Třináctý sešit Edice Fascikly: Biologicky podložená politika

Nebe – jen ono jako zdroj krásy a náboj života může soupeřit s dórským výrazem, který usiluje o dokonalost.

Nebe – jen ono jako zdroj krásy a náboj života může soupeřit s dórským výrazem, který usiluje o dokonalost.

Gottfried Benn – Biologicky podložená politika

Tradice budoucnosti byla obnovena na stránkách Délského potápěče. Texty, které nevyšly knižně, budou postupně doplňovány.

Třinácté „fascikly“ jsou tečkou, alespoň prozatímní, za naším studiem osobnosti a díla Gottfrieda Benna. Zasvěcují do jeho prozaických textů z let 1933–1935, které pojednávají např. o národně socialistické revoluci, eugenice, totálním státě a úloze umění v něm.

Ukázky:

Nové dějinné hnutí je tu, začíná rozvíjet svůj výraz, svou řeč, své právo, typologicky není ani dobré ani zlé, začíná své bytí, svou existenci, vstupuje do ní, difamováno ze všech stran. Intelektuálové říkají, že jde o vítězství nízkosti. Kultura je ohrožena, ideály jsou ohroženy, právo, lidskost… Jak ale určit měřítko mezi ušlechtilým a nízkým? Když přišli galilejští, Gótové, sansculoti, bylo to stejné. Dějiny není možné odhlasovat.
Der neue Staat und die Intellektuellen

Líčíte to tak, jako kdyby to, co se dnes v Německu odehrává, ohrožovalo kulturu, civilizaci, jako kdyby horda divochů ohrožovala celé lidstvo, ale, a tak zní má protiotázka, jakpak si vlastně představujete, že se dějiny dějí? Domníváte se, že jsou zvlášť činné ve francouzských lázních? Představte si kupříkladu dvanácté století, přechod od románského ke gotickému pocitu, myslíte, že se to diskutovalo?
Antwort an die literarischen Emigranten


V zemi budou zřízeny zdravotní úřady dědičnosti, ty oklasifikují celý národ podle bodového systému. Na jeho základě potom budou uzavírány sňatky. Manželství by tedy byla uzavírána pod dohledem státu. Vybraná manželství by státem byla podporována. Perspektiva pro skupinu obzvlášť žádoucích manželství je už vyvinuta tak dalece, že se od státu očekává, že okolo roku 1960 se 80% jeho veřejné správy bude skládat jen z potomků těchto eugenicky zvlášť cenných svazků.
Geist und Seele künftiger Geschlechter

Namísto zlatých telat Baalových, bílí Mithrovi býci!

Tato změna se formuje nejprve politicky pod klíčovým pojmem  t o t á l n í  s t á t , který oproti státu minulé doby nastupuje s plným přesvědčením o identitě moci a ducha, individuality a kolektivu, svobody a nutnosti. Nová, vzrušující, ale zároveň i syntetizující změna se pak nejlépe zrcadlí ve zvláštním pojmu  v ů d c e , což také není pojem pouze politický, ale hlavně duchovní.
Züchtung

V Nietzscheho dobách byly běžné formulace, že národy jsou jen k tomu, aby tu a tam zplodily velkého muže, génia. Lid, občan, prostý člověk, to vše je jen cesta, spíše oklika, k němu. I Hebbel velice drsně vyjádřil toto pojetí. My ho dnes přijmout nemůžeme, neboť smyslem pěstění může být jen národ sám. Cílem všeho nadání je zase jen národ, z jehož kulturní a duchovní pospolitosti povstává život jedince, také umělce, génia.
Zucht und Zukunft

Forma – : v jejím jméně bylo vybojováno vše, co v novém Německu kolem sebe vidíte; forma a kázeň: oba symboly nové Říše; kázeň a styl ve státě a v umění: základ imperativního obrazu světa, který vidím přicházet. Celá budoucnost, kterou máme, je toto: stát a umění – ve Vašem manifestu jste zvěstoval zrození kentaura: toto je ono.
Gruß an Marinetti

Není tudíž v této souvislosti připomínán kvůli tomu, že ve svém posledním díle Das neue Reich z roku 1919 viděl tak věcně nevýslovnou nenávist doby vůči liberalismu, jak ji viděli mnozí, a slyšel proroctví o tom, kdo „nakonec na kraji propasti přinesl: Říši“, ani proto, že měl brzkou rasovou vizi „Zdivočelý zanikající bílý rod – : krevní potupa! Kmeny, které ji spáchaly, musejí být bez výběru vyhlazeny“, že v roce 1919 viděl mladého Vůdce, „poctivé, jasné barbarské oko“, seslaného s „pochodněmi a ocelí“, aby se utužil, neboť „co mě dnes křiví, zítra zlomím.“ To vše nic neznamená. Umění se nestane hlubším, když ho potvrdí dějiny, idea nebude čistší, když ji kryje skutečnost.
Rede auf Stefan George

Je to kniha, jejíž myšlenka posunuje skoro všechny evropské problémy včetně zdůvodnění jejich horizontů do něčeho až dosud neznámého a neviditelného; kdo knihu četl, uvidí Evropu jinak.
Sein und Werden. Zu Evolas Buch „Erhebung wider die moderne Welt”

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív