Categorized | Filosofie, Historie, Politika

Represivní tolerance: Příspěvek k úvahám o násilí

Davový člověk

Davový člověk

Autor: Karel Veliký

Herbert Marcuse se stal populárním v roce 1968. Radikální studenty si získal především svými názory na úlohu inteligence, která má probouzet lid z fikce svobody, kterou vytváří konzumní společnost. Neboť je to prý jedině ona, kdo je schopen, namísto zburžoazněné „dělnické třídy“ starých marxistů, uvědomit si prázdnotu života nasyceného Západu, kde i „diskuze je v přebytku“.

V eseji Represivní tolerance se Marcuse ptá po významu násilí a moci. Základní myšlenkou, na níž v této souvislosti upozorňuje, je změna úlohy tolerance. Tolerance, kdysi heslo vybraných myslitelů, kteří s její pomocí získávali možnost hlásat a hájit své názory (a tím současně být netolerantní vůči svým ideovým protivníkům), se v zmasovělé společnosti stává problematickou, neboť masový člověk žádný vlastní názor nemá a není s to ho ani mít – je pouze manipulován a zainteresováván na stoupajícím uspokojování „svých“ pseudo-potřeb. V takové společnosti je pak vyhlášení možnosti plurality názorů nesmyslem. Trpění svobodné diskuze má význam jen mezi těmi, kdo jsou schopni různé pozice a názory opravdu posoudit.


Marcuse:

„Dnes ale, v době koncentrace ekonomické i politické moci, je produkována i mentalita lidí…“ Neobvyklá slova, myšlenky a názory mohou být sice vysloveny, ale masivní většinou, onou praeformovanou (Orwell) mentalitou masového člověka, jsou ihned neutralizovány. Aby byl davový člověk (Ortega y Gasset) vůbec schopen si toto uvědomit, musel by být zbaven vlivu neustále probíhajícího „školení“ a usměrňování, jemuž je vystaven ze strany médií (všudypřítomná reklama, „zprávy“, „analýzy“ atd.). Davový člověk si praeformaci své mysli přirozeně neuvědomuje a tak zprostředkovaný obraz světa, vytvořený konzumováním „na míru“ přizpůsobených informací (žádná „laťka“ neexistuje, ke každému se klesne tak hluboko, jak je třeba) považovat za „pravdivý“, „jediný možný“, „skutečný“. Dnešní tolerance se zkrátka stala ochranou již etablované mašinerie, která má v rukách komunikační prostředky, nástrojem posilujícím etablované politiky: tolerováno je především systematické ohlupování.

Proto je třeba, tvrdí Marcuse, podporovat malé a (zatím) bezmocné skupiny, které proti tomuto falešnému vědomí bojují a jejichž další existence je důležitější než zachovávání zneužívaných a zneužitelných liberálních práv a svobod, které jen udržují ústavní moc buržoazního státu. Marcuse tak před „liberálností“ upřednostnil netoleranci neboli represivní toleranci čili – Násilí.

Touto cestou se následně důsledně dali například studenti z RAF:

„To, zda je správné nyní organizovat ozbrojený odpor, záleží na tom, zda je to možné; a zda je to možné, lze zjistit pouze praxí,“

parafrázuje jejich Koncept městské guerilly Maovu poučku o „revoluční válce“. Po ukončení této praxe Karl-Heinz Dellwo, člen „druhé generace“ RAF z poloviny 70. let, konstatoval:

„Co se týká našeho konceptu, prohráli jsme. Kupodivu však osobně pocit, že jsem prohrál, nemám. (…) Vím, že existují i jiné mezilidské vztahy, než ty, které nám nutí kapitalismus. Vím, že jsme schopni odporu. A toto poznání mi za těch dvacet let strávených ve vězení stálo.“

Více:

Herbert Marcuse, Jednorozměrný člověk, Praha 1991.
Che Guevara, Partyzánská válka, Praha 1961.
Gilles Lipovetsky, Éra prázdnoty, Praha 1998.
Julius Evola, Jezdit na tygru, Praha 2009.
Mao Ce-tung, Mao o praxi a rozporu, Všeň 2011.
Franco G. Freda, Rozmetání systému, Praha 2014.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív