Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Den nula pro Jižní Afriku

South Africa

Autor: Jake Bowyer

„Den nula“ v Jižní Africe označuje den, kdy Kapskému Městu, druhé největší aglomeraci v zemi, dojde voda. Toto datum bylo podle všeho posunuto na listopad. Až nastane, ani ten nejlepší přídělový systém na světě a šetření už nebudou žíznivým, přehřátým a zpoceným obyvatelům města na Mysu Dobré naděje nic platné.

Všichni komentátoři se shodují, že za nesnáze Kapského Města může výhradně neschopnost jihoafrické vlády. Jižní Afrika patří k zemím s největším přírodním bohatstvím na světě, a přesto se jí „zásluhou“ kleptokratického režimu řízeného stranou Africký národní kongres (ANC) a někdejšího prezidenta Jacoba Zumy nedostává základních potřeb vůbec, nebo v nedostatečné kvalitě. Zní to hodně podobně jako Flint, že ano? Není to náhoda, Flint a Kapské Město mají totiž hodně společného.

Po dlouhých letech nekompetentní vlády přinutilo 15. února jihoafrické Národní shromáždění nenáviděného prezidenta Zumu k demisi. Na Zumou potřísněný trůn nastoupil Cyril Ramaphosa, úspěšný byznysmen, který byl dříve pro své zásluhy při vyjednáváních o konci apartheidu označován za přirozeného nástupce nejsvětějšího Nelsona Mandely. Rozhodně ho však nečeká nic snadného.

Mezinárodními médii vychvalovaný Ramaphosa, vynášený do nebes coby umírněný muž, schopný skoncovat s excesy, jež „duhový národ“ sužují od roku 1994, však bez otálení přišel s kontroverzním legislativním návrhem.

V úterý (27. 2. 2018) prošel parlamentem dodatek k článku 25 jihoafrické ústavy, který umožňuje vládě bez náhrady zkonfiskovat pozemky v soukromém vlastnictví. Bez ohledu na zemi, kde k tomu dojde, se v podobných případech vždy jedná o svévolný a hanebný zásah, proti němuž je třeba rozhodně bojovat. V Jižní Africe je však nebezpečí tím větší, že článek 25 v podstatě dává černošské většině „právo“ obsadit pozemky bělošských farmářů. Nejedná se však o krok bezprecedentní: v Zimbabwe (někdejší bělochy ovládané Rhodesii) začal stát v roce 2000 zabírat bělošské i černošské farmy. Přinejmenším 804 farmářů (z drtivé většiny bělochů) kvůli tomu prchlo do sousední Zambie nebo hledalo štěstí na jiném kontinentě. Tato „pozemková reforma“ přeměnila „obilnici Afriky“ na zemi sužovanou hladem. Očekávaná délka života v zemi se propadla na 59 let a do roku 2007 vystoupala cena bochníku chleba na bilion zimbabwských dolarů.

Jižní Afrika se teď podle všeho chystá omyl Zimbabwe zopakovat. Zbývá už jen poslední krok: ratifikace dodatku parlamentním Výborem pro ústavní kontrolu. Ramaphosa se v celé záležitosti snaží hrát úlohu nestranného liberála, když podle něj „spravedlivé kroky“ musejí „sjednotit národ“. Ramaphosa také varoval před horlivci: „Není sebemenší důvod k panice a válečné rétorice. Obdělávání půdy musí pokračovat, jako by se nic nezměnilo, stejně jako investice do pozemků.“

Nenechte se však jeho mírnými slovy ošálit – ve svém prvním projevu po zvolení do úřadu prezidenta Ramaphosa prohlásil, že jeho vláda napraví nerovnosti mezi černochy a bělochy: ve výsledcích testů, míře zaměstnanosti, finančním úspěchu i vlastnictví půdy. Prezident dal jasně najevo, že příčinou těchto nerovností nejsou vrozené mezirasové rozdíly v oblasti kultury, nakládání s časem a stabilitě rodin, ale rasismus.

Jeho postoj k záborům půdy je o to nebezpečnější, že ho podporují i Bojovníci za ekonomickou svobodu (EFF), ostře protibělošská a protiasijská strana Julia Malemy. Nějak takto by vypadala politická revoluce „progresivních“ („woke”) barevných v západních zemích s novou bělošskou menšinou. Na rozdíl od Ramaphosy a umírněnějšího ANC totiž stoupenci EFF nijak neskrývají, že pravým obsahem článku 25 je rasový revanšismus. Na svém twitterovém účtu pak už EFF prozradila, že jakmile se vypořádají s bělochy, bude jako další na řadě jihoafrické obyvatelstvo indického a orientálního původu.

„Číňané jsou jako Indové. Myslí si, že mají blízko k bělošství. Když praktikují rasismus, jsou horší než běloši. Najdou se dokonce i černoši, kteří napodobují bělošství. Musíme se tomu postavit,“ prohlásil Malema a dočkal se za to záplavy obdivných retweetů.

Julius Malema Twitter

Takto vypadá panafrická budoucnost: nekonečné požadavky rasově ukřivděných na účet trpícího obyvatelstva, jemuž bylo vymýváním mozků vštěpeno, že všechno nečernošské je špatné. Dokonce i obvykle dosti bázliví občanští nacionalisté z „Alt-lite“ se plnou vahou své mediální přítomnosti pokusili přivést pozornost k probíhající rasové zkáze v Jižní Africe, když se osobnosti jako Lauren Southernová a Katie Hopkinsová vydaly do Jižní Afriky, aby ukázaly, co se tam skutečně děje. Netřeba asi dodávat, že skutečnost není zrovna růžová.

Všechen tento teror a hrůza je samozřejmě založený na lžích. Snad až tři sta tisíc bělošských rodin se od roku 1994 stalo obětmi útoků, znásilnění, mučení a vražd při útocích na farmy povzbuzených vládou šířenými nepravdami. Největší z nich je jistě ta, že bílí Jihoafričané ukradli půdu bantuským černochům. To je ovšem nehorázná lež.

Pravda je taková, že když první Holanďané přistáli u Mysu Dobré naděje, jediní původní obyvatelé, na něž narazili, byla hrstka Khoisanů, známých jako „Křováci“. Zuluové a další bantuské skupiny začaly na východ jižního cípu Afriky migrovat teprve v 19. století, když už bílí Jihoafričané, všeobecně označovaní jako „Búrové“, obdělávali tamní půdu přes dvě století.

To ale není jediná nepříjemná o Jižní Africe. Tak kupříkladu tolik nenáviděný apartheid poskytoval svým černošským občanů lepší bezpečnost než vlády po roce 1994. Ve svobodné Jižní Africe každý rok umírá rukou černošských vrahů víc černých obyvatel, než kolik jich usmrtil režim apartheidu za celou dobu trvání své existence. Před nástupem „polepšeného“ teroristy a zapřisáhlého komunisty Mandely k moci patřila Jižní Afrika k nejbohatším zemím kontinentu s vyspělým zdravotnictvím a jadernými zbraněmi. Za vlády oněch zlotřilých bělochů se velikost černošské populace ztrojnásobila.

Tragická sága bílé Jižní Afriky by měla být důrazným varováním pro všechny země evropských osadníků. Bělošští Jihoafričané, se svým smíšeným holandským, hugenotským francouzským, německým, portugalským, anglickým a řeckým původem, se v mnohém podobají bělošským populacím Spojených států, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu. Ve všech vyjmenovaných zemí se rychle šíří protibělošské nálady, včetně všeobecných oslav upadající bělošské porodnosti. Osud jihoafrických Búrů je však temnější a ukazuje nám, jak by mohla vypadat budoucnost bělochů v postavení menšiny.

Jižní Afrika patří k Západu. Búrové a Britské impérium vybudovali zemi i všechno dobré v ní. Za Jižní Afriku stojí za to bojovat a pokusit se ji zachránit – kvůli lidu Jižní Afriky i zdraví našich duší.

Úvaha Jake Bowyera Zero Day For South Africa vyšla na stránkách Thermidor Magazine 2. března 2018.

3 Responses to “Den nula pro Jižní Afriku”

  1. Andrew napsal:

    Šimon Válka: Těch příčin bylo víc. 1) demografie 2) sankce S tím by si možná poradily díky zbraním a vývozu nerostných surovin, který ostatní státní zcela zablokovat nemohly, protože suroviny chtěl každý. Ale přidal bych ještě jednu podstatnou věc a to, že v té době skončila studená válka, strašák mezinárodního komunismu z velké části zmizel. JAR byla trpěna díky svému antikomunismu, ale po rozpadu SSSR už nebyla poptávka po odhodlaných antikomunistech, takže by nastala mnohem tvrdší politika izolace. JAR by neměla hlas už v žádných mezinárodních organizacích. Běloši byli unavení z té izolace a kdyby apartheid trval dalších 10 – 15 let, čekala by je ještě mnohem větší izolace než v 80. letech. A Mandela sliboval mír a odpuštění tak přesvědčivě…jenže problém byl v tom, co bude po jeho smrti. Na to dost lidí nechtělo myslet. Nechtěli myslet na to, že Mandelovi nástupci už se nebudou chtít zdržet vyvlastňování a dalšího ničivého útlaku. Podobně Mugabe po pádu Rhodésie taky slíbil hory doly a přitvrdil až po několika letech. Z toho plyne, že dohody nemají smysl, protože zajistí klid jen jedné generaci, ale už neřeší, co bude potom. Jako Jezinky, otevřete dveře jen prstíček si ohřejeme (odevzdejte nejdřív svoje zbraně) a nic se vám nestane! A o té demografie už tady byl článek Africká planeta, že nás možná čeká nárůst počtu Afričanů do roku 2100 z 1,3 miliardy na 4 miliardy. Už teď lituji africkou přírodu. Sloni, nosorožci, žirafy a hroši si takový osud nezaslouží.

  2. Šimon Válka napsal:

    Nárůst populace v celku byl právě důsledkem hospodářských úspěchů apartheidu s čímž se těžko dalo něco dělat, pomineme-li nezbytnost vyrovnání barevného nárůstu bělošským přistěhovalectvím.
    Právě De Klerkova zrada byla naprosto osudná a v dějinách by se těžko našel podobný případ. Co jiného to bylo než právě ustupování oněm „demografickým změnám“, tím nejhorším způsobem?
    Jinak systému nic dalšího, kromě nefunkčních sankcí příliš nebránilo, aby fungoval dál, třeba až do dnes.

  3. Andrew napsal:

    „Za dobu apartheidu se populace černochů ztrojnásobila“ to je klíčová věta. Bílá menšina mohla vládnout dokud tvořila okolo 20 % obyvatel, ale dnes jich je méně než 10 % vlivem nárůstu počtu černochů. Apartheid byl neudržitelný ne kvůli ústupnosti de Klerka, ale kvůli demografickým změnám. Budiž to varováním i Evropanům.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív