Categorized | Rozhovory, Kritické texty

Tariq Ali: Tohle monstrum stvořil Západ

Důvodem, proč jsou tyto filmy vyráběny, je právě okupace muslimského světa USA a jejich spojenci, vytvářející atmosféru extrémní islamofobie.

Důvodem, proč jsou tyto filmy vyráběny, je právě okupace muslimského světa USA a jejich spojenci, vytvářející atmosféru extrémní islamofobie.

Ohlédnutí za psychologickou operací „Innocence of Muslims“, která předcházela útoku na redakci „humoristického“ magazínu Charlie Hebdo

Jak v muslimském světě pokračují rozhořčené – a někdy násilné – reakce na film „Nevinnost muslimů“, zobrazující Mohameda v negativním světle, přicházejí rozliční pozorovatelé s interpretacemi důvodů muslimského hněvu.

Jedním z nich je i Tariq Ali, renomovaný pakistánsko-britský vojenský historik, autor a novinář, který se tématy politického islámu a Středního Východu intenzivně zabýval. Se zpravodajem Rádia Svobodná Evropa/Svoboda (RFE/RL) Frudem Bezhanem mluvil o současné situaci coby následku desetiletí americké politiky.

RFE/RL: Proč vyvolala „Nevinnost muslimů“ tolik násilných reakcí? Existují historické, náboženské nebo politické důvody, proč urážky náboženství v muslimském světě často ve srovnání se ostatními náboženstvími a oblastmi světa vedou k násilnostem?

Tariq Ali: Měli bychom se spíše ptát, proč tyto karikatury a filmy vznikly právě teď. Proč nevznikaly po většinu 20. století? Důvodem, proč jsou tyto filmy vyráběny, je právě okupace muslimského světa USA a jejich spojenci, vytvářející atmosféru extrémní islamofobie.


Vidíte, někdy liberály, ale zpravidla pravici a extrémní pravici, kteří cítí, že je vhodné pokračovat v provokacích (extrémistů na Blízkém východě). Proto to dělají. Nemá to nic společného se svobodou slova. Muslimská reakce má stejné motivy jako akce provokatérů: cítí se okupovaní, jsou rozzlobení a arabský svět se octl v chaosu. Proto tak reagují: nelze to oddělit od světové politiky.

RFE/RL: Obecně se soudí, že zobrazení Mohameda jsou „neislámská“. Kolik je na tom pravdy a kolik z toho jsou mýty, stvořené extrémistickými elementy?

Ali: Zpochybňování Proroka se netoleruje. Existuje forma modlářského uctívání Proroka, které skutečné jde proti duchu islámu, který modloslužebnictví absolutně odsuzuje. Proto lidé chápou tyto útoky na Proroka jako útok na svou kulturu. Ví, že je provokují a nechávají se vyprovokovat. (Viz S. Klein: „Cítím se vinen za to, že jsou tito lidé pobouřeni? Hádejte? Já je nepobouřil. Oni jsou pobouřeni už předem, jsou k tomu předprogramováni, aby to se takto chovali.“ Kerry Bolton: Innocence of Muslims: další sionistická provokace, pozn. DP)

Kdysi jsem napsal, že nejlépe by bylo tyto věci ignorovat – na to se však svět stal příliš nestabilním.

RFE/RF: Tvrdíte, že křivda, pociťovaná muslimy vůči Západu a zejména Spojeným státům, hraje v násilných demonstracích velkou roli. Pokud ano, jaké události se na tom podílely?

Ali: Dnes Spojené státy okupují řadu arabských zemí (jako) Katar, Saúdskou Arábii, Libyi – která je protektorátem NATO, a mají vojensky velice blízko k Egyptu. To vytváří jistou novou náladu, a proto lidé reagují tímto způsobem.

Nepochybně (hrály místní křivdy vůči Západu velkou roli v protestech.) Náboženství bylo zpolitizováno – důvodem byla pochopitelně americká podpora těchto (extrémně islamistických) skupin za Studené války, s cílem využít je v boji proti komunismu po celém světě, zejména v muslimském světě. Wahhábističtí kazatelé byli s americkým požehnáním vysláni Saúdskou Arábií, aby stvořili to, co dnes známe jako politický islám. Udělali to a teď za to platí. Toto monstrum stvořil Západ.

RFE/RL: Budou násilné demonstrace v reakci na urážky islámu pokračovat? Jak se podle vás budou vyvíjet?

Ali: Cestou vpřed je vytvořit takový způsob života – nejen v muslimském světě, ale obecně – kdy budou mít lidé zájem na světě, v němž žijí.

V současnosti dochází k vyprazdňování demokracie na Západě i všude. Vzniklé vakuum se někteří snaží vyplnit nacionalismem, jako Číňané – a jiní náboženstvím, jako arabský svět.

Rozhovor s Tariqem Alim Tariq Ali: The West ‚Created This Monster‘ vyšel na stránkách Rádia Svobodná Evropa.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

29. dubna 1947 se narodil americký paleokonzervativec a bělošský nacionalista Samuel T. Francis, v 90. letech jeden z nejvlivnějších intelektuálů pravého křídla konzervatismu a rasového nacionalismu. Byl silně ovlivněn myšlenkami o teorii elit manažerské revoluce Jamese Burhama, které ve svém díle dále rozvíjel.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív