Categorized | Historie, Kultura, Převzato, Politika

Představujeme Jungmannovu národní akademii

Jungmannova národní akademie

Jungmannova národní akademie

Jungmannova národní akademie – škola pro dospělé lidi

Žijeme v době všeobecného úpadku vzdělanosti. Nesmířili jsme se s tím.

Naším cílem je:

  • zprostředkovat normálním pracujícím lidem znalosti z oborů jako psychologie, sociologie, ekonomie, antropologie, historie atd. a zároveň zvýšit jejich analytické schopnosti;
  • tedy připravit je k tomu, aby sami dokázali posuzovat a analyzovat informace a orientovat se ve společenských situacích lépe než jen intuitivně. Neříkáme, co je dobré a co je špatné. Poskytujeme nástroje k tomu, abyste si sami vytvořili kvalifikovaný názor.

Jungmannova národní akademie (JNA) je určena lidem, kterým není blízká zpolitizovaná atmosféra současných humanitních fakult a kteří mohou získávané znalosti a schopnosti propojit s životní zkušeností.

Náš přístup se opírá o tři pilíře:

  • z širokého spektra humanitních disciplín vybíráme ta témata a pasáže, které jsou pro pochopení současného dění klíčové),
  • znalosti zprostředkovávají skutečné osobnosti, které si získaly respekt, a o jejichž kompetentnosti nemůže být pochyb,
  • povzbuzujeme k systematickému studiu, četbě a osobnímu růstu.

Činnost JNA je řízena vědeckou radou. Na praktické aspekty naší činnosti (a především zacházení s penězi) dohlíží správní rada.

Co a jak se u nás naučíte

Studium probíhá během víkendů. Student si vybere konkrétní téma s konkrétními učiteli a absolvuje jeden či dva výukové dny. Výuka probíhá ve skupině 10 – 15 studentů, je tedy dostatek možností pro osobní i skupinové rozhovory. Na kurzu obdrží studenti seznam doporučené literatury pro samostudium a písemný záznam pronesených přednášek, aby si mohl látku opakovat.

Seznam aktuálně vypsaných kurzů najdete zde.

Až čas a okolnosti dovolí, vybere si student další téma s dalšími učiteli – podle svého zájmu.

Nedáváme opakovací slevy, protože naše ceny jsou nákladové. Nemáme žádný zisk, ze kterého bychom mohli odečítat.

Kdo odstuduje pět dnů a poté půldenní metodické zaškolení, stane se autorem JNA, čímž získá právo přispívat do našeho média, které zahájí činnost v roce 2024. Všechny texty budou procházet recenzním řízením, přičemž každý autor bude zároveň i recenzentem. Nebude se tedy jednat o pouhé vyjádření pocitů a názorů, ale o přemýšlení vyhovující kritériím vědecké práce. Cílem je vytvářet diskuzi naprosto svobodnou a zároveň racionální s argumentací na prvotřídní úrovni.

Absolvent deseti studijních dnů může usilovat o získání titulu aPL (a patria laureatus/laureata). To bude obnášet přibližně rok samostatného studia pod vedením některého z našich lektorů a pronesení absolventské přednášky.

Na Jungmannově národní akademii neexistují termíny ani uzávěrky – vyjma přihlášek do konkrétních kurzů.

Logické a analytické myšlení

Máme za to, že každý vzdělaný člověk by měl být schopen přejít od běžného intuitivního myšlení k systematickému racionálnímu přístupu, pokud to předmět vyžaduje. Měl by být schopen formulovat hypotézu, formulovat teorii, rozlišovat mezi nimi, používat různé nástroje pro jejich potvrzování či vyvracení a rozumět práci s riziky. Měl by také vědět o hranicích svých schopností, včetně rozlišování mezi pomalým a rychlým myšlením.

Právě k získání těchto znalostí a dovedností slouží naše kurzy.

Zahraniční politika

Není naším úkolem komentovat momentální zahraniční politiku. Máme ale za to, že každý vzdělaný člověk by měl být schopen rozumět základním možným strategiím. Měl by vědět o hlavních přístupech, které se používaly a používají. Měl by znát pojmy jako „bezpečnostní dilema.“ Měl by mít základní povědomost o dlouhodobých vlastnostech a sklonech těch civilizačních celků, se kterými se dostáváme do kontaktu.

Právě k získání těchto znalostí a dovedností slouží naše kurzy.

Vývoj civilizace

Už po staletí běží diskuze o vývoji Západu, jeho perspektivách a vztazích k dalším civilizačním celkům. Není možné ji obsáhnout celou, ale každý vzdělaný člověk by o ní měl mít základní povědomí. Měl by mít povědomí o tom, jak se v dějinách vyvíjel pohled na člověka i na svět. Co je historicky „normální“ a čím je naše doba výjimečná. A také, jaké jsou možné scénáře dalšího vývoje.

Právě k získání těchto znalostí a dovedností slouží naše kurzy.

Ekonomie

Není naším cílem vykládat propracované teoretické modely, ale každý vzdělaný člověk by měl mít znalosti dostatečné k tomu, aby chápal základní trendy. Měl by rozumět logice a základním argumentům mainstreamového neoliberálního pohledu, ale také znát postoj jeho kritiků. Měl by vědět znát základní fakta o hospodářské globalizaci a rozumět tomu, proč se (prozatím) vyčerpala. Měl by ovládat základní ekonomické koncepty (třeba rozdíl mezi nabídkovou a poptávkovou inflací) a znát ty statistické údaje, které mu umožní zasadit nové poznatky do souvislostí.

Právě k získání těchto znalostí a dovedností slouží naše kurzy.

Historie

Opakují se dějiny? Jsme odsouzeni opakovat chyby svých předků? Jaké události určily naši současnou situaci? Předpokládáme, že zájemci o studium mají soustavné znalosti aspoň na středoškolské úrovni. Přesto je užitečné věnovat některým událostem více pozornosti, seznámit se s méně známými detaily i s různými možnostmi, jak těm událostem rozumět.

Právě k tomu slouží naše kurzy.

Základy přírodních věd

Je těžké diskutovat o globální klimatické změně, pokud si už člověk nepamatuje základy termodynamiky a nauky o chování plynů. Je těžké udělat si rozumný názor na energetickou politiku, pokud si už člověk nepamatuje základy chování elektrických sítí. Je těžké debatovat o přírodě a zemědělství bez určitých základních znalostí biologie a chemie.

Proto jsou do našich kurzů zařazovány pravidelné odbočky, kde se tyto věci znovu vysvětlují. Přehledně a srozumitelně.

Sociologie

Každý vzdělaný člověk by měl mít určitou povědomost o základních tématech sociologie a sociální psychologie, od vztahů v základní skupině přes parametry základních lidských interakcí a třídní konflikty až po davové chování a výkon politické moci. Takové vědomosti umožní hlubší pohled a porozumění těm tendencím, které nejsou na první pohled viditelné. Není naším záměrem vykládat přeříkávat jména slavných sociologů, ale poskytnout základní nástroje pro analýzu světa, ve kterém žijeme.

Právě k získání těchto znalostí a dovedností slouží naše kurzy.

Přednášející

Jméno přednášejícího odkazuje na seznam seminářů, ve kterých dotyčný přednáší.

Prof. RNDr. Ivo T. Budil, Ph.D., DSc. je český antropolog, vysokoškolský pedagog a spisovatel. Založil Fakultu filozofickou (původně Fakultu humanitních studií) Západočeské univerzity v Plzni, jejímž prvním děkanem byl ve dvou funkčních obdobích v letech 1999 až 2005.  Je autorem dvou desítek knih. (DP)

Prof. Ing. Petr Drulák, Ph.D. je český politolog, v letech 2004 až 2013 ředitel Ústavu mezinárodních vztahů, v letech 2014 až 2015 první náměstek ministra zahraničních věcí ČR, v letech 2017 až 2019 velvyslanec ČR ve Francii. V současné době působí na Západočeské univerzitě v Plzni. (DP)

PhDr. Petr Hampl. Ph.D. je český sociolog, spisovatel a elektrikář. V současné době působí mimo jiné na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. (DP)

PhDr. Jiří Hejlek je filosof, zabývá se filosofií dějin a filosofií řeči.

JUDr. Jaromír Hořák, Ph.D. je český specialista na trestní právo a kriminologii. Působí na Právnické fakultě UK v Praze a u Ústavního soudu.

Prof. PhDr. Jan Keller, CSc. Je je moravský sociolog, filozof, publicista, environmentalista. V letech 2014 až 2019 byl poslancem Evropského parlamentu. Je autorem více ne tří desítek knih. V současné době působí na Univerzitě bánské v Ostravě. (DP)

Doc. Mgr. Martin Konvička, Ph.D. je český biolog specializovaný na drobné živočichy a krajinnou ekologii působící na Jihočeské univerzitě a překladatel z angličtiny. Široce známým se stal především pro svou hlasitou a nevybíravou kritiku islámu.

Prof. PhDr. Oskar Krejčí, CSc. je český politolog, autor přibližně třiceti knih a více než tisícovky nejrůznějších studií a článků. Je ředitelem Institutu globálních studií UJAK v Praze. (DP)

Doc. JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD., MBA je moravský ekonom, právník a úspěšný manažer. Je rozhodcem u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Je rovněž šéfredaktorem recenzovaného časopisu SCIENTIFIC PERSPECTIVES. Přednáší na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Mgr. Tomáš Novák, Th.D. je husitský teolog, filosof a pedagog, který je zároveň duchovním  Církve Československé husitské.

Ing. Erik Odvářka, Ph.D.  je elektroenergetik a silnoproudař s 10 lety zkušeností s vývojem a výzkumem speciálních elektrických strojů a pohonů určených vedle energetických celků i pro automobilní a letecký průmysl.

Ing. Karel Pokorný byl podnikatelem v oblasti IT, hoteliérem a klíčovou postavou hnutí, kterému se podařilo zabránit těžbě zlata v cenných přírodních lokalitách v ČR.

PhDr. Josef Skála, CSc. je český historik, novinář, vysokoškolský pedagog a a politik. Je autorem několik knih.

Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. je česká ekonomka, odborně se věnuje globalizaci a jejím důsledkům, hospodářské politice a komoditním trhům.

Doc. Mgr. Michal Téra, Ph.D. je český historik a slavista. V současné době působí na filosofické fakultě Univerzity Pardubice.

Doc. Radim Valenčík, CSc. je český vysokoškolský učitel, ekonom a politik

RNDr. Jiří Vyhnalík je profesionální statistik. Řadu let pracoval v Sociologickém ústav akademie věd, v současné době působí v komerčním sektoru jako datový analytik.

Doc. Mgr. Petr Žantovský, Ph.D. je český novinář, publicista, komentátor a vysokoškolský pedagog. Věnuje se zejména oblasti médií. Je držitelem státního vyznamenání Za zásluhy.

Kontakt pro zájemce

V případě zápisu do některého z kurzů Vám bude zřízen účet do systému Jungmannovy akademie. O využití pak budete informování přímo na kurzech.

PhDr. Petr Hampl, Ph.D

programový ředitel

e-mail: pe@petrham.pl

Marie Dvořáková

vedoucí sekretariátu

e-mail: m.dvorakova@petrham.pl

telefon: +420 724 203 551

Sledujte JNA na sociálních sítích:

Facebook

X (Twitter)

LinkedIn

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

27. dubna 1937 zemřel v římské vězeňské nemocnici italský marxistický filozof a komunistický filozof Antonio Francesco Gramsci. Ve svém díle se zabýval politickou teorií, sociologií nebo lingvistikou. Jeho nejvlivnějším příspěvkem byla teorie tzv. kulturní hegemonie, v níž přenesl důraz z ekonomického determinismu klasického marxismu na úlohu kulturních institucí při zachovávání moci vládnoucí třídy a která výrazně ovlivnila moderní levici.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív