Představujeme občanské sdružení Pretrvanie

Občianske združenie Pretrvanie sa snaží o presadzovanie nadčasových hodnôt, ktoré platili po celé tisícročia, a ktoré sa moderný človek rozhodol z mnohých dôvodov opľuť a zahodiť za chrbát. Našim cieľom je stať sa skalou, ktorá bude čeliť náporu úpadkových tendencií. Napriek tomu, že sa naše názory môžu v niektorých bodoch odlišovať (čo mimochodom nepovažujeme za problém), spoločným a fundamentálnym znakom všetkých členov nášho združenia je spochybnenie slepej viery v pokrok.

Ďalším našim spoločným znakom je tiež vedomie ďalekosiahleho úpadku na všetkých úrovniach – intelektuálnej, duchovnej, fyzickej, environmentálnej. Z pozície tohto vedomia stojíme ako svedkovia a obrancovia našej bezprostrednej reality, pričom nám je cudzie relativizovanie typu, že i úpadok je prirodzený a teda nemenej “reálny”. Takéto úvahy považujeme len za jeden zo symptómov modernej ignorancie a nihilizmu.

Naša pozícia je teda v zásade reakčná. Sme reakcionári a nemôže tomu ani byť inak, pretože zastávame názor, že súčasný smer postráda akúkoľvek šancu udržať ľudstvo ako duchovnú bytosť a v našom veku už dospieva do štádia, keď ohrozuje našu samotnú biologickú existenciu. A práve preto názov Pretrvanie, zápas o pretrvanie večných a trvácnych hodnôt, ktoré tu boli dávno pred nami a budú platiť ešte aj dlho po nás.

Ako symbol sme si vybrali znamenie Perúna, vládcu nebeského ohňa, tiež ľudovo známy ako Perúnov kvet. Vidíme v ňom mystérium blesku i letného slnka, ktoré oživujú náš svet, povestné papradie, ktoré podľa predania počas búrkových nocí a na noc letného slnovratu zakvitá zázračným kvetom. Ten, kto prekoná strach a nájde ho, je obdarený schopnosťou porozumenia a prezretia vecí dovtedy skrytých. Je to pre nás symbol vyššieho poznania, nájdenia samého seba, zasvätenia a premeny v nového človeka.

Naša filozofia stojí na troch základných ideových pilieroch, ktorými sú tradicionalizmus, nacionalizmus a environmentalizmus. Preto sa naše motto skladá z troch slov, ktoré tieto piliere reprezentujú: TRADÍCIA – ROD – ZEM. Tradícia v tomto prípade nie je len označením nejakých ľudových zvykov a obyčají, ale označením vyššieho princípu, ktorý stojí nad všetkým a ktorý je večný a trvácny.

Ako píše René Guénon vo svojej knihe Kríza moderného sveta:

“V duchovnej zmätenosti typickej pre našu dobu sa nám stáva, že užívame slovo “tradícia” bez rozdielu pre rôzne veci, často i úplne bezvýznamné, ako sú napríklad jednoduché zvyky bez hlbšieho dosahu, a často dokonca aj zvyky, ktoré vznikli iba nedávno… Rezolútne odmietame označovať týmto slovom čokoľvek, čo je čisto ľudského rádu, na tom musíme výslovne trvať.”

ROD to je národ, ktorý obýva našu krajinu, našu ZEM. Spojenie týchto slov tvorí jednotu a ani poradie nie je náhodné. Tradícia stojí na vrchole všetkého, pod ňou stojí človek a jeho vedomie, a človek sám stojí na zemi, ktorá ho splodila, a ktorá ho živí.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív