybňování vládou schváleného výkladu dějin, si můžeme jen domýšlet.

Nezdolný duch této ženy se ale stal zdrojem inspirace pro vlastence v Německu i po celém světě. V roce 2019 kandidovala z vězení do Evropského parlamentu – získala 25 000 hlasů, na což evropských mediální establishment reagoval skřípěním zubů. Každoročně v den jejích narozenin se stovky Němců scházejí před věznicí a volají po jejím propuštění.

Intelektuálové i aktivisté napříč Evropou, Amerikami nebo v Japonsku dali najevo zděšení ze špatného zacházení s Haverbeckovou i z nesvobody panující v zemi, která se tak halasně prohlašuje za „demokracii“. V bielefeldské věznici, kde Haverbecková vykonávala trest, byli dozorci zavaleni přívalem dopisů a květin, které slavná vězeňkyně dostávala.

Je jasné, že nejstarší německá vězeňkyně se neskloní před nenávistí a hněvem židovských skupin, které vyvíjejí tlak na kariéristické byrokraty. Německo by v zájmu své dobré pověsti mělo přestat s týráním stařičké ženy, až nábožná hrůza Západu z otevřené debaty o událostech 2. světové války ale veškeré ostatní zájmy i nadále přebíjí.

Zpráva Erica Strikera Germany: Political Dissident Ursula Haverbeck Sent Back To Prison; May Become Oldest Female Inmate In The World vyšla na stránkách National Justice 5. prosince 2020.

Eric StrikerUrsula HaverbeckováSvoboda slovaDruhá světová válkaNěmeckoHolokaustFalšování historiePolitický disentNational Justice
Comments (2)
Add Comment
  • L.Ch.

    Cinkl: „Pro beztrestnost je nutné umět lhát. Je to statečná paní, mohli bychom se od ní všichni učit.“

    To jistě mohli, ale většina se raději bude učit lhát a to zdaleka nejen v případě, kdy jim za pravdu hrozí kriminál. To by ještě nebylo tak zlé.

  • František Cinkl

    Klasická svoboda slova „po demokraticku“. Když se jí někdo v rozhovoru zeptal (a možná s úmyslem ji vystavit novému stíhání), jaký má postoj k tomu či onomu, a ona popravdě řekne, co si myslí, tak ji zavřou. Pro beztrestnost je nutné umět lhát. Je to statečná paní, mohli bychom se od ní všichni učit.