Categorized | Politika

Politický marketing

ladder-clouds2Autor: Radim Lhoták

Katedra politologie a mezinárodních vztahů vysoké školy CEVRO Institutu pořádala seminář „Krajské volby 2008!“. Jednalo se o první odbornou reflexi krajských voleb, která vznikla s nevelkým časovým odstupem od jejich konání. Na semináři byly presentovány výsledky volebních výzkumů a politologické, sociologické, marketingové i mediální analýzy.

Závěry semináře dokumentovaly příčiny neúspěchu ODS jako marketingové selhání. Jádrem volebního úspěchu moderní politické strany je prý odborně vedený marketing. Marketingové průzkumy, marketingové masáže a manipulace, statistické průzkumy a vyhodnocení potřeb, nálad, žádostí a hmotného zabezpečení cílových skupin obyvatelstva má být podkladem politického programu každé strany, která se chce udržet u moci.

Prozíravé politické vedení si pronajímá profesionální marketingové agentury a poradce, kteří vystopují ty nejlepší strategie, jak se zavděčit voličům a jejich konzumnímu vkusu, jak zúročit vědecké poznatky z oblasti reklamy a psychologického ovládání spotřebitelů za účelem uchvácení dominantního postavení na trhu voličů, jak získat potřebný podíl v cílových tržních segmentech sociálně diferencovaného lidského materiálu. Miliony investované do politického marketingu se vyplatí. Není třeba nic vymýšlet, není třeba žádných nových idejí, cesta úspěchu politiků je dána správným poměrem nabídky a poptávky, ceny a výkonu, správného vyjádření tržní hodnoty občana a jeho platebního potenciálu.

Když vezmou otázky politiky do svých odborných mlýnských kamenů vědci namísto filosofů, je to naprostá katastrofa. Z politiky se stávají kupecké počty, z lidí a z voličů statisticky zkoumaný a experimentálně testovaný hovězí materiál. Politika se dělá stejně jako prodej pracích prášků. Na základě průzkumu trhu volebních preferencí podle příjmových skupin a jejich nejzákladnějších potřeb a žádostí se volí strategie slibů pro příští vládnutí: Matkám se upraví mateřská dovolená a otcům dáme deset dnů volna za porodné, ženám se podkouří v agendě rovných příležitostí, důchodcům se přidá pár stovek, lékařům a všem státním úředníkům se zvýší platy, bohatým se sníží daně, pro chudé tady máme efektivnější sociální záchrannou síť bez flákačů, děti se zapojí do internetu již od mateřských škol, aby od nich měli rodiče pokoj a mohli se plně věnovat svému uplatnění na trhu práce.

A liberálně tržní kombajn jede s kopce vesele dál, dokud je co sekat a mlátit, dokud neskončí v rokli i s obsluhou.

2 Responses to “Politický marketing”

  1. kaiser napsal:

    A co tím chtěl básník říci? Že bude lepší, když budeme všechno počítat na jedničky a nuly?

  2. MB napsal:

    Tržní kombajn neskončí v rokli, tržní kombajn je doposud nejvýkonšjčím a nejefektivnějším pokusem popsat podstatu chování člověka a uspořdání společnosti.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív