Categorized | Rozhovory, Politika

Podporujeme Sýrii!

Ruben Rosiers

Ruben Rosiers

Ruben Rosiers (27) je belgický občan a aktivista Evropské fronty solidarity pro Sýrii. Vystudoval Public relations a pracuje pro jednu vlámskou společnost.

MO: Pane Rosiers, právě jste se vrátil z cesty do Sýrie, kde jste působil jménem Evropské fronty solidarity pro Sýrii (EFSS). Vaše organizace byla ze strany mainstreamových médií kritizována, že podporuje syrský režim. V čem spočívá činnost EFSS?

RR: EFSS jsou dobrovolníci z celé Evropy. Podporujeme Syřany v jejich boji za nezávislost, jednotu a suverenitu proti Západem podporovanému terorismu.

MO: Jakým způsobem Syřany podporujete?

RR: V Evropě informujeme veřejnost o reálném pozadí syrského konfliktu. Ve všech evropských zemích, kde jsme aktivní, pořádáme manifestace společně se Syřany, kteří tam žijí. Spolupracujeme s některými alternativními médii. Také organizujeme finanční sbírky na humanitární pomoc v Sýrii. Jelikož je naše organizace čistě dobrovolnická a nezávislá, můžeme garantovat, že 100% z těchto peněz jsou do Sýrie. Netrápí nás žádné byrokratické obstrukce.

MO: Vaše cesta do Sýrie měla charakter „zjišťovací mise“.

RR: Jistě.

MO: Jeden by řekl, že zjišťovat informace není práce dobrovolníků, nýbrž novinářů a politiků.

RR: To je celkem pravda. Ale evropští novináři či politici nedělají svou práci řádně. Samozřejmě se najdou výjimky. Obecně ale platí, že informační situace v celé Evropě je katastrofální. To činí práci EFSS velice důležitou.


MO: Jaké informace jste přivezl ze Sýrie?

RR: Měl jsem mnoho schůzek v hlavním městě, v Damašku. Hovořil jsem s politiky, duchovními, novináři a civilisty. Měl jsem možnost navštívit palestinský uprchlický tábor Jarmúk v Damašku, byl jsem ve městě Al–Nabk, kde lidé oslavují Syrskou arabskou armádu, která je osvobodila od teroristických gangů. Také jsem navštívil město Latakia.

MO: Navštívil jste palestinský uprchlický tábor Jarmúk? Evropská mainstreamová média tvrdí, že ten je v obležení syrskou armádou.

RR: A je to tady. Nemyslím si, že by evropský mainstreamový novinář, který píše takové příběhy, někdy navštívil toto místo. Tábor Jarmúk je jako město ve městě. Teroristické skupiny okupovaly některé jeho části. Syrská vláda podpořená palestinskými ozbrojenými skupinami bojovala proti těmto teroristům. Není zde žádné obležení. V bezpečných zónách můžete vstoupit a opustit toto území, kdy se vám zachce – a bezpečných znamená vždy kontrolovaných armádou a palestinskou milicí jako je známá Lidová fronta pro osvobození Palestiny. V lokalitách, které ovládají teroristé je situace skutečně nebezpečná. Odstřelovači střílí na každého, kdo jen přejde ulici. Velká část populace již tyto lokality opustila. Mimochodem i já jsem musel toto území opustit velice rychle kvůli aktivitám nepřátelských sniperů. Drtivá většina lidí tam je na straně syrské vlády, o tom není nejmenších pochyb.

MO: Evropská média informují o hladomoru v Jarmúku.

RR: Ten problém spočívá v pokusech teroristů izolovat některé jeho části, které mají pod kontrolou. Syrský režim tyto části zásobuje jídlem i léky, ale je to nebezpečné. Terorističtí snipeři na ně také střílí.

Ruben Rosiers s ministrem Alí Hajdarem

Ruben Rosiers s ministrem Alí Hajdarem

MO: V Damašku jste se setkal s ministrem pro národní usmíření. O čem jste se s panem Alí Hajdarem bavili?

RR: Pan Hajdar má možná jedno z nejnáročnějších povolání v Sýrii. Národní usmíření je stejně důležité jako náročné. Jeho vlastní syn byl zabit rukou teroristických gangů v r. 2012. Pan Hajdar koordinuje mírové rozhovory mezi rozdílnými frakcemi v Sýrii, aby našly mírové řešení. Mimochodem pan Haidar není členem strany Baas. On je v opozici. Jeho Syrská národně sociální strana byla v Sýrii po mnoho let zakázána, než jí znovu legalizovali. Je to člověk, který ví, o čem mluví. Hovořili jsme o procesu usmíření, o příští humanitární misi Evropské fronty solidarity pro Sýrii, aktuální politické situaci a touze syrského lidu brzy ukončit tento konflikt. Také jsme se bavili o velkém počtu unesených lidí a o šancích rodin znovu potkat své unesené příbuzné. Věděl jste, že v Sýrii vás teroristé považují za legitimní cíl třeba jen proto, že jste pošťák? Považují vás totiž za „kolaboranta režimu“, takže vás zabijí, mučí nebo unesou…

MO: V západních médiích ale Alí Hajdar nedostává vůbec žádný prostor.

RR: Protože on spolupracuje se skutečnou opozicí uvnitř Sýrie a ne se ze zahraničí podporovanými teroristy, kteří ničí Sýrii. To je ohromný rozdíl. Ali Haidar s těmi extremisty nejedná – to je důvod proč mu západní média a politici nedávají žádný prostor.

MO: V Al-Nabk jste se zúčastnil oslav armády.

RR: Lidé z Al-Nabk oslavovali osvobození svého města.

Oslavy osvobození ve městě Al-Nabk

Oslavy osvobození ve městě Al-Nabk

MO: Mainstreamová média ovšem tvrdí, že tyto oslavy jsou propaganda syrské vlády. Tvrdí: Syřané jsou nuceni k účasti na těchto shromážděních.

RR: Nikdo nebyl nucen k účasti. To bylo nezjištné vyjádření štěstí, že ten hrozný čas, kdy měli teroristé město pod kontrolou, už skončil. Lidé tím chtěli poděkovat armádě, že osvobodila Al-Nabk. Důležitá poznáka je, že během té doby, co Syrská osvobozenecká armáda (FSA) a džihádistická organizace Jabhat al-Nusra okupovaly části města, rezidenti z Al-Nabk nikam neutekli. Organizovali se k boji proti teroristům. Jediný člověk neutekl z města. Většina města jsou sunité – to je další mýtus, který se západní média snaží udržet.

MO: Přednesl jste tam také projev. O čem byl?

RR: Byla to opravdu spontánní záležitost. Zeptal jsem se, jestli můžu veřejně vyjádřit naší solidaritu, a o několik vteřin později jsem již mluvil do mikrofonu. Řekl jsem Syřanům, že by si neměli plést evropské vlády s evropskými národy. Řekl jsem jim, že jsme s nimi, přes všechno to špatné, co dělají naše vlády. Lidé byli nadšení z takového nečekaného poselství solidarity.

MO: Někteří kritici tvrdí, že jste agentem syrského režimu a že jste placeni za svou solidaritu.

RR: To je totální nesmysl. Nikdo nás neplatí. Jsme dobrovolnická organizace. Svojí cestu jsem si financoval celou sám. Tyto zvěsti se šíří, aby poškodily naši důvěryhodnost. Opravdu si myslíte, že bych riskoval svůj život pro nějaké papírky v peněžence? Možná to je složité pochopit pro kapitalisticky a materisalisticky založené lidi, ale já bojuji jen za to, čemu věřím. Stejně tak jako ostatní dobrovolníci z řad EFSS. Pokud by mi syrská vláda nabídla jediný dolar, přestal bych je podporovat. Oni by měli své peníze investovat do pomoci vlastním lidem.

Ruben Rosiers a Manuel Ochsenreiter během geopolitické konference v německém Bielefeldu (2013)

Ruben Rosiers a Manuel Ochsenreiter během geopolitické konference v německém Bielefeldu (2013)

MO: Pokud chce někdo vyjádřit solidaritu se Sýrií a podpořit EFSS, stačí pokud klikne na tlačítko „To se mi líbí“ na Facebooku?

RR: Je to dobrý začátek. Samozřejmě jsme rádi za každého aktivistu. Jak jsem řekl, jsme všichni dobrovolníci. Děláme naše solidární aktivity, protože skutečně věříme v naše cíle a ne protože bychom byli placeni nebo podporování státními institucemi či neziskovkami. Jsme rádi za každého nového dobrovolníka v našich řadách. Takže prosím příspívejte finančně, přidejte se k nám na Facebooku, navštěvujte naše shromáždění a šiřte naše poselství, aby se EFSS rozrůstala každým dnem. Ať žije Sýrie!

Rozhovor s Rubenem Rosiersem „We Support Syria!“ byl převzat z osobního blogu autora. Český překlad poskytla Evropská fronta solidarity pro Sýrii.

Doporučené odkazy:

European Solidarity Front for Syria – Facebook

European Solidarity Front for Syria

Evropská fronta solidarity pro Sýrii – Facebook

Evropská fronta solidarity pro Sýrii

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív