Categorized | Kultura

O pohodlných zásadách

Happening na podporu úřadníka ministerstva školství Ladislava BátoruiAutor: Jack Donovan

Vaše osobní nedostatky nebo vrozený talent nejsou důvodem k jásotu

Když čtu o někom, kdo káže sexuální abstinenci, chci vždy vidět, jak ta osoba vypadá. Nechci být poučován o přednostech zdrženlivosti někým, kdo by měl evidentně problém dostat někoho do postele. Nijak mě neohromuje sebedisciplína a morální pevnost obézního nerda, nebo poďobaného puberťáka. Je obtížné obdivovat věrnost nějakého neohrabaného beta jedince, který si prostě vzal první puťku, jež s ním začala spát ze strachu, že už o žádného jiného nezavadí.

„Jasně kámo, všechno závisí na tvé oddanosti Bohu, duchovním sebezdokonalování nebo čemkoli…“

Můžete se ohrazovat jak chcete vůči oplzlému vlnění zpustlých moderních mas a já s vámi budu pravděpodobně i souhlasit. Je to však poněkud jednoduché, že jste se vy, s vašimi relativně omezenými možnostmi, stali majáky morální nadřazenosti.


„Pokud je ale Tim Tebow stále panic, tak to je panečku výkon.“

To platí o mnoha věcech. Nedělá na mě dojem, když ektomorfové kritizují tlusté lidi, že moc jí. Můžete jíst cokoli a nikdy nepřiberete. Nejste hubení, protože jste více disciplinovaní – jste hubení jen proto, že máte štěstí.

Stejně tak nejsem unešen, když se lidé chvástají velkými činy jejich předků.

„Skvělý příběh. A co si udělal ty, abys byl hoden jejich dědictví?

Udělá na mě dojem, když někdo svou vůlí překoná nepřízeň osudu – a ne pohodlné rozumbradovství lidí, kteří zvolili cestu nejmenšího odporu.

Smrdí to frustrací při přetváření světa – k chybnému obrazu světa svého. A ne snahou změnit sebe k ideálu ctnosti.

Překonání sebe sama není bezpodmínečně nutné – člověk prostě může žít dobře v souladu se svou náturou. Ale když začnete obviňovat ostatní z morálních selhání a prohřešků, zatímco se stavíte do role příkladů, přikládám vašim názorům mnohem větší váhu poté, kdy jste sami překonali sílu pokušení, před kterým varujete. Pokud ne – tak jen děláte to, co jste i tak chtěli dělat, nebo děláte to, co je nejjednodušší – jen se chvástáte. Chvástání je zvykem nezralých mužů, mužů kteří se vás snaží přesvědčit, že patří na totemu o stupeň výš.

Úspěchy jsou malými položkami v životním seznamu, které vás ochraňují před nutností chvástat se o vašich vrozených schopnostech, pokusy přimět lidi věřit, že jste lepší než oni, (ač jste nic nedokázali) nebo že jste více znevýhodněni. To, co je pozoruhodné a inspirující, je překonání vrozených indispozic nebo tvrdá práce na zlepšení vrozených schopností.

V každé pokrytecké tirádě pátrám po člověku, co nic nepřekonal, zatímco se pokouší přetvořit svět k obrazu svému. Po člověku, který se snaží ušetřit těžkostí při přetváření sebe sama.

V mém životě jsem učinil hodně rozhodnutí, které byly založeny na zásadách a které byly vše, jen ne pohodlné. Činit to, co si myslíte, že je správné, je hodné obdivu, pokud správná volba není jednoduchá volba. Je snadné plavat s proudem a adaptovat vaše morální měřítka podle momentálních trendů. To je buržoazní cesta, cesta kupčíků, kteří se stanou čímkoli, co bude zákazník požadovat. Je to moderní cesta, cesta osamělých lidí s pramálem životných vztahů, proplouvajících globální ekonomikou, hledajících pomíjivé potěšení a okamžité sebepotvrzení.

Mám pramálo respektu pro pohodlné zásady. Pokud jste se vydali na životní cestu, pokud si stojíte za svými názory, tak to neznamená nic, pokud si za nimi nejste schopni stát, i když to není zrovna jednoduché a pohodlné.

Důležité zásady jsou běh na dlouhou trať – a ten je zřídkakdy pohodlný.

Článek Principles of Convenience byl převzat ze stránek Jacka Donovana.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

30. dubna 1945 zemřel vlastní rukou v bunkru Říšského kancléřství německý voják, umělec a politik Adolf Hitler. Národně-socialistické hnutí dovedl až k absolutní moci v Německu, jehož byl od roku 1933 až do své smrti kancléřem a Vůdcem. Po válce se stal negativním  pólem morálního systému, jakousi liberální náhražkou křesťanského Ďábla.
30. dubna 1919 se narodil francouzský krajně pravicový novinář a politik François Brigneau, aktivní v organizacích jako Ordre Nouveau, a především straně Front National, již spoluzakládal. Měl ovšem komplikovaný vztah s jejím předsedou Jean-Mariem Le Penem, takže od 70. let stranu střídavě (ne)podporoval zvenčí. Zemřel v roce 2012 ve věku 92 let.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív