Categorized | Historie, Kultura, Politika

Caesar: Voják, Tvůrce, Autokrat

Caesar: Voják, Tvůrce, Autokrat

Caesar: Voják, Tvůrce, Autokrat

15. března, před více jak dvěma tisíci lety, byl v Římě, na místě, kde je nyní Corso Vittorio Emanuele, jedna z nejživějších tříd, ubodán mnohačetnými ranami spikleneckých dýk Gaius Julius Caesar.

Ve své „dramatické pentalogii“ Polobozi (1941) jej slovy Marka Antonia k senátorům oslavil český spisovatel František Zavřel, přihlížeje přitom až příliš průhledně ke zdejším (a tehdy protektorátním) poměrům, takto:

„Buďme šťastni, že dýcháme stejný vzduch jako on! Buďme pyšni, že slyšíme tep jeho křídel! Děkujme bohům, že nám nechal nahlédnout do jeho plamenné dílny! Svět z ní vyšel přetvořen. My, kteří jej obýváme, přetvořme se rovněž! Odhoďme malost, jež nám zabraňuje chápat Caesarovu velikost! Zničme trpaslíka, zavilého, běsnícího trpaslíka, který sídlí stále ještě v našich pohodlných duších! Nestavme ho proti němu! Nestavme trpaslíka proti obru! Je to počínání marné a hlavně směšné. Neplivejme na planoucí slunce! Naše sliny ho nemůžou zasáhnout. Neomílejme pusté fráze o rovnosti všech, když stojí před námi polobůh, který přehnětl zchátralý svět a dal mu nový obsah! Ukažme se hodnými alespoň zčásti! Méně nemůžeme učinit. Co jsme proti němu? Sotva lidé, skoro plazi, kteří sídlí ve svých podzemních  děrách. Vylezme z nich a pohlédněme na božské slunce! Kdo je chce tupit, tupí sebe. Slunce plane dál. Hřejme se na něm! Učme se chápat jeho velikost! Caesar, více než člověk, sestoupil mezi nás. Potomek nejstarší latinské šlechty, sahající svým původem až k hrdinům Ilia a ke králům Říma, přišel nás povznést. Postavili jsme se mu na odpor, ale on jej zlomil. Učinil nás velkými proti naší vůli. Poděkujme mu za to! (Je slyšet zvuk polnic.) Caesar přichází…“

Julius Caesar Ciarán Hinds

V představě tvůrců televizního seriálu Řím (2005); červánkový purpur je odpradávna barvou „árijských“ vojevůdců, snad aby připomínal jejich po-stav-ení na hraně temnoty nocí a světla dní.

Avšak Imperátor a Otec vlasti, jak zní dva z Caesarových nejvýznačnějších čestných titulů, nebyl toliko velký voják, jehož osobní statečnosti, velkorysosti a válečnického umění si legionáři vysoce cenili (a rádi ho měli, že s nimi snášel všechny útrapy pochodů a bojů), a jehož „situační“ Zápisky o válce galské s potěšením dodnes studujeme. Byl především pravý re-formátor: „demiurg“. Vědom si faktu, že Řím již nelze řídit a spravovat institucemi a postupy, odpovídajícími malému městskému státu sedmi pahorků nad Tiberem, vyměřil a položil základy, na nichž pak stavěl Gaius Octavianus čili Augustus (Vznešený) nový „zlatý věk“:

Julius Caesar - Benito Mussolini

Na plakátě s Duceho slovy: „Po patnácti staletích se na římských pahorcích určených osudem znovu objevila Říše.“

Že byl Caesarův pozemský život hrubě přerušen, nás neudiví – organická látka se vždy protiví a vzpírá, je-li pod tlakem nové přísné Formy. O tom se znovu a znovu přesvědčují i reformátoři i neskonale skromnějších formátů než JE Autokrat, jehož osmiměsíční samovládu uznal i takový demokrat jako Černyševskij za „moudrou a blahodárnou pro Stát“ (během deseti dnů např. vydal řadu zákonů, na které mnozí čekali celá desetiletí).

Římská mládež

Praesentia! Pod tlakem dnešních zdánlivě měkoučkých, zato pozvolna velice účinných formiček římská mládež protestuje (2015) v síni Julia Caesara na Kapitolu proti výměně historického znaku města „Spqr“ za „logo“ poplatné komerční době.

Rome & You

Rome & Jew?

Kdypak asi s něčím podobným vyrukují pražští radní? No řekněte, jak se opancéřovaná paže mávající mečem zpoza hradeb slučuje s „otevřenou společností“…

Poznámka: Jméno Caesar, dodnes v různě zkomolených podobách označující vladařskou hodnost (císař, car, Kaiser), je pravděpodobně odvozeno od slova caesaries – dlouhé vlasy. Což naznačuje starobylost rodu, neboť v prehistorických časech býval dlouhý vlas často znamením stavu svobodných mužů.

Oswald Spengler – Myšlenky PRÁVĚ VYŠLO!

Oswald Spengler - Myšlenky***
Kniha obsahuje: vedle 370 výroků o pojmech, majících ve Spenglerově myšlení zásadní význam, jako např. osobnost, dějiny, válka, právo, stát, tradice atd., v původním výboru správkyně autorovy – do té doby z valné části nezveřejněné – pozůstalosti, též rozsáhlý překladatelský a redakční výběr z knih Preussentum und Sozialismus a Jahre der Entscheidung s aktuálními poznámkami a vysvětlivkami, jakož i úplnou, komentovanou bibliografii nakladatelství Délský Potápěč.
***
Objednávejte v Knihkupectví Délského potápěče nebo na Kosmasu
.

Ezra Pound – „Přítomen!“

Ezra Pound – „Přítomen!“***
Ezra Pound míří přímo na jádro systému, v nemž žijeme – a zasahuje! Politika – ekonomie – poezie; články, básně, poznámky, manifesty, překlady a eseje z doby Italské sociální republiky.
***
Objednávejte ZDE
.

Radim Lhoták – Zpěvy nemilosti

Radim Lhoták - Zpěvy nemilosti***
„Zpěvy nemilosti“ jsou literární miniatury odrážející společenské fenomény doby. Jak už se ale dá očekávat, píše-li je Radim Lhoták, budou kontroverzní, provokativní, břitké, přitom však podnětné, otevřené a k zamyšlení vedoucí. Dvacet šest krátkých úvah z pera filosofujícího esejisty a literáta, který publikoval výhradně na alternativních webech…
***
Objednávejte ZDE
.

Knut Hamsun: Až do konce! – DOTISK!

Knut Hamsun - Až do konce!***
Politická publicistika norského spisovatele Knuta Hamsuna z let 1940 až 1945. Knut Hamsun je příkladem Muže, který se nepoddal, nepodvolil a už vůbec v šířícím se křiklavém chaosu nezbloudil. Ač sražen, zůstal na svém.
***
Objednávejte ZDE
.

Paul Sérant: Fašistický romantismus – DOTISK!

Paul Sérant - Fašistický romantismus***
O politickém díle několika francouzských spisovatelů – Robert Brasillach (popravený), Pierre Drieu La Rochelle (sebevrah), Lucien Rebatet (rebel), Abel Bonnard (estét), Alphonse de Châteaubriant (mystik) a „fantaskní jezdec“ Louis-Ferdinand Céline (sardonik).
***
Objednávejte ZDE
.

Víte, že…

29. dubna 1947 se narodil americký paleokonzervativec a bělošský nacionalista Samuel T. Francis, v 90. letech jeden z nejvlivnějších intelektuálů pravého křídla konzervatismu a rasového nacionalismu. Byl silně ovlivněn myšlenkami o teorii elit manažerské revoluce Jamese Burhama, které ve svém díle dále rozvíjel.

À propos

„Proti národní myšlence se [usurokrati] nestavějí proto, že je národní, ale protože nesnášejí jakýkoli celek síly dostatečně velký na to, aby se postavil celosvětové tyranidě lichvářů bez vlasti.“

Ezra Pound

Archív