Categorized | Rozhovory, Politika

Alain de Benoist: Bolsonarův program je příšerný!

Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro

Rozhovor s Alainem de Benoistem pro francouzské stránky Boulevard Voltaire vedl Nicolas Gauthier.

Nicolas Gauthier: Jair Bolsonaro, zvolený v říjnu 2018 brazilským prezidentem s podporou více než 55 % voličů, se počátkem roku ujal úřadu. Levice ho častuje sprškou svých oblíbených nálepek (homofob, rasista, sexista atd.) a hovoří o nové vlně „populismu“. Z jeho vítězství jsou prý nadšení i všichni „pravičáci a ultrapravičáci“. Řadíte se mezi ně?

Alain de Benoist: Ani náhodou. Bolsonaro se sice skutečně nepochybně vyvezl na vlně současného trendu, když se mu podařilo získat hlasy širokých vrstev, které dříve podporovaly Dělnickou stranu. Musím však připomenout, že populismus nemá pevně danou ideologickou náplň. Jde tak spíš o otázku stylu a reakce na zákon politické nabídky a poptávky, který lze ovšem kombinovat s různými ideologiemi („populistou“ tak byl i bývalý prezident Luiz Inácio Lula). Pravice vždy reflexivně reaguje na prohlášení o obnově „práva a pořádku“. Problém ovšem spatřuji v tom, že právo může být nespravedlivé a pořádek často bývá spíš shora posvěcený chaos.

Nehodlám pochopitelně soudit Bolsonarovy úmysly a svědomí. Upřímně doufám, že dokáže skoncovat s korupcí a vrátit alespoň trochu klidu a bezpečnosti zemi, kde jen loni došlo k 64 000 vraždám (a více než půl milionu Brazilců násilně zemřelo za poslední desetiletí). Zároveň ale nemohu nevidět, že se jedná především o kandidáta finančních trhů (burza v São Paulu po jeho výhře posílila o celých 6 %), nadnárodních společností počínaje Monsantem a lobby latifundistů (la bancada ruralista), ani že to byly evangelické církve kontrolované americkými televizními evangelisty a plné sionistického mesianismu, které ho nejrozhodněji podporovaly. (Bývalý katolík Bolsonaro konvertoval k evangelické formě protestanství symbolickým křtem v řece Jordán v roce 2016.)

​NG: Ale co vám na něm vadí především?

AdB: Vyslechl jsem několik jeho projevů a pozorně pročetl jeho program, z něhož mi je v lecčems opravdu zle. Kromě stažení Brazílie z Pařížské dohody o klimatu ohlásil také výstavbu nové dálnice napříč Amazonií a otevření indiánských oblastí, jejichž obyvatelé budou vystěhováni, ropnému a těžebním průmyslu. Systematicky také prosazuje průmyslovou zemědělskou výrobu na úkor ochrany prostředí. Aby snad nenechal nikoho na pochybách, bez okolků osekal ministerstvo životního prostředí a jeho pravomoci převedl na ministerstvo zemědělství. Ohlásil také zrušení ministerstva kultury. V sociální oblasti zamýšlí provést skoro úplnou privatizaci státních podniků, penzijní systém spojit s investičními penzijními fondy, snížit zdanění skupině nejmocnějších průmyslníků, rozšířit daňové úlevy pro vysokopříjmové skupiny a provést zásadní deregulaci finančního sektoru. Jestli v Brazílii jsou nějaké Žluté vesty, těžko na tom najdou cokoliv pozitivního.

Na mezinárodním poli se Bolsonaro ve většině kontroverzních otázek drží Donaldem Trumpem vytyčeného kurzu: přesun vyslanectví své země z Tel Avivu do Jeruzaléma, bezpodmínečná podpora Saúdské Arábie a Izraele, nedůvěra k Evropě a nepřátelství vůči Rusku a Číně. Připočtěme k tomu jeho neskrývanou nostalgii k diktatuře, jež v Brazílii vládla v letech 1964-1985, na níž toho mnoho dobrého nenacházím. Za svůj život pamatuji vojenských diktatur hned několik: od řeckých plukovníků, přes argentinské generály až k Pinocheotvi a jeho „Chicago Boys“. Každá z nich byla mizernější než ta před ní.

NG: Bolsonaro je ovšem označován za nacionalistu…

Mnohem spíš než nacionalista je tento charakter, lidsky dosti prázdný a bezskrupulózní, ve skutečnosti liberálem (v klasickém slova smyslu, tj. vyznavač ideologie volného trhu). Oporou jeho vlády, je Paulo Guedes, který kontroluje hned pět ministerských portfejí. Tento ultraliberální spoluzakladatel investiční banky BTG Pactual studoval na Chicagské škole ekonomie u Miltona Friedmana. Podílel se na vzniku libertariánského institutu Millenium, který mimo jiné hájil užívání pesticidů a zastával také post v chilské vojenské diktatuře. Ministr zahraničí Ernesto Araújo je antiekologický diplomat s vazbami na agrobyznys. Ministryně zemědělství Tereza Cristina zastupuje zmíněnou lobby latifundistů. Ministr školství Ricardo Vélez Rodriguez, v Brazílii naturalizovaný Kolumbijec, je žákem Antônia Paima, někdejšího komunistického intelektuála, který později přesedlal na ultraliberalismus. Jejich společný guru Olavo de Carvalho, v Americe žijící „intelektuál“, nabízí lekce filozofie „přes internet“. To je pro mě jasná stopka – ze zásady nikdy nepodpořím obrat doprava, doprovázený takto mohutným vzepětím liberalismu.

Rozhovor s Alainem de Benoist AdB: le programme de Jaïr Bolsonaro est consternant ! vyšel na stránkách Boulevard Voltaire 11. ledna 2019. Anglická verze (překlad Eugène MontsalvatAlain de Benoist: Jair Bolsonaro’s program is appalling! vyšla na stránkách Geopolitica.ru 26. ledna 2019.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

27. dubna 1937 zemřel v římské vězeňské nemocnici italský marxistický filozof a komunistický filozof Antonio Francesco Gramsci. Ve svém díle se zabýval politickou teorií, sociologií nebo lingvistikou. Jeho nejvlivnějším příspěvkem byla teorie tzv. kulturní hegemonie, v níž přenesl důraz z ekonomického determinismu klasického marxismu na úlohu kulturních institucí při zachovávání moci vládnoucí třídy a která výrazně ovlivnila moderní levici.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív