Giorgio Palù: Podle italského virologa strach z rasismu zpomalil italskou reakci na koronavirus. Starosta Florencie zase vyzýval občany, aby „objali Číňana“

Autor: Michael Lord

Podle italského virologa zpomalil prvotní italskou reakci na epidemii koronaviru (COVID-19) i strach z rasismu.

Dr. Giorgio Palù vyučuje virologii a mikrobiologii na univerzitě v Padově a v minulosti stál také v čele Evropské a italské virologické společnosti. V rozhovoru pro CNN tento uznávaný odborník prohlásil, že nová nemoc zasáhla Itálii s tak drtivou intenzitou kvůli pomalému postupu vlády při omezení příletů lidí ze zasažené Číny, až bylo příliš pozdě. Italská reakce podle jeho slov zprvu „byla velice váhavá“, a to kvůli „politice“.

„Zaznívaly i návrhy lidi přilétající z epicentra nákazy v Číně izolovat, které však byly odmítnuty jako rasistické. Tak či onak to ale byli lidé přicházející ze zasažené oblasti,“ řekl Giorgio Palù pro CNN.

Dario Nardella a jeho Číňan

Dario Nardella a jeho Číňan (zdroj: Twitter)

Itálie se v posledních týdnech potýká se zdaleka největším počtem případů nákazou koronavirem i úmrtí na tuto nemoc v Evropě. Prvními potvrzenými případy v zemi byla v lednu dvojice čínských turistů. Prozatím (19. března) bylo v Itálii ohlášeno 36 000 nemocných koronavirem a skoro čtyři tisícovky Italů nemoci podlehly.

Krátkozrakost italské politické třídy při zvládání epidemie způsobená politickou korektností se však zdaleka neomezuje jen na celostátní úroveň. Florentský starosta za levicovou Demokratickou stranu Dario Nardella ještě počátkem února Italy vyzýval, aby „objali Číňana“ s obavami, že panika z koronaviru u Italů vyvolá rasistické nálady namířené proti Číňanům, čemuž chtěl vzdorovat. Na svůj twitterový účet pak nahrál video, kde se sám s Číňanem objímá.

Na jiných v únoru pořízených videích nabízejí Číňanům objetí italští kolemjdoucí.

Severní Itálie se stala epicentrem nákazy v zemi i celé Evropě. Guvernér Lombardie nedávno varoval občany, že musejí přísně dodržovat nařízená omezení vycházení, jinak nemocnice rychle přestanou zvládat nápor nemocných, jak informoval list La Repubblica. Nebylo by pak už možné postarat se o všechny potřebné pacienty.

Naopak v Maďarsku žádné rozpaky ohledně spojení imigrace s epidemií koronaviru nehledejme: „Vidíme, že nemoc sem zavlekli hlavně cizinci, mezi kterými se také nejvýrazněji šíří,“ všiml si premiér Viktor Orbán v pátek, jak jsme čtenáře Voice of Europe informovali. „Vedeme válku na dvou frontách – proti migraci na jedné a proti koronaviru na druhé.“

Zpráva Michaela Lorda Italy: Virologist says fears of racism slowed Italy’s coronavirus response; Florence Mayor urged Italians to “hug a Chinese”  vyšla na stránkách Voice of Europe 19. března 2020.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív