Categorized | Politika, Zprávy ze světa

Pachatelem žhářského útoku proti AfD byl zaměstnanec levičácké nadace

Pachatel žhářského útoku Amadeu Antonio

Pachatelem žhářského útoku proti politikovi AfD byl zaměstnanec levičácké nadace Amadeu Antonio

V berlínské čtvrti Neukölln shořelo auto politika ze strany AfD (Alternative für Deutschland). Policie zadržela podezřelého, někdejšího zaměstnance Nadace Amadeu Antonio.

Nadace se od žhářského útoku ze středečního večera, kdy trojice mužů ve čtvrti Neukölln zapálila vozidlo politika a člena místní organizace AfD Tila P., obratem distancovala. Jeden z podezřelých byl krátce poté zadržen policejní hlídkou v civilu.

Podle informací německého listu Tagesspiegel je devětatřicetiletý muž expertem na „pravicový extremismus“, spisovatel a člen Nadace Amadeu Antonio.

Nadace, založená roku 1998, aktivně napadá konzervativně smýšlející Němce. Její předsedkyní je někdejší spolupracovnice Stasi Anetta Kahaneová.

Anetta Kahane

Bývalá spolupracovnice východoněmecké tajné policie Stasi „Viktoria“, vlastním jménem Anetta Kahane

Organizace se pokusila od podezřelého muže okamžitě distancovat s tím, že nikdy nebyl jejím zaměstnancem, ale jejich spolupráce probíhala na externí bázi. Na svém twitterovém účtu útok také rozhodně odsoudila.

Zároveň s tím ze svých stránek vymazala jméno podezřelého.

Ten spolupracoval i se Spolkovou agenturou pro občanskou výchovu (BPB). Podle údajů z roku 2014 se účastnil projektů Společnosti pro demokratickou kulturu (VDK) v Berlíně. Ve čtvrtek se od něj distancovali i tito ex-zaměstnavatelé s tím, že pro ně přestal pracovat „už před delší dobou“.

Policisté v civilu v Neuköllnu si asi půl hodiny před půlnocí povšimli trojice mužů, kteří na kolech objížděli blok. Následně zastavili na dvoře, kde bylo zaparkované auto. Jeden z mužů něco udělal s vozidlem, načež trojice rychle zmizela. Policie je však pronásledovala a zadržela jednoho podezřelého.

Byli přivoláni hasiči a podezřelého na stanici předali spolkové policii. Ve čtvrtek odpoledne byl však propuštěn. Vyšetřování však podle policie pokračuje a muž zůstává podezřelý. Jeho právník však pro Tagesspiegel řekl, že „neexistuje konkrétní podezření“ a obžaloba nepodala návrh na vydání zatykače.

Berlínská AfD v reakci na žhářský útok vyzvala k zastavení dotací pro Nadaci Amadeu Antonio. „Tento proces dokazuje, že boj proti konzervativcům je veden nekalými prostředky a posvěcený státem,“ prohlásil mluvčí strany Ronald Gläser. „Přechod od takzvané podpory demokracie k pouličnímu násilí je poznenáhlý. Důsledky jsou však jasné: upřít napadeným skupinám jak prostředky činnosti, tak morální podporu.“

Útoky na politiky a strany se v německém hlavním městě množí. Podle předběžných policejních statistik došlo loni k nejméně 36 útokům na stranické kanceláře. V přinejmenším dvaceti z těchto případů jsou podezřelí levicoví extrémisté.

Nadace [Amadeu Antonio] koordinuje kampaně proti konzervativcům a poskytuje finanční i organizační podporu pro různé iniciativy bezprostředně před místními, zemskými nebo spolkovými volbami.

Spravuje také „síť“ pro šíření alternativních kultur a společenství mezi mladými, k níž patří přes 770 iniciativ a projektů usilujících o prosazování „demokratické kultury a práv menšin“.

Zpráva Leftist foundation employee caught in arson attack against AfD vyšla na stránkách Free West Media 1. února 2019.

One Response to “Pachatelem žhářského útoku proti AfD byl zaměstnanec levičácké nadace”

  1. L.Ch. napsal:

    Já myslím, že značka Ford by se měla, vzhledem k pochybné činnosti jejího zakladatele, zakázat! A Volkswagen rovněž! Vždyť slouží jako skrytá podpora antisemitismu! ;)

    L. Ch.

Trackbacks/Pingbacks


Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

27. dubna 1937 zemřel v římské vězeňské nemocnici italský marxistický filozof a komunistický filozof Antonio Francesco Gramsci. Ve svém díle se zabýval politickou teorií, sociologií nebo lingvistikou. Jeho nejvlivnějším příspěvkem byla teorie tzv. kulturní hegemonie, v níž přenesl důraz z ekonomického determinismu klasického marxismu na úlohu kulturních institucí při zachovávání moci vládnoucí třídy a která výrazně ovlivnila moderní levici.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív