Jan Kozák: Být pohanem?

Úvodní slovo Karla Velikého

Redakce Délského potápěče mým jménem požádala o vyjádření se k zásadnímu v recenzi načrtnutému rozporu několik osobností . Jako první na výzvu zareagoval zástupce gnostické školy, překladatel Manuova zákoníku a Bhagavadgíty a také autor knihy Kořeny indoevropské tradice, Jan Kozák.

Dobrý den, Karle!

Děkuji za dobrou příležitost se vyjádřit, ideje v tvém článku běhají po mně přístupných drahách a vesnicích, takže podněcují, jak správně na konci tvého hodnocení píšeš, k přemýšlení. Někteří tzv. „filosofové“ plácají takové nesmysly, že na to není co říct, protože smysl chybí.

Já jsem dotyčného autora slyšel jen v jakémsi rozhovoru, který neobsahoval plnou šíři jeho pohledu, takže vycházím pouze z toho, jak ho ty popisuješ. S jeho návratem k pohanství samozřejmě souhlasím, vždyť víš, že nepracuji na ničem jiném, je to smysl celého mého snažení. Zde jsme si s Alainem bratry, avšak bratry přátelsky či „rodinně“ se hádajícími.

Jeho hodnocení pohanství je silně ovlivněno jeho absolutním nepochopením skutečných kořenů tzv. „pohanství“, způsobeným jeho nedovzděláním  – na rozdíl třeba od Julia Evoly – v orientalistice. Typické pro tento nedovzdělaný pohled Západu je ztotožňování semitismu s „magickým Orientem“, protože o ohromných árijských tradicích indických a perských, které určovaly po tisíciletí celý běh světa, zvláště po celé Asii, nic neví. Pohanství je pro něj, jak je na Západě v atlantském okruhu myšlení typické, proto pouhým návratem k přírodě, svobodě a tzv. „přirozenosti“.

Kdyby znal východní duchovní školu, hodnotil by totiž  Bibli a semitismus zcela jinak. Problém totiž není v tom, že Jahve je „mono“, ale v tom, že je chtonickou opicí („stínem“) védského Puruši (Bráhmy, Svantovíta, Dia, Peruna, Svaroga atd.), která karikuje a hanobí naši dávnou tradici a naše přesvědčení tím, že sómu (Světlo poznání) zaměňuje za krev, že tmářsky bojuje proti cestě poznání, že démonsky tvrdí, že pravá oběť může být zástupná a prováděná skrze bolest a vraždu, že svým důrazem na „nutnou a zákonitou“ hříšnost a spodinovost podstaty člověka zavírá člověku cestu za Světlem, do vyšších pater existence atd., atd.

Jestli je Alain Žid, pak je vše jasné, nemůže tomu rozumět, jestli ne, a je Francouz, podléhá, jako ostatně celá Francie, kultu velké černé Matky Země, tj. pracuje stále na tom, aby tělo coby „boží produkt“ bylo svaté a domněle „svobodné“ ve svých touhách a přáních. Celý odstavec „být pohanem“ v tvém článku je proto smutnou ukázkou Alainova (ostatně celoatlantského) omylu při pohledu na člověka a jeho úkol tady na Zemi.

Spása naší tradice je ve vykřesávání „buddhi“, tj. probuzenosti, a to je nezastavitelné, žádné chtonické božstvo proti tomu nic nezmůže, i kdyby se dočasně zmocnilo celé naší planety. Tato inteligence byla však díky Bibli přesměrována namísto vzhůru dolů, do práce na poznávání zákonitostí hmoty, a proto tu máme ten obrovský rozvoj techniky a zároveň tolik spodinových primitivů, kteří dnešní společnost ovládají a řídí.

V tomto smyslu bych se přiřadil ke kritickým hlasům „katolické monarchické pravice“, které pojednáváš dále ve svém článku, které kritizují západní pohanství zcela správně, ovšem s tím, že tito katolíci kritizují – aniž si to možná uvědomují – svoje vlastní produkty, tj. logické výsledky svého chtonického směřování, a vyžírají pomocí biblické tradice skutečný indoevropský monarchismus Ducha coby Světla poznání, který nahrazují monarchismem jahvistickým, tj. do temnoty, smrti a zániku života mířícím.

Protože jsem přesvědčeným „realistou“ podle středověké dogmatiky (nejsem vlastně pouze „přesvědčeným“, nýbrž probuzeným, tj. vím, že realismus je „věděním“ a nominalismus prostým „nevěděním“) plně souhlasím s kritikou nominalismu v tvém popisu sporu, který velmi krásně rozvádí zkázonosné důsledky nominalismu v současném světě.

Věčně jsoucí kvality Puruši – věčného duchovního Člověka – jsou doslova „stavebními tóny“ veškerého života, protože drží pozemského člověka „nad vodou“ poznáním, že duch je primární a hmota sekundární, a ten, kdo toto neví, nemá v životě žádnou jinou naději nežli démonské či predátorské čekání na vhodný okamžik, který mu poskytne „Pán osudu“, aby si urval trochu svého sobeckého štěstí a účastnil se tak  – jako idiot (řecky „idiotas“ – „soukromník“)  – dnešní potopy a zkázy.

Zdraví J.K.

5 Responses to “Jan Kozák: Být pohanem?”

  1. Redakce napsal:

    Pište k tématu.

  2. Dvořák napsal:

    Běžné západně indoktrinované hlavě trvá měsíce až roky, než to o čem píše Jan Kozák zcela pochopí.

  3. S.J. napsal:

    De Benoist tvrdí, že príčinou Entzauberungu, teda odčarovania sveta, majúcemu za následok vytýčenie cesty k úplnému vulgárnemu materializmu, nebolo zničenie rovnováhy „nebeského“ a „chtonického“ príklonom k tomu druhému, ale naopak, príčinou bolo popretie imanentného a nevyvážený príklon k transcendentnému „Úplne inému“ (de Benoist v tomto kontexte Jahveho za „chtonickú opicu“ nepovažuje). Prieť sa o to, že čo bolo príčinou čoho, už znamená zájsť do konfliktu osobných postojov. Jeho vlastnými slovami z predmetnej knihy:

    „Zavraždění Boha nebylo překvapením. Sám se postavil do pozice určené k zabití. Křesťanství je jeho selháním: místo aby bylo negací nihilismu, je nihilismus naopak jeho logickým vyústěním. Smrt Boha, jak tak dokonale ukázal Nietzsche, je nevyhnutelným důsledkem smrti skutečného, za což nese zodpovědnost judeo-křesťanský diskurz. […] Je to proces o dvou krocích. V prvním judeo-křesťanský monoteismus začne ‚demytologizovat‘ a desakralizovat svět, ve druhém se stane obětí své vlastní desakralizační snahy. Svět, z něhož bylo vyhnáno sakrálno, si už nebude moct udržet žádnou víru.“ (s. 269)

    Inými slovami, nižšie či imanentné duchovno (napr. kult svätých v katolicizme) sa dá vnímať ako cesta k vyššiemu a transcendentálnemu. Ak sa vyššie odreže od nižšieho kvôli relatívnosti nižšieho (ktoré také určite je a čo nikto nepopiera), tak samo sa tým stáva ľudstvu nedostupným, a teda nepochopeným, opovrhovaným a nakoniec zabudnutým.

  4. Stanislav napsal:

    Reakcia J. Kozáka musí byť len nejaký prvoaprílový žart, ináč si to neviem vysvetliť.

  5. Borsuk napsal:

    Demonske a predatorske cakanie na vhodny okamzik….to sa pekne trafil.
    My sme plemeno co prislo na tento svet zit.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

28. dubna 1945 byl zabit italský politik a fašistický diktátor Benito Mussolini. Narozen roku 1883, tento někdejší komunista vytvořil už v roce 1923 v Itálii první fašistický stát v Evropě. Později se stal spojencem národně socialistického Německa, jehož armády v posledních letech udržovaly jeho vládu nad severní částí země, tzv. Republikou Saló.
28. dubna 1902 se v bohaté moskevské rodině narodil Aleksander Vladimirovič Koževnikov, který vešel do dějin spíše pod svým pofrancouzštěným jménem Alexandre Kojève . Tento vlivný francouzský filosof a politik se zabýval hlavně novoplatonismem, filosofií dějin a G. W. F. Hegelem. Výrazně ovlivnil francouzskou filosofii 20. století, především svou prací na vzniku Evropské unie.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív