Categorized | Rozhovory, Politika

Alain de Benoist: Proč vláda nerozumí revoltě Žlutých vest

Demonstrace Žlutých vest 1. prosince 2018 v Paříži

Demonstrace Žlutých vest 1. prosince 2018 v Paříži

Rozhovor s Alainem de Benoistem pro francouzské stránky Boulevard Voltaire vedl Nicolas Gauthier.

Nicolas Gauthier: Nastal už podle vás čas na zhodnocení hnutí Žlutých vest?

Alain de Benoist: Zatím asi nejlepší zhodnocení zní, že na skutečnou rekapitulaci je stále ještě příliš brzy, jelikož hnutí nejen že žije dál, ale dokonce jako by chytilo druhý dech. I po třech měsících – navzdory zimě a sněhu, vánočnímu příměří, navzdory mrtvým a zraněným, navzdory obětem policejní brutality (zlomené čelisti, utržené paže, rozdrcené nohy, vyražené oči, krvácení do mozku), kritice, jež se protestující postupně snažila vykreslit jako opilecké beaufs („burany“), 1] nacisty („hnědý mor“) a kriminálníky, kteří si navíc dovolili narušit obchod, odradit od cesty do Francie turisty a dokonce, hrůza hrůz, sabotovali zahájení výprodejů – navzdory tomu všemu jsou Žluté vesty pořád tady. Drží se velice dobře, nerozdrobily se a většina francouzského národa jejich konání i nadále schvaluje. To je jen další důkaz, že toto hnutí vůbec není jako všechna ostatní.

A je tu ještě něco. Žluté vesty se před zahájením protestů neznaly. Lidé utopení v anonymitě masy si často byli navzájem cizí, přestože byli sousedé. Během těch týdnů na kruhových objezdech se však vzájemně objevovali. Mluvili spolu, porovnávali své zážitky a naděje, spojoval je tentýž hněv a tytéž emoce. Společně také jedli, prožívali společně dny a dokonce noci a těšili se z téhož ducha solidarity a velkorysosti. Hnutí Žlutých vest se tak stalo působivým mechanismem obnovené socializace v době, kdy se sociální pojivo na všech stranách bortí a hroutí. Všechno to zcela jistě nezmizí a Žluté vesty tak nyní vědí, že už nejsou osamocení, „neviditelní“. Znovu objevili význam pospolitosti.

NG: Jak bude vypadat budoucnost hnutí? Lze si představit širokou populistickou frontu se Žlutými vestami jako jejím pojivem?

AdB: Někteří si to tak malují, přijde mi to ovšem velice předčasné. Momentálně musejí Žluté vesty zdárně odolat všem pokusům rozdělit je a využít ke vlastním účely lidmi mimo hnutí. Hlavně nesmějí kandidovat do evropských voleb, což by nutně oslabilo opozici. Hnutí by mělo zůstat obtížně definovatelné, snažit se co nejméně poškozovat drobné živnostníky, rozhodně se vypořádat s násilníky, kteří se na něm chtějí přiživit. Nejspíš by také měli soustředit své požadavky na témata, u nichž je největší šance na sjednocení roztříštěného hněvu, např. v požadavku na zavedení možnosti lidem vyvolaného referenda.

NG: A co „velká celonárodní debata“?

AdB: Guy Debord kdysi podotkl, že kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali. Totéž můžeme dost dobře říci i o Macronově „celonárodní debatě“: kdyby představovala šanci na splnění požadavků Žlutých vest, vůbec by k ní nemohlo dojít. Pokud v parlamentu chtějí, aby se nad něčím nadobro zavřela voda, obvykle zřídí komisi. Aby získal čas, slibuje Macron – protože je to v módě – „otevřenou debatu“. Ta má posloužit tak trochu jako pohovka doktora Freuda: „Lehněte si a povězte mi o tom, co vás trápí. Uleví se vám.“

Debaty namísto rozhodování, to je ostatně velice osvědčená a oblíbená metoda buržoazních tříd. Přinejhorším se slavná „celonárodní debata“ uzavře bez nějakých hmatatelných výsledků. V nejlepším případě pak bude vítězoslavně ohlášeno několik nedůležitých závěrů. 2] Tu a tam učiní nějaké ústupky (uhlíková daň, maximální povolená rychlost 80 km/h atd.), opravdu zásadní otázky, tj. takové, jež vybízejí k opravdové změně společnosti, ovšem zůstanou zcela stranou.

Lidé u moci nedokáží požadavkům Žlutých vest skutečně naslouchat, protože svět nižších tříd jim je mentálně, kulturně i fyziologicky cizí. Mají pocit, že před sebou mají klasické požadavky „nespokojeného lidu“, které dokáží zneutralizovat osvědčenými prohlášeními a vhodnou komunikační strategií. Neuvědomují si, že ve skutečnosti stojí před revoltou, z nutnosti existenciální, těch, kteří obětovali celé své životy marným snahám vydělávat, jen aby zjistili, že z toho, co vydělají, už se nedá žít, a tak vlastně nemají co ztratit. V okamžiku kulminace demonstrací, kdy kolem Elysejského paláce kroužila helikoptéra pro případ, že by ji Macron potřeboval pro svůj útěk, však elity zažily strach, fyzický strach, čehož jsme byli svědky poprvé za hodně dlouhou dobu. Dnes už si ale znovu upevnily své otřesené třídní opovržení, a i když se pokoušejí projevovat sympatie, těm, kdo v nich vyvolali strach, to nikdy neodpustí.

„Vzpurní Galové“ jsou hodnými nástupci „gézů“ (i geusové, z francouzského gueux – „žebráci“), kteří v 16. století ve Flandrech a Nizozemí ze svého opovržlivého pojmenování učinili odznak cti, když se stali ztělesněním lidového rozhořčení a boje proti autoritě španělského habsburského krále Filipa II., kterému se časem dostalo podpory Viléma Oranžského. Jejich gerilová válka, která vypukla roku 1556, nakonec dosáhla úplného osvobození Spojených provincií. Nádherná holandská píseň „Ať žijí žebráci!“ složená k oslavě jejich památky, si dnes zaslouží být znovu zpívána.

Poznámka:

1] Beauf je hovorový francouzský výraz pro šovinistického, neotesaného a neinteligentního člověka s nepoučenými, ale o to rozhodněji zastávanými postoji. O jeho rozšíření se značně zasloužil karikaturista Charlie Hebdo Cabu, který vytvořil takto pojmenovanou postavu zkrácením francouzského výrazu „švagr“ – „beau-frère”. Podobný význam má např. i anglický „redneck“.

2] La montagne accouchera d’une souris (Doslova „Hora porodí myš“ – tzn. minimální výsledek za vynaložení obrovského úsilí).

Rozhovor s Alainem de Benoist AdB: pourquoi le gouvernement ne comprend pas la révolte des gilets jaunes… vyšel na stránkách Boulevard Voltaire 20. ledna 2019. Anglická verze (překlad Eugène MontsalvatAlain de Benoist: Why the government doesn’t understand the Yellow Vests‘ revolt … vyšla na stránkách Geopolitica.ru 7. února 2019.

 

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

27. dubna 1937 zemřel v římské vězeňské nemocnici italský marxistický filozof a komunistický filozof Antonio Francesco Gramsci. Ve svém díle se zabýval politickou teorií, sociologií nebo lingvistikou. Jeho nejvlivnějším příspěvkem byla teorie tzv. kulturní hegemonie, v níž přenesl důraz z ekonomického determinismu klasického marxismu na úlohu kulturních institucí při zachovávání moci vládnoucí třídy a která výrazně ovlivnila moderní levici.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív