Alain de Benoist na Colours of Ostrava – již zítra!

Melting Pot

Melting Pot

Již zítra vystoupí francouzský intelektuál, filozof a spisovatel Alain de Benoist na diskusním fóru Melting Pot, pořádaném v rámci festivalu Colours of Ostrava

Konec liberalismu
Global stage
18. 7. 2019 14:15 – 15:15

Ekonomický a kulturní liberalismus dlouhá léta dominoval evropské politice a stal se obecně uznávaným světonázorem evropských elit, politické pravice i levice. Vytvořil však také masu vyloučených lidí, kteří ztratili důvěru v liberální elity a našli naději u nové generace antisystémových politiků. Jak z toho ven?

Doprovázet ho bude politolog a diplomat Petr Drulák v současné době vykonávající funkci velvyslance ČR ve Francii.

Alain de Benoist

„Řada politických nebo ideologických témat a idejí v průběhu dějin přecházela z levice na pravici i naopak. Proto je obtížné najít společného jmenovatele spojujícího všechny rozličné pravice nebo levice.“

Politický filozof, který ve Francii 70. let přispěl k obnově pravicové intelektuální tradice. Alain de Benoist je velmi plodný autor, který zkoumal celu řadu filozofických a sociálních témat jako například náboženství, globalizace, lidská práva, kapitalismus, německá filozofie či životní prostředí. Je konzistentním kritikem hlavního proudu liberálního myšlení.

Ve svých novějších dílech uznává Alain přínos jak pravicové, tak levicové tradice sociálního myšlení a dekonstruuje některá dělítka mezi těmito dvěma tradicemi. Podílel se na založení think tanku GRECE, Výzkumné skupiny pro evropskou civilizaci (Groupement de Recherche et d’Etudes pour la Civilisation Européenne), je redaktorem revuí Krisis a Nouvelle Exile a pravidelně přispívá do revue Eléments. Jeho knihy Totalitarismus a Být pohanem jsou k dispozici i v češtině, stejně jako řada recenzí jeho díla a rozhovorů.

Petr Drulák

Mezinárodně uznávaný politolog byl profesorem na Univerzitě Karlově a ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů v Praze. Od roku 2014 působí na různých funkcích v rámci Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Působil jako náměstek ministra, politický tajemník, velvyslanec. Je autorem velkého množství studií a článků o domácí i zahraniční politice a knih Umění, mystika a politické jednání (Praha 2016) a Politika nezájmu: Česko a Západ v krizi (Praha 2012). V roce 2019 bude vydán jeho překlad Tajností levice, eseje, jejímž autorem je francouzský esejista a spisovatel Jean Claude Michéa.

Bližší informace o diskusním fóru Melting Pot.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív