Categorized | Historie, Věda a technologie

USA v padesátých letech 20. století poslaly „meteorologické“ balóny, aby špehovaly Sovětský svaz a Čínu

Balon

Balón!

Autor: Jon Schwarz

A když byly odhaleny, Eisenhowerova administrativa o tom nestoudně lhala.

Minulý týden velký čínský balón letící nad Spojenými státy zcela zaujal pozornost amerických médií.

Před sobotním sestřelení balónu Spojenými státy čínská vláda uvedla, že jde o „civilní balón, používaný především pro meteorologický výzkum“. Pentagon naopak tvrdí, že si je „vysoce jist“, že balón prováděl špionáž.

Je pochopitelné, že je vláda USA podezřívavá, vzhledem k tomu, že Amerika v roce 1956 vyslala přes Sovětský svaz i Čínu špionážní balóny přesně stejné velikosti – a poté tvrdila to stejné, co dnes Čína o tom, co prováděla.

Balóny, které USA používaly, byly kupodivu vyráběny General Mills. Nadnárodní potravinářská společnost General Mills popisuje své poslání jako „vyrábět jídlo, které svět miluje“, a dnes je určitě nejlépe známá pro své výrobky jako Cheerios, Chex nebo Lucky Charms. Ale společnost se v příspěvku na svém blogu z roku 2011 (The “daddy” of the balloon industry, 4. srpna 2011) chlubila, že najala „otce“ balónového průmyslu, a to díky divizi leteckého výzkumu, kterou založila v roce 1946. (Další divize General Mills vyrobila ponorku Alvin, která prozkoumala Titanic.)

Balóny General Mills byly dodány americkému letectvu pro projekt Genetrix, tajný program pro shromažďování elektronických a fotografických informací o komunistických zemích. Národní úřad pro průzkum ministerstva obrany vydal v roce 2012 knihu s názvem „HEXAGON (KH-9) Mapping Camera Program and Evolution“, která pojednává o projektu Genetrix.

Balóny byly vysoké zhruba 61 metrů. CBS dnes uvedla, že čínský balón „byl pravděpodobně vysoký až 200 stop“ (1 stopa = 0,3048 m, pozn. DP) v příběhu se senzacechtivým titulkem „Podezřelý čínský špionážní balón sestřelený nad Atlantikem byl vyšší než Socha svobody“. Možná si Číňané vybrali balón této velikosti kvůli zákonům aerostatického vztlaku, nebo to možná udělali, aby se vysmívali naší svobodě.

Podle knihy NRO,

Krycím příběhem o existenci velkých balónů bylo, že projekt byl součástí celosvětového meteorologického průzkumu… k zajištění důležitých vědeckých dat ve vysokých nadmořských výškách ve spojení s Mezinárodním geofyzikálním rokem.

Mezinárodní geofyzikální rok byl, jak v té době prohlásil prezident Dwight Eisenhower, představován jako příklad „schopnosti všech národů harmonicky spolupracovat pro společné dobro“. Na první pohled to vypadá nechutně cynicky. Ale možná to byl jen Eisenhower, který věřil, že americká špionáž je obecným dobrem a že všichni tahají za jeden provaz, aby udělali svou část, špióni i špehovaní.

„HEXAGON“ zaznamenává, že první z 512 balónů byl vypuštěn 10. ledna 1956. Sovětský svaz si ale rychle všiml, co se děje, a program byl pozastaven o necelý měsíc později 6. února po protestech politbyra.

Z 512 balónů se zachovalo pouze 54. Kniha NRO však uvádí, že těchto 54 balónů poskytlo fotografie 2 838 000 čtverečních kilometrů „čínsko-sovětské oblasti“. To bylo poměrně hodně, téměř jedna desetina rozlohy Sovětského svazu a Číny dohromady.

Film byl vyhodnocen týmem analytiků americké armády a námořnictva, CIA, Royal Air Force, Velitelství strategického letectva (Strategic Air Command) a Letectva Dálného východu (Far East Air Force – zde je pravděpodobně míněna část britského Královského letectva, pozn. DP). „HEXAGON“ optimisticky tvrdí, že „film byl velice užitečný. Byly zaměřeny nové cíle a rovněž bylo možné potvrdit zpravodajské informace o dříve známých cílech.“

Sedmého února 1956 se Eisenhowerův ministr zahraničí John Foster Dulles na tiskové konferenci zdlouhavě a zároveň trapně rozmluvil o špionážních balónech. A především, přímo lhal. „Informace, které se hledají,“ řekl, „nejsou v podstatě ani vůbec vojenské informace.“

Jaký byl tedy cíl USA se všemi těmito balóny? Proč, přece abychom pomohli celému lidstvu: „Shromažďují mimořádné množství nových a užitečných informací o proudech tryskového proudění. … [Jsou] součástí projektu, který má celosvětový význam.“

Na otázku, zda si „Spojené státy myslí, že mají právo posílat tyto balóny v určité výšce kamkoli po celém světě,“ odpověděl Dulles: „Ano, myslím, že to tak cítíme. Poté velkoryse připustil, že by se měly USA „pokusit“ vyhnout území jiných zemí, kterým se to nelíbí. Tato velkorysost se zjevně nevztahovala na americké (a britské) lety U-2 s posádkou nad Sovětským svazem, které začaly o několik let později.

David Haight, archivář v Eisenhowerově prezidentské knihovně, napsal v roce 2009 článek „Ike a jeho špióni na obloze“. Na základě záznamů z jednání Bílého domu v něm píše: „Eisenhower povolil programy leteckého shromažďování zpravodajských informací, aby bylo možné lépe posoudit vojenské schopnosti Sovětského svazu, Číny a dalších zemí komunistického bloku zahájit překvapivý útok na Spojené státy. .“ Jinými slovy, USA považovaly své programy balónů a U-2 za v podstatě obranné.

Pokud se skutečně prokáže, že čínský balón prováděl špionáž, je pravděpodobné, že USA chápalo tuto činnost stejným způsobem. Historické záznamy prokazují, že země téměř vždy chápou své činy, i ty nejagresivnější, jako pochopitelný pokus chránit se před nebezpečným nepřítelem. Ale to, co prováděly USA v roce 1956 Sovětskému svazu a Číně tak nepřipadalo. Takže by se Čína neměla divit, že to dnes někteří v USA tak necítí.

V každém případě není lekce ze současného balónového rozruchu jasná. Je možné, že Čína zaostává za USA o 70 let – buď v meteorologickém výzkumu nebo ve špionážní technologii, nebo v obojím. Jsou však lidé, kteří věří, že jsme na pokraji balónové revoluce – a toto je pouze první výstřel v tom, co zní jako něco zábavného, ale nemělo by být: balónová válka.

Článek Jona Schwarze U.S. Sent „Weather“ Balloons to Spy on China and the Soviet Union in the 1950s vyšel na stránkách The Intercept 7. února 2023.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

29. dubna 1947 se narodil americký paleokonzervativec a bělošský nacionalista Samuel T. Francis, v 90. letech jeden z nejvlivnějších intelektuálů pravého křídla konzervatismu a rasového nacionalismu. Byl silně ovlivněn myšlenkami o teorii elit manažerské revoluce Jamese Burhama, které ve svém díle dále rozvíjel.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív