Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Izraelské volby – do třetice všeho dobrého?

Izraelské volby - Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu prosvištěl izraelské volby ve velkém stylu, plný energie a života – a neštítil se žádných špinavých triků.

Autor: Israel Shamir

Po dvou skličujících porážkách Bibi Netanjahu napotřetí konečně vyhrál. Třetí izraelské volby do izraelského parlamentu během jediného roku jako by přenesly zemi do filmu Na Hromnice o den více. Všechny průzkumy tvrdily, že se třetí kolo stane dokonalou replikou dvojice předchozích pokusů o rozdání karet. Volby však umějí být nepředvídatelné: lidé říkají to, co chce podle jejich mínění tazatel slyšet nebo co považují za obecně přijatelné, za plentou však dávají průchod svým skutečným tužbám.

Hlavní strana střihu amerických clintonovských demokratů Modrobílá (Kachol lavan, hebrejsky כחול לבן‎‎, barvy izraelské vlajky) utrpěla ostudnou porážku. S velkou pravděpodobností se rozpadne – a není co oplakávat. Její vůdce, generál Benni Ganc, byl slabým odvárkem Netanjahua a souhlasil se všemi jeho zásadními postoji i plány. Prohlásil, že by v jeho vládě nezasedl žádný Arab. Rozdílem mezi oběma muži tak bylo  Gancovo slabší charisma, méně energie, mizerné rétorické schopnosti – a také absence Damoklova meče nad hlavou v podobě několikanásobného obvinění z korupce. Ganc věřil, že právě to bude hrát v jeho prospěch, protože brát úplatky se přece nemá, ale pro obyčejného Pepu Nováka (nebo Arika Rosenbluma) nehraje tento detail velkou roli. „Kradou přece všichni politici,“ říká si kmán, „důležitější je, jestli pracují v můj prospěch nebo proti němu“.

Netanjahu prosvištěl třetí volební kampaní ve velkém stylu, plný energie a života – a neštítil se žádných špinavých triků. Jako jeden z nejúčinnějších se ukázala nahrávka Gancova poradce, na které svého šéfa označuje za „nebezpečí pro izraelský národ“, „blba a úplnou nulu“, která „nemá odvahu zaútočit na Írán“. Toto odhalení nejspíš Gancovi srazilo vaz.

Tradiční sociální demokracie (labouristé) se jen horko těžko dostala přes hranici nutnou pro vstup do Knessetu. V minulosti dlouhá léta vládní strana úplně „rozfofrovala“ svou voličskou základnu a lepší výsledek nepřineslo ani volební spojenectví s levicovými sionisty z Merecu. V čele sociálních demokratů stanul sefardský (orientální) Žid a jeho místopředsedkyně, marocká Židovka, měla straně získat voliče z řad orientálních Židů. Snaha se však minula účinkem: sefardští Židé labouristy nenávidí a jejich trikem se obelstít nenechali. Tradiční základnu levice, evropské (aškenázské) Židy, zase posefardštěná levice nechávala ledově chladnými. Praktická lekce z rozmanitosti?

Převážná arabská koalice Sjednocená kandidátka ve volbách uspěla nad očekávání. Hlasovalo pro ně i dost (ne však dostatek) Židů. Budou tak mít dvakrát víc poslanců než sociální demokraté s Merecem dohromady. A právě tady je zakopaný pes: Židé, jedno zda nalevo nebo napravo, nestojí ve vládní koalici o arabské poslance. Jak známo, Židy nijak neděsí být považován za rasistu ani se tak skutečně chovat. Proto nebude skutečný vliv arabských poslanců nijak velký, poslouží však alespoň jako trvalé memento židovské levici: „Mohli jste mít spoustu dobrých spojenců, kdybyste se nerozhodli získat hlasy židovských rasistů.“

Liebermanova ruská partaj dostala zasloužený výprask. Jeho strategie spočívala v rozdmýchávání nenávisti proti ortodoxním Židům, a i když fungovala, napotřetí už z velké části ztratila svou původní přitažlivost – ne však dříve, než zdárně otrávila vztahy dvou okrajových společenství, Rusů a ortodoxních židů.

Sečteno a podtrženo: Netanjahu přes svůj úspěch bude opět sestavovat vládu jen obtížně. Vsadím se ale, že se mu nějak povede zlanařit pár potřebných poslanců a kabinet vytvořit. Další volby tak nevidím jako nevyhnutelné.

Úvaha Israela Shamira Third Time’s a Charm vyšla na stránkách Unz Review 3. března 2020.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

28. dubna 1945 byl zabit italský politik a fašistický diktátor Benito Mussolini. Narozen roku 1883, tento někdejší komunista vytvořil už v roce 1923 v Itálii první fašistický stát v Evropě. Později se stal spojencem národně socialistického Německa, jehož armády v posledních letech udržovaly jeho vládu nad severní částí země, tzv. Republikou Saló.
28. dubna 1902 se v bohaté moskevské rodině narodil Aleksander Vladimirovič Koževnikov, který vešel do dějin spíše pod svým pofrancouzštěným jménem Alexandre Kojève . Tento vlivný francouzský filosof a politik se zabýval hlavně novoplatonismem, filosofií dějin a G. W. F. Hegelem. Výrazně ovlivnil francouzskou filosofii 20. století, především svou prací na vzniku Evropské unie.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív