Categorized | Kultura, Rozhovory, Politika

V Poundově domě: Rozhovor s Gianlucou Iannonem

Gianluca Iannone

Gianluca Iannone

V návaznosti na vynikající článek Rémi Tremblaye o organizačních metodách CasaPound stránky Alternative Right znovu uveřejnily rozhovor Colina Liddella se zakladatelem hnutí Gianlucou Iannonem.

Colin Liddell: Hnutí CasaPound stále není v anglofonním světě příliš známo, ani mezi lidmi z pravicového milieu. Mohl byste našim čtenářům vaše hnutí představit a popsat? Jak velké je CasaPound? Kolik máte členů a jak velké se vám dostává podpory?

Gianluca Iannone: Předně bych CasaPound neomezoval škatulkou „pravicové“ hnutí. CasaPound Itálie je politickým hnutím, organizovaným jako sdružení pro společenskou činnost. Začíná napravo a pokračuje skrze celé politické spektrum. Pravice a levice představují dvě staré politické vize – musíme stvořit novou syntézu. CPI má přes 4 000 členů po celé Itálii, avšak naše podpora a sympatie k nám rostou každým dnem… Jen si vezměte, že naše studentská organizace Blocco Studentesco při studentských volbách v Římě získala 11 000 hlasů.

CL: Povězte nám něco o vás a vašem původu.

GI: Narodil jsem se v srpnu 1973 a do politického aktivismu se zapojil ve 14 letech v Fronte della Gioventù (mládežnická organizace Italského sociálního hnutí, pozn. DP ) v Acca Larenzia, jedné z čtvrtí v centru Říma. Pak už jsem z tohoto prostředí nikdy neodešel. Od roku 1999 jsem jako novinář pracoval pro televizi a rádia, a také jsem psal do celostátních novin o mezinárodních konfliktech, literatuře, filmech a hudbě.


CL: Co vás přivedlo k politickému aktivismu? Vybavíte si nějakou konkrétní událost, akci nebo osobnost, která na vás měla klíčový vliv?

GI: Abych pravdu řekl, nevybavím. Možná to prostě byl osud.

CL: Jaké jsou hlavní cíle a programové body CasaPound, jak krátko- tak i dlouhodobé?

GI: CPI se angažuje ve všech oblastech života našeho národa: od sportu, solidarity, přes kulturu pochopitelně až po politiku. Co se sportu týče, vedeme fotbalové akademie a kluby, provozujeme hokejové, ragbyové, parašutistické a boxerské kluby. Dále pak oddíly brazilského jiu-jitsu, potápění, turistiky, jeskyňářství a horolezectví. V oblasti solidarity a charity máme týmy první pomoci, pořádáme sbírky pro Kareny v Barmě, pomáháme sirotkům a svobodným matkám. 24 hodin denně 7 dní v týdnu funguje telefonní linka „Dillo A CasaPound“ (Řekněte to CasaPound), poskytující právní a daňovou pomoc zdarma. Mezi kulturní činnosti patří pořádání autorských čtení a knižních prezentací; provozujeme umělecký klub, dramatickou školu, lekce kytary, baskytary a bubnů zdarma, vytvořili jsme umělecký trend zvaný Turbodinamismo, vedeme nakladatelství, desítky knihkupectví a webových stránek. V politické činnosti přicházíme s  četnými legislativními návrhy jako Mutuo sociale (Sociální hypotéka), Tempo di Essere Madri (Čas stát se matkou) nebo proti privatizaci vodních zdrojů a mnoho dalších. Není snadné mluvit o CPI, protože toto všechno patří pod CasaPound. Takové jsou naše výzvy a projekty, dnes i do budoucna.

CL: Udržujete nějaké významnější styky se skupinami či stranami za italskými hranicemi?

GI: Ne.

CL: První, co někoho z anglofonní země  zaujme, je pochopitelně reference na slavného amerického básníka Ezru Pounda v názvu vaši skupiny. Jak důležité jsou jeho ideje pro vaše hnutí? Proč jste si pro název skupiny zvolili právě jeho jméno?

GI: Ezra Pound byl básníkem, ekonomem a umělcem. Ezra Pound byl revolucionářem a fašistou. Ezra Pound musel za své myšlenky trpět – a aby ho umlčeli, zavřeli ho na deset let do vězení. Vnímáme ho jako svobodného muže, který zaplatil za své ideje; vrhá světlo na „demokratičnost“ vítězů.

CL: Ezra Pound bývá také automaticky spojován s antisemitismem, a mnozí budou jeho jméno vnímat jako vztyčení praporu antisemitismu. Mohl byste objasnit pozici CasaPound stran Židů a Izraele?

GI: Spojovat Ezru Pounda s antisemitismem je absurdní. Totéž platí i pro CasaPound- je to nesmysl. Je pravdou, že se stavíme proti izraelské politice vůči Palestincům, bombardování civilistů a zadržování mezinárodní pomoci. To však není antisemitismus, ale analýza faktů.

CL: Prosluli jste také odporem proti lichvě. Většina rozumných lidí se staví proti přehnané lichvě, je vaše skupina proti veškeré lichvě? Pokud ne: kde končí konstruktivní půjčka a začíná ničivá lichva?

GI: Lichva je to úplně nejhorší. Jde o hlavu chobotnice. Právě ona vyvolala války kolem Středozemního moře, vedoucí k ilegální imigraci a obecné destrukci. Ona způsobuje nezaměstnanost, dluhy. Ona ohrožuje budoucnost našich dětí, oslabuje je a vystavuje v nebezpečí masakru.

CL: Mám dojem, že CasaPound funguje jako organizace pevně zakořeněná v komunitách, úspěšně se angažující v aréně „pouliční politiky“ s pochody, přehlídkami a událostmi k budování identity a komunity, spíše než prostřednictvím běžných voleb. V anglofonních zemích se pouliční politika v minulosti nevyplatila a umožnila mainstreamovým médiím vytvořit velice nelichotivý obraz National Front v 70. letech a později i BNP. Proto se dnes BNP ulici coby politickému kolbišti vyhýbá. Úspěch vaší skupiny naznačuje, že v Itálii ulice poskytuje pravici mnohem příznivější politické prostředí. Proč myslíte, že tomu tak je? Jaké důvody to podle vás zapříčiňují?

GI: Zaprvé Anglie nikdy nebyla fašistickým státem. Už to představuje významnou kulturní odlišnost. Jak už jsem říkal, CPI pracuje na tuctech projektů a s využitím různých metod: od konferencí až po demonstrace, rozdávání letáků a vylepování plakátů. Důležité je vytvářet proti-informace a obsazovat území a také se místo voleb soustředit na kultivaci sítě příznivců. Ve volbách stojíte proti bohatě financovaným skupinám – a s jedním nebo dvěma mandáty nic nedosáhnete. Pro nás je politikou komunita. To je výzva a potvrzení. Politikou chápeme snahu být lepší každý den. Proto říkáme: pokud vás nevidíme, je to kvůli tomu, že tady nejste. Proto jsme v ulicích, v počítačích, v knihkupectvích, ve školách, na univerzitách, v tělocvičnách, na vrcholcích hor nebo u novinových stánků. Proto se angažujeme v kultuře, sociální práci a sportu. To znamená neustálou práci.

CL: Myslíte si, že kvůli rozdílům mezi Británií a Itálií by se britská pravice měla vyhýbat pouliční politice? Když jsme u toho, jak vnímáte English Defence League, která očividně ulice chápe jako své fórum?

GI: EDL podle mě jedná na základě teze o střetu civilizací. To ve mně i v CasaPound vyvolává jistou nechuť. Pokud se britská pravice zmůže jen na tohle, raději se bavme o fotbale.

Rozhovor Colina Liddella s Gianlucou Iannonem In the House of Pound: An Interview with Gianluca Iannone vyšel původně na stránkách Alternative Right v roce 2012 a znovu uveřejněn v březnu 2015.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

29. dubna 1947 se narodil americký paleokonzervativec a bělošský nacionalista Samuel T. Francis, v 90. letech jeden z nejvlivnějších intelektuálů pravého křídla konzervatismu a rasového nacionalismu. Byl silně ovlivněn myšlenkami o teorii elit manažerské revoluce Jamese Burhama, které ve svém díle dále rozvíjel.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív