„Bělošské squaterské osady“ v Jižní Africe: slumy vzniklé po pádu apartheidu se staly domovem pro stovky rodin

 

Jižní Africe

Děti z Munsieville

 

Autor: Thomas Burrows

  • Bílá dělnická třída, především Afrikánci, čelí v Jižní Africe závažné krizi.
  • Toto je jen jedna z nelegálních osad, kde bílé rodiny žijí v chudobě, bez dostatečných zdrojů potravin a tekoucí vody.
  • Ve snaze napravit následky dlouholeté rasové nerovnosti přijal vládnoucí Africký národní kongres (ANC) zákony zajišťující černochům přednostní přístup k zaměstnání ve snaze navýšit jejich podíl na ekonomickém životě země.
  • To ruku v ruce s globální finanční krizí znamená pro mnohé bílé Jihoafričany těžké časy.

Kolem chatrčí postávají nepojízdné vraky aut, kolem kterých pobíhají ve spalujícím žáru prašnou pustinou děti.

Nedaleko těchto ubohých příbytků se v loužích stojaté špinavé vody množí komáři.

Takovéto podmínky musejí v Jižní Africe snášet rodiny žijící v tzv. „bělošských nelegálních táborech“, kde se nedostává jídla, nezávadné vody ani elektřiny.

Zatímco většina bílých Jihoafričanů i dnes vykonává poměrně dobře placená zaměstnání a jsou relativně bohatí, počty chudých bělochů posledních 20 let vytrvale rostou.

Ve snaze odčinit léta rasové nerovnosti, kdy měli běloši v režimu apartheidu takřka jisté zaměstnání i bydlení, zavedla vládnoucí strana Africký národní kongres (ANC) zákony vytvořené s cílem zvýšit zaměstnanost černochů i jejich podíl na ekonomice.

Tyto změny spolu s globální finanční krizí znamenají pro řadu bílých Jihoafričanů těžké časy – a některé dokonce dohnaly až k životu ve slumech.

Po skončení apartheidu v roce 1994 se mnoha nekvalifikovaným bělošským Jihoafričanům od těch, podle nichž tito běloši měli prospěch z brutálního režimu, nedostalo sebemenší lítosti.

Počet chudobou ohrožených bílých Jihoafričanů se odhaduje až na 400 000 lidí v padesátimilionové zemi.

Lidé žijící v těchto otřesných podmínkách často musejí vyjít s necelými 30 librami (cca 900,- Kč) na měsíc.

Osada v Munsieville poblíž Johannesburgu je jednou z 80 jí podobných v Jižní Africe. Vznikla na místě někdejší skládky a stala se domovem asi tří stovek lidí, z nichž čtvrtinu tvoří děti.

Není tu elektřina, tekoucí voda kromě několika hydrantů, zděné budovy a jen málo jídla.

Obydlí jsou obvykle postavena přímo na hlíně, časté prudké deště zde ale odnášejí svrchní vrstvu půdy a odkrývají tak desetiletí starý odpad.

Nemocnice zdejším obyvatelům odpírají zdravotní péči a potenciální zaměstnavatelé se na ně při pracovních pohovorech dívají skrz prsty.

Podle Henrika (49) jeho „život skončil“, když teď žije v osadě. Dodává: „Je mi 49 a jsem moc starý, než abych si našel práci.“

„Přihlásím se, a jakmile vidí, kolik mi je, okamžitě slyším ‚je nám líto, ale jste příliš starý.‘“

„Abych přežil, dělám, co můžu: prodávám železný šrot nebo obnošené oblečení. Stačí to jen taktak.“

„Většina dětí je tady spokojená. Některé z nich si svou situaci uvědomují. Nechci nějak přechválit své děti, ale když jim řeknu, že nemáme peníze, přijmou to. Je to ale těžké, vždyť pro ně chci to nejlepší.“

Další obyvatelka tábora, šestapadesátiletá Arie, říká: „Když přijdete do nemocnice a řeknete, že jste z Munsievillu, nepomůžou vám.“

„Možná když tam počkáte do dalšího dne, tak neochotně pomůžou. Jsou proti nám zaujatí.“

„Všichni jsme v tom společně a snažíme si pomáhat, jak jen to jde. Pokud můžete někomu pomoct, jakkoliv, jdete a zkusíte to.“

„To je na životě tady to nejlepší, díky tomu se vlastně vůbec dá snést – je to jako život s velkou rodinou.“

Leigh Du Preez z charitativní organizace South African Family Relief Project říká, že šance obyvatel tábora najít práci je minimální:

„Jakmile si přečtou, že jste z bělošské osady, odmítnou vás. Je strašně těžké získat práci, když zaměstnavatel zjistí, že žijete v takovém táboře.“

Upozorňuje také, že řadě lidí není ani dvacet a neměli by tak čelit diskriminaci za zločiny, k nimž došlo ještě předtím, než se narodili.

Leigh dodává: „Narodili se do údajně svobodné a spravedlivé Jižní Afriky. Zdá se vám tohle spravedlivé?“

Podle dalšího z lidí v táboře Johana (56), je tato osada lepší než ta, kde žil předtím:

V tom minulém táboře měli šéfa, co měl hodně pravidel. Museli jste dělat to a tamto – nebylo to dobrý.“

Zpráva Thomase Burrowse The ‚WHITE squatter camps‘ of South Africa: Shanty towns built after the fall of Apartheid are now home to hundreds of families vyšla v novinách The Daily Mail 24. února 2016.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

28. dubna 1945 byl zabit italský politik a fašistický diktátor Benito Mussolini. Narozen roku 1883, tento někdejší komunista vytvořil už v roce 1923 v Itálii první fašistický stát v Evropě. Později se stal spojencem národně socialistického Německa, jehož armády v posledních letech udržovaly jeho vládu nad severní částí země, tzv. Republikou Saló.
28. dubna 1902 se v bohaté moskevské rodině narodil Aleksander Vladimirovič Koževnikov, který vešel do dějin spíše pod svým pofrancouzštěným jménem Alexandre Kojève . Tento vlivný francouzský filosof a politik se zabýval hlavně novoplatonismem, filosofií dějin a G. W. F. Hegelem. Výrazně ovlivnil francouzskou filosofii 20. století, především svou prací na vzniku Evropské unie.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív